Een receptje die de meeste mensen uit het Noorden wel kennen. Ik geloof dat het oorspronkelijk een Gronings recept is, maar ik kan je vertellen dat ze het hier in Friesland ook veel eten: poffert.

Ik noem het een kruizing tussen een cake en een pannenkoek, altijd goed toch? We eten het af en toe als avondeten en deel heel graag het recept met jullie.

poffert recept

Wat je nodig hebt is een poffertpan (waar ik het linkje wel even van toevoeg) en een grote (soep)pan. En daarnaast een kom en een pollepel om alles in te mixen.

Ingrediënten

  • 1 pak zelfrijzend bakmeel
  • 3 eieren
  • 0,5 liter melk
  • ongeveer 100 gram rozijnen
  • ongeveer 200 gram gewelde abrikozen
  • basterd suiker
  • boter (gesmolten)
  • spek

Hoe maak je het?

  • Doe het hele pak zelfrijzend bakmeel in een kom en voeg daarbij de 3 eieren en de melk toe
  • Wel ondertussen de rozijnen in een beetje lauw water
  • Roer met een pollepel de melk en eieren door de meel en maak er een stevig glad beslag van. Voeg daarna de gewelde rozijnen en abrikozen er door.
  • Vet de poffertpan in met boter of bakspray en giet het beslag er vervolgens in.
  • Zet de poffertpan in een andere grote (soep) pan en vul deze met water tot de poffertpan voor 50-80% onder water staat en doe de deksel er op. Zo bak je de poffert au bain marie. Zelf leg ik er nog een theedoek overheen (oprollen en door de handvaten heen), zodat er zo veel mogelijk warmte in de pan blijft.
  • Zet de kookwekker op 1,5 uur
  • Bak ondertussen de spekjes uit en smelt op het laatste moment een beetje boter.

Klaar ben je! Wat ontzettend lekker is bij de poffert is een beetje gesmolten boter met basterd suiker en de uitgebakken spek. Heb je naderhand nog een beetje over? De volgende dag is het koud ook nog heel lekker om te eten. Eet smakelijk!