Tijdens de zwangerschap van je eerste kindje krijg je zulke lastige keuzes voor de kiezen. Als je in de positie bent dat je een baan hebt, is eentje daarvan: wat ga ik doen met de opvang zodra de baby er is. Blijf ik volledig werken, parttime of ga ik stoppen? En wanneer ik blijf werken, waar breng ik mijn kleintje dan naar toe? De gastouder of kinderopvang? Ik vond deze keuze erg lastig. Daarom heb ik de voor- en nadelen op een rijtje gezet voor je.

Fulltime, parttime of stoppen?

Ik houd van mijn werk en voor mij was de keuze dan ook al snel gemaakt om niet te gaan stoppen met werken. Maar fulltime, zoals ik deed, dat werd me wel wat veel. Ik wilde het liefst zo veel mogelijk tijd door brengen met m’n kindje, vooral wanneer ze nog zo klein zijn. Op mijn werk liet ik een paar proef berekeningen maken wat het met mijn salaris zou doen wanneer ik minder zou gaan werken, met of zonder ouderschapsverlof. Uiteindelijk de keuze gemaakt, om 18 uren te blijven werken. Verdeelt over 2 dagen. Wat betekent dat we voor 2 dagen opvang moesten regelen.

Gastouder of kinderopvang welke kiezen?

Er zijn veel verschillende soorten en vormen van opvang van kinderen. In deze blog komen de gastouder en de kinderopvang aan bod en hier heb ik de voor- en nadelen op een rijtje gezet. Beide vormen van opvang hebben we voor onze kinderen afgenomen en met deze ervaring is deze blog tot stand gekomen.

Gastouder

Mijn eerste gedachte en wens was om de opvang binnen de eigen familie te houden. Ik vond het best wel eng om mijn kind straks bij een ‘vreemde’ achter te laten. Maar met opa’s en oma’s die allemaal zelf nog aan het werk zijn, werd het een zoektocht naar het vinden van een geschikte gastouder, omdat dit het dichtste bij een persoonlijke familiaire opvang komt.

Voordeel gastouder

Het voordeel van een gastouder vind ik dat het kleinschalig is in een huiselijke sfeer.  En dat vond ik, vooral toen Wisse nog erg klein was, een heel fijn idee. De zoektocht duurde niet heel lang en vanaf het moment dat ik weer aan het werk ben gegaan hebben we hem naar een gastouder bij ons in het dorp gebracht. ’s Ochtends vroeg, wanneer het gezin en vaak al een aantal andere oppaskindjes aan het ontbijt zaten, zetten we hem daar ook aan de ontbijttafel. Super huiselijk toch? Het fijne is ook dat hij kon wennen aan één gezicht en persoon die voor hem zorgde als wij er niet waren. Maar dat ook gelijk een nadeel.

Nadeel gastgouder

Want met één persoon is dat ook heel kwetsbaar. Wanneer ze vakantie had, niet kon oppassen of ziek was hadden we gelijk een opvang probleem. Er zijn wel gastouders die als nood opvang staan ingeschakeld mocht je eigen gastouder onverhoopt niet kunnen. Alleen is dit weer een totaal onbekende voor het kind, wat ik zelf niet een prettig idee vond. Dit kwetsbare van de gastouder is ook de reden geweest om te kijken naar een andere opvangvorm voor Wisse.

Kinderopvang

Het grootschalige wat een kinderopvang kan hebben, is voor ons in het begin een reden geweest om hier niet voor te kiezen. Vooral als baby had ik daar om de één of andere reden niet een fijn gevoel bij. Alsof hij daar ‘verzoop’ tussen alle grote kinderen. Toen Wisse één jaar was hebben we uiteindelijk rond gekeken naar een andere opvangvorm waarbij de beschikbaarheid groter was. En dan kom je toch al snel bij het kinderdagverblijf uit. Carice is wel gelijk vanaf het begin gestart op het kinderdagverblijf en dat ging (uiteraard) gelijk heel goed.

Voordeel kinderopvang

Ze zijn 52 weken per jaar geopend, hoe fijn is dat? En het risico dat een leidster ziek is, hoeven we als ouders geen rekening meer mee te houden. Na er een bezoekje te hebben gebracht was ik om. Ze waren er zo vriendelijk en lief voor Wisse en mij dat ik hem ook daar met een gerust hart achter durfde te laten. En vooral als ze iets ouder zijn is het leuk dat ze (meer) uitdaging hebben van andere oudere kinderen en ander (en meer) speelgoed.

Nadeel kinderopvang

Klein nadeeltje is nog wel dat hij alle virussen oppikt en mee naar huis neemt, maar dat nemen we voor lief. We hebben geen moment spijt gehad van de keuze om van opvangvorm te switchen. We halen iedere week een heel vrolijk jongetje op en dat is het belangrijkste!

Ik ben heel benieuwd welke keuze jullie nemen of hebben genomen voor de opvang van jullie kinderen. Lees hier de ervaringen van Dirksdotter over een gastouder aan huis. Hoe hebben jullie de opvang voor je kindje(s) geregeld?