De vakantie zit er hier in het Noorden weer op. Kinderen gaan weer naar school en spelen volop met elkaar. Hierdoor neemt ook de kans op hoofdluis besmetting flink toe. En omdat de scholen vanwege de coronamaatregelen geen luizencontroles op school uitvoeren, moeten ouders hun kinderen nu thuis regelmatig controleren. Ook ik ben er nu extra alert op en controleer regelmatig. Sindskort ben ik ook begonnen met een preventieve spray tegen hoofdluis van XT Luis. Want ik wil het liefste deze vervelende kriebelbeestjes buiten de deur houden. Ik vertel je in deze blog meer over het preventief tegengaan en het behandelen van hoofdluis bij kinderen.

Wat is hoofdluis?

De luis is een parasiet, een beestje wat leeft van mensenbloed. Hij zoekt graag warme en behaarde plekjes op en is zo’n 3 mm groot. Normaal zijn ze grijs/blauw van kleur, maar wanneer ze zich volgezogen hebben met bloed zijn ze roodbruin. Hoofdluis kan kruipen en verspreidt zich snel.

Eitjes hoofdluis

Neten, de eitjes van de hoofdluis, zijn ongeveer 1 mm groot en zijn doorzichtig of grijs/wit. Ze leven ongeveer 1 maand en leggen dagelijks zo’n 6 eitjes. Uit deze eitjes komen weer nieuwe hoofdluizen. Je begrijpt, snel ingrijpen is dus heel belangrijk.

Hoofdluis overdragen

Luizen kun je als mensen onderling overdragen door dicht met de hoofden bij elkaar te zijn. Bij kinderen gebeurt dit het vaakst doordat ze vaak met hun hoofden dicht bij elkaar spelen. Luizen springen niet. Het is gelukkig niet gevaarlijk wanneer je hoofdluis hebt, maar door de jeuk die het veroorzaakt is het wel vervelend. En wist je dat het een fabeltje is dat luizen ‘vies’ haar uitzoeken om zich te nestelen? Het maakt namelijk helemaal niets uit of je schoon of vies haar hebt, luizen kunnen overal voorkomen.

Controleren op hoofdluis

Het is heel raadzaam om thuis regelmatig kinderen te controleren op hoofdluis. Dit kun je bijvoorbeeld om een vast moment in de maand plannen en ook voor en na de vakantie is aan te raden. Want voornamelijk in de zomervakantie krijgen veel kinderen te maken met hoofdluis, want ze zijn echte waterratjes. Ga voor de controle het hele haar door, vooral bij de oren en de nek, om te kijken of je ook kleine bewegende luizen ziet. Het beste gebruik je hiervoor een fijntandige luizenkam.

hoofdluis controleren

Help, luizen geconstateerd!

Wanneer je luizen hebt geconstateerd moet je eigenlijk drie dingen doen. De eerste stap is om alle gezinsleden te controleren op luizen. Vervolgens vertel je je omgeving dat je kind luizen heeft; denk hierbij vooral aan de school, opvang, naaste familie en vrienden. En als laatste start je met de behandeling van hoofdluis. Gelukkig zijn hier tegenwoordig hele goed werkende producten voor verkrijgbaar, zoals dat van XT Luis. Dit is een Nederlands merk gespecialiseerd in het behandelen van hoofdluis zonder pesticiden en verkrijgbaar bij de meeste drogisten.

Luizen voorkomen met XT Luis Protect & Go

Voorkomen is beter dan genezen is een bekend gezegde. En dat klopt natuurlijk ook helemaal. XT Luis heeft daar een perfect middel voor, namelijk Protect & Go. Dit is een spray die met regelmatig gebruik je kind beschermd tegen hoofdluis. Deze preventieve spray kun je gemakkelijk na het wassen van de haren insprayen en klaar ben je. Het is vegan, op waterbasis, huidvriendelijk,geurloos én klinisch bewezen.

hoofdluis behandelen

Luizen behandelen met XT Luis Once

Mocht je luizen hebben ontdekt bij je kind is er XT Luis Once voor een effectieve behandeling tegen deze kriebelbeestjes. Het product heeft een dubbel grondige werking door de krachtige 2 componenten formule en doodt hoofdluis en eitjes in slechts één behandeling van 15 minuten. Eerst opent het de eitjes om vervolgens met deze gel binnen te dringen om ze te vernietigen. Snel en effectief dus!

Tot slot

Wij zullen de spray Protect & Go regelmatig blijven gebruiken en hopen zo de vervelende kriebelbeestjes buiten de deur te houden. Mocht je toch binnen je gezin last van luizen hebben, hoop ik je met deze behandel tips tegen luizen er snel van af te helpen. Heel veel succes!