Zodra je kindje is geboren komt er heel veel op je af. Naast het overweldigende gevoel van ouder te zijn geworden, moet je ook praktische zaken regelen. Om je zo lang mogelijk op de roze wolk te houden en zo weinig mogelijk tijd met de regeldingen kwijt te zijn, vind je in deze blog een checklist: wat moet je allemaal regelen als je kind is geboren?

Wie moeten het weten?

  • Geboorte aangifte – Binnen 3 dagen moet je je kindje aangeven, in de plaats waar hij/zij geboren is. Ben je te laat, dan bestaat de kans dat je hiervoor een boete krijgt. Vaak gebeurt dit op het gemeentehuis, maar soms is er ook een mogelijkheid om dit in het ziekenhuis te doen. Tip: neem alvast legitimatiebewijzen van zowel papa als mama mee in de bevaltas. Mocht het zo zijn dat je in het ziekenhuis bevalt en moet blijven, dan kan papa tussendoor jullie kindje aangeven zonder eerst naar huis te moeten.
  • Geboortekaartjes bestellen – Je hebt waarschijnlijk van te voren al een aantal proefdrukken gemaakt van je favoriete geboortekaartje. Nu je kindje geboren is, kun je het geboortekaartje definitief bestellen met de gegevens die nu ook bekend zijn zoals geboortedatum, gewicht en tijdstip. Tip: bestel niet te weinig en houd een aantal achter de hand. Er zijn achteraf altijd nog mensen die graag een kaartje willen en daarnaast is het voor je kindje ook leuk voor later.

Verzekeringen

  • Afsluiten zorgverzekering – Een zorgverzekering is verplicht voor iedere inwoner van Nederland. Dus ook voor je pasgeboren baby. Je moet binnen 4 maanden een zorgverzekering afsluiten. Het is het handigste om de bijschrijving te doen bij de ouder met de meest uitgebreide polis. Want je kindje is namelijk voor hetzelfde verzekerd, dus de basisverzekering met eventueel aanvullend. En een goedkope zorgverzekering is het zeker, want tot 18 jaar is je kindje gratis meeverzekerd.
  • Aansprakelijkheidsverzekering & Inboedelverzekering – Door de komst van jullie kindje neemt de hoeveelheid spullen flink toe. Denk aan een kinderwagen, maxi cosy, ledikant, speelgoed en noem maar op. De waarde van deze spullen kan daarbij flink oplopen. Het is verstandig om je verzekering daar op te controleren en het aantal inwoners op je adres goed door te geven.
  • Uitvaartverzekering – Het is niet het vrolijkste onderwerp wat in dit rijtje staat, maar niet onbelangrijk om te noemen. Wanneer je als ouder een uitvaartverzekering hebt, is het goed om te onderzoeken of je kindje tegen een lage premie, of soms zelfs gratis, meeverzekert kan worden.
  • Overlijdensrisicoverzekering – Denk ook zeker na over het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Hiermee kies je voor financiële zekerheid wanneer je (onverwacht) komt te overlijden. Nabestaanden (dus ook je kinderen) ontvangen het bedrag dat je hebt verzekerd en blijven daarmee verzorgd achter. 

Werk & opvang

  • Kinderopvang – Wanneer je kindje straks naar de opvang gaat, heb je vast al kennis gemaakt met de locatie. Het is daarom goed om ook bij hen kenbaar te maken dat jullie kindje geboren is. Misschien is het zelfs leuk om het geboortekaartje te sturen.
  • Kinderopvang toeslag – Wanneer je straks gebruik gaat maken van kinderopvang (of dit een gastouder of een kinderdagverblijf is maakt niet uit) heb je waarschijnlijk ook recht op kinderopvang toeslag. Deze moet je zelf aanvragen bij de Belastingdienst. Doe dit op tijd, want de aanvraag kan enkele weken op zich laten wachten. Maar doe dit zeker binnen drie maanden nadat je kindje voor het eerst naar de opvang is gegaan. Anders vervalt namelijk de toeslag van de eerste maanden. Dit is natuurlijk zonde.
  • Ouderschapsverlof – Wanneer je aan het werk bent heb je recht op ouderschapsverlof na je zwangerschaps- & bevallingsverlof. Het wordt berekend via 26 keer het aantal uur dat je per week werkt. Je mag dit aantal uren opnemen tot je kindje 8 jaar is. Meestal is dit onbetaald verlof, maar neem hiervoor contact met je werkgever op om dit voor jouw geval te bekijken.

Geld

  • Spaarrekening openen – Veel banken hebben speciale kinderspaarrekeningen die je voor je kind kunt openen. En bij de meeste krijg je ook nog eens een leuk welkomscadeau. Je kunt gaan sparen voor later of voor een bepaald doel (denk aan rijlessen). Tot zijn of haar 18e jaar heb je als ouder zeggenschap over de rekening en valt het onder je eigen vermogen.
  • Kinderbijslag – De Sociale Verzekerings Bank (SVB) krijgt van de gemeente automatisch bericht van de geboorte van jullie kind. Vervolgens sturen ze je binnen 2 tot 4 weken na de geboorte een brief waarbij je de kinderbijslag kunt aanvragen. Je hebt als ouder recht op kinderbijslag bij kinderen van 0 t/m 18 jaar. Één keer per kwartaal (1 jan/1 april/1 juli/1 okt) wordt een standaard bedrag per kind naar je overgemaakt.

Baby uitzet

  • Meestal krijg je van de kraamzorg of je verloskundige een baby uitzetlijst met daarop de meest belangrijke spullen die je moet aanschaffen voordat de baby komt. Hierbij moet je denken aan kruiken, hydrofiele doeken, thermometer, lakens, etc.
  • Dan heb je natuurlijk ook nog een aantal items die misschien niet hoogst noodzakelijk zijn, maar de babytijd wel vergemakkelijken. Wat denk je van een babyfoon, lekker warme babypakjes of een voedingskussen wanneer je borstvoeding wilt gaan proberen.

Overig

  • Voogdij & Testament – Ook in dit geval is het goed om na te denken hoe je het wilt regelen wanneer één of jullie als beide ouders komen te overlijden. Wie draagt de zorg op zich? Wie is hier verantwoordelijk voor? Je kunt hiervoor een voogd regelen en aanwijzen. Dit kun je vastleggen in je testament of gratis via registratie in het gezagsregister.
  • Erkenning vader – Zijn jullie niet getrouwd? Dan is het noodzakelijk dat de vader het kind erkent. Dit kan voor de geboorte, maar ook tijdens de aangifte of op een later moment. De moeder moet hiervoor (schriftelijk) toestemming geven.

Een flinke checklist : wat je moet regelen als je kind geboren is. Misschien ben ik nog iets vergeten. Heb jij misschien aanvullingen voor ‘Wat moet je nog meer regelen als je kind geboren is? ‘, ik hoor het graag!