Oef, voor je het weet zitten je kinderen in groep 8. En wanneer ze in groep 8 zitten, betekent dit ook dat het tijd is om een middelbare school te kiezen. Wist je dat we in Nederland de grootste verschillen tussen middelbare scholen hebben? Verschillen in bijvoorbeeld leerling populatie, lesmethodes en niveaus. Hoe kies je nou de juiste middelbare school bij je kind? In deze blog vind je tips om de juiste middelbare school te kiezen.

#1 Oriënteer op tijd

Er bestaan veel verschillende soorten middelbare scholen, daarom is het slim om vroeg met de oriëntatie te beginnen. Wanneer je kind in groep 7 zit, kun je al eens een aantal open dagen bezoeken. De meeste basisscholen nemen in groep 7 als onderdeel van de Cito, Eentreetoetsen af. Deze geven je al een eerste indicatie van de richting van je kind ná de basisschool.

#2 Ga na welk soort onderwijs er bestaan

Als je het hebt over soorten onderwijs, hebben we het ook over de verschillende niveaus. Je hebt middelbaar onderwijs in de niveaus VMBO, HAVO en VWO. Sommige scholen bieden per locatie één niveau aan, maar je hebt ook brede scholengemeenschappen waar je meerdere niveaus op één locatie treft. Dit kan een voordeel zijn wanneer je kind een dubbel niveau advies krijgt en in een HAVO/VWO klas kan beginnen. Daarnaast heb je scholen op basis van geloof; openbaar of bijzonder.

#3 Ga na wat bij je kind past

Niet elke middelbare school is hetzelfde. Denk aan scholen met veel structuur of juist vrijheid voor de leerling. Normale klassen of klassen met minder leerlingen.

Passen kleine klassen bijvoorbeeld beter bij je kind? Dan past misschien de School voor Persoonlijk Onderwijs goed bij je kind. Of ben je opzoek naar een onderwijsvorm met veel keuzevrijheid? Dan kan het Daltononderwijs een goede match zijn. Ga na wat bij jouw kind past.

#4 Wat heeft de school nog meer te bieden?

Ze zeggen wel eens “kijk verder dan de brugklas”. Sommige scholen onderscheiden zich op het ‘extra’ wat ze aanbieden in de latere klassen. Denk aan het aanbieden van 2-talig onderwijs, op het gebied van cultuur en sport of de deelname aan maatschappelijke projecten. Zo organiseert SvPO bijvoorbeeld twee maal per jaar een taalreis voor de leerlingen.

Een school kiezen in België? Zo maak je een goede keuze voor een school daar.

#5 Ervaar hoe het schoolklimaat op school is

Het schoolklimaat is heel belangrijk voor kinderen in deze (puber) leeftijd. Het is goed om zelf te ervaren hoe het schoolklimaat is. Dit kan door naar open dagen te gaan, te ervaren hoe enthousiast en betrokken de leraren zijn. Of vraag naar ervaringen van andere leerlingen die op deze school zitten. Probeer zo veel mogelijk sfeer te proeven.

Heel veel succes bij het kiezen van een middelbare school voor jouw kind. Mocht je zelf nog andere tips hebben, geef ze vooral door in de reactie hieronder!

Middelbare school kiezen tips