Tijdens mijn verlof kwam ik op het idee om voor boven de box, of commode een mooie, zelfgemaakte mobiel te knutselen. Ik deed wat inspiratie op via Instagram en Pinterest, en begon met het uitwerken van mijn ideeën, het aanschaffen van de materialen en ging aan de slag! Benieuwd hoe je ook zelf een babymobiel kunt maken? Ik laat het je zien in deze blog.

Wat heb je nodig:

  • Klei (1 pakje, ik gebruik de witte boetseerklei van de Action)
  • Hulpmiddelen als een boetseermesje en/of vormpjes
  • Jutetouw
  • Verf (ik gebruik graag de ECO wallpaint van Vestingh paint & craft).
  • Kwasten/ schuurspons of rollertje.
  • Bamboestok (1 meter)
  • Eventueel kralen voor de afwerking
  • Dikke naald of schaar voor het maken van de gaatjes in de klei
  • Oude kranten of een placemat

Hoe maak je zelf de babymobiel van klei?

Het maken van deze DIY is wederom helemaal niet moeilijk en erg leuk om te doen!

1. Omdat je de klei het beste even goed kunt laten drogen voordat je ze verft, ben ik begonnen met het maken van de figuren van klei. Sommige figuren heb ik naar eigen fantasie gemaakt, andere heb ik hulpmiddelen als een glas, kleivormpjes of boetseermesjes gebruikt om bijvoorbeeld mooie rondingen te maken. Hierin kun je je eigen smaak en fantasie toepassen. Ik vind het mooi om allemaal verschillende figuren te gebruiken, maar ik laat bepaalde figuren wel terugkomen, alleen maak ik ze dan in een ander formaat.  Je kunt er ook voor kiezen om al je figuren hetzelfde te maken.

2. Wanneer je klaar bent, maak je in al je kleifiguren een gaatje met een dikke naald of het puntje van een schaar. Ik heb voor de speling in de mobiel gekozen, om in sommige figuren 1 gaatje te prikken, en in andere figuren 2 gaatjes. Afhankelijk van hoe je wilt dat je figuren gaan hangen in je touw, kies je het aantal gaatjes.

3. Daarna laat je je kleifiguren een paar uurtjes drogen.

4. Vervolgens heb ik de bamboestok, die ik kocht bij de bouwmarkt in stukken gezaagd met een kleine zaag. Afhankelijk van het aantal hangers die je aan je mobiel wilt bevestigen, kies je het formaat. Voor de mobiel die ik heb gemaakt, heb je twee stukjes van 40 cm nodig. Deze verbind je met elkaar. Ik gebruik hiervoor een stuk jutetouw, die ik er net zo vaak omheen bind, totdat de stokjes stevig met elkaar verbonden zijn.  

5. Je kunt daarna alvast de stukken jutetouw knippen die je wilt gebruiken voor het bevestigen van je kleifiguren aan de bamboestokjes. Afhankelijk van de plek waar je je mobiel gaat ophangen, kies je de lengte van het touw.

6. Wanneer je kleifiguren een paar uurtjes hebben liggen drogen, kun je beginnen met het verven. Dit keer gebruik ik een flesje verf van de Action, en verschillende kleuren andere verf. Ik werk graag met de ECO wallpaint van Vestingh, en ik heb eigenlijk altijd wel een paar blikken muurverf in het hok staan. Kies jou eigen, favoriete kleur(en). Zorg ervoor dat de kleuren die je gebruikt goed bij elkaar passen.  Daarnaast vind ik het altijd belangrijk tijdens een DIY, dat de kleuren die ik gebruik op dat moment goed in mijn interieur passen. Deze mobiel komt in de babykamer van mijn dochter te hangen, dus zorg ik ervoor dat ik kleuren kies die hier terugkomen.

Bekijk ook mijn DIY project om van een fles een vaas te maken

7. Voor het mooiste resultaat, verf je de figuren een paar keer, zowel de voor als achterkant voor het mooiste resultaat. Voorkom strepen, door een flinke laag verf te gebruiken. Wees dus niet te zuinig met je verf. Je kunt hiervoor een kwast, een (nieuw) schuursponsje of een roller gebruiken.

8. Even laten drogen, en klaar is je babymobiel voor in de kinderkamer of boven de box! Als laatste, bind je je figuren vast aan je bamboestokken met jutetouw. Het is even puzzelen qua gewicht, om je mobiel recht te laten hangen. Dit is een kwestie van uitproberen totdat je tevreden bent.

Mocht je zelf ook aan de slag gaan met de babymobiel, wens ik je héél veel succes en knutselplezier. Maak je een mooie foto van het eindresultaat?

Liefs,

Hester (bij.hes)

babymobiel zelf maken boven de box