Tegenwoordig is het heel hip en duurzaam om een moestuintje te hebben. Ook kinderen kun je hier heel goed bij betrekken, van het zaaien, het groeien en natuurlijk het oogsten. En wat is nou leuker als kind om je eigen tuintje te maken. Geke van vanzussies.nl deelt in deze blog hoe je een mini kruidentuintje in een mandarijnenkistje maakt.


Mini kruidentuintje in een mandarijnenkistje

Bij de groenteboer kocht ik een kistje met mandarijnen. De kinderen vinden deze heerlijk en de mandarijnen zijn dan ook vaak snel weer op. Maar wat moest ik nou met zo´n onhandig kistje. Voorheen gooide ik de kistjes in de container zonder na te denken, maar tegenwoordig zie ik bijna overal wel een leuk recycleproject in. Deze keer bewaarde ik het kistje en ging samen met onze twee jongens aan de slag. We toverden het mandarijnenkistje om tot een fleurig, mini kruidentuintje.

Wat heb je nodig?

  • Mandarijnenkistje
  • Potgrond (of moestuingrond)
  • Hydrokorrels
  •  (optie) Knijpers of ijsstokjes
  • Zaadjes van verschillende kruiden bijv; munt en basilicum. Of al volgroeide kruidenplantjes.
  • Stukje worteldoek

Hoe maak je je mini kruidentuintje in een mandarijnenkistje?

Ik vind het altijd leuk om de kinderen erbij te betrekken. Onze jongens hebben eerst het kistje opgefleurd met verf en de knijpers ingekleurd met stift.

  • Begin met het op maat knippen van het worteldoek. Zet het mandarijnenkistje erboven op en knip er +- 15 cm omheen. Leg het worteldoek in het kistje en maak het vast aan de zijkant. Wij deden dit met knijpers. Knip het doek nog een beetje netjes bij, voordat je het vastzet. Misschien kun je ook wel een stukje katoen gebruiken, zoals bijvoorbeeld van een oud laken, als het een kruidentuintje voor binnen is.
  • Verdeel de hydrokorrels en vul het kistje verder met potgrond tot aan de rand. Druk de potgrond goed aan, zodat de grond stevig en verdeeld is.
  • Maak de grond vochtig met water en stop daarna de zaadjes in de grond op ongeveer 15 a 20 cm van elkaar. Doe de zaadjes niet te diep, je kunt het later nog goed aandrukken. De hydrokorrels houden vocht vast en zorgen ervoor dat de grond luchtig blijft. Dat is goed voor de basilicumzaadjes, want die hebben veel water en voeding nodig om te groeien.
  • Knijpers of ijslollystokjes zijn handig voor het aangeven van de geplante kruiden, maar je kunt hier ook andere leuke dingen hiervoor (her)gebruiken.
  • Zet het kruidentuintje op een zonnig plekje en zorg dat de zaadjes dagelijks genoeg water krijgen. Is het nog te koud buiten? Laat de plantjes dan eerst binnen groeien.
kruidentuintje in een mandarijnenkistje

Ik koos ervoor om twee soorten kruiden in het kistje te doen, zodat de zaadjes genoeg ruimte krijgen om te groeien. Munt kan namelijk flink verspreiden, waardoor de basilicumzaadjes geen ruimte hebben om op te komen.

De jongens waren zo enthousiast en dachten dat ze de volgende dag al wel een plantje zouden zien, haha! Nog even geduld, want zo snel gaat dat niet. Wil je heel snel een makkelijk kruidentuintje maken? Dan kun je er ook voor kiezen om verse kruidenplantjes uit de supermarkt in de grond te stoppen.

Bekijk ook deze DIY voor kinderen: zelf Oobleck maken

Oogsten

En als de plantjes groot genoeg zijn, kun je de blaadjes plukken voor heerlijke muntthee of maak je van de basilicumblaadjes overheerlijke pesto. Knip met een schaar de hele stengel af, maar laat twee stel bladeren (vanaf de grond gerekend) zitten.

Eigenlijk ben ik niet zo goed met planten en is dit ons eerste kruidentuintje project. Heb jij nog tips voor ons of zou je dingen anders doen? Laat het gerust weten. Wij wachten nu rustig af dat de kruidenplantjes gaan groeien.

Mocht je ook de wens hebben om zelf een moestuin te beginnen, kun je het altijd eerst klein aanpakken met deze leuke mini moestuin.

Meer info over kruidenplantjes kopen, zaaien en oogsten vind je hier.