Ze zijn lekker creatief bezig en het is goed voor de fijne motoriek: spelen met strijkkralen! Vrijwel ieder kind doet het af en toe, maar er komt een leeftijd waarop die kleine plastic ringetjes niet langer interessant zijn. En dan zit jij, mama met al je goede bedoelingen, met een buslading strijkkralen in in huis waar niet mee gespeeld wordt. Geen nood, Caroline van instagramaccount @hetboshuisje weet hoe je van die enorme voorraad afkomt én er een mooi item voor in huis aan overhoudt. Maak zelf een strijkkralen portret!

Wat heb je nodig?

  • Alle restjes strijkkralen die je nog in huis hebt (bijvoorbeeld van de HEMA of Ikea Pyssla)
  • Legbord/Grondplaat voor strijkkralen, van geschikte grootte voor het portret dat je gaat maken
  • Draagbaar vlak oppervlak zoals een broodplank/ snijplank
  • Strijkijzer

Ook leuk is deze DIY om van een fles een toffe vaas te maken!

Hoe maak je je strijkkralen portret?

1. Zoek alle restjes strijkkralen bij elkaar om een idee te krijgen van hoeveel je nog in huis hebt en welke kleurtjes je zou kunnen gebruiken.

2. Kies een afbeelding die je wilt transformeren tot een strijkkralenportret. Dat kan een foto van de kinderen zijn, of van je huisdier, maar denk ook eens aan een mooie foto van een plant of zoek op internet naar een afbeelding die je aanspreekt. Belangrijk om te onthouden: een plaatje met veel details en veel kleuren is lastiger met strijkkralen te realiseren dan een eenvoudige rustige afbeelding.

3. Upload de afbeelding van je keuze op www.pixel-beads.net en kies in de instellingen de afmetingen van je grondplaat, het soort kralen dat je gaat gebruiken en de kleuren die je wilt gebruiken (er is ook een optie om bepaalde kleuren uit te sluiten, heel handig!). Op de website zie je hoeveel kralen je van elke gewenste kleur nodig hebt. Stem dat dus goed af op je voorraad strijkkralen, anders moet je alsnog naar de winkel.

4. Ben je tevreden met je patroon, print het dan in kleur uit. Er zit ook een legpatroon bij dat per vakje niet de kleur, maar een pictogram toont. Met name bij het leggen van een groot portret is dat een handig hulpmiddel.

5. Het werk kan beginnen! Leg eventueel een broodplank/snijplank onder je strijkkralenbord. Zo kan je het makkelijk naar de strijkplank vervoeren als het tijd is om de boel te versmelten.

6. Als het patroon helemaal goed ligt, dek je je kunstwerkje af met een vel bakpapier en smelt je de kralen op medium temperatuur (aangegeven met twee puntjes op je strijkijzer) lichtjes aan elkaar. Zet de stoomfunctie van je strijkijzer uit! Druk je strijkijzer steeds een paar seconden op het bakpapier. Check tussendoor of de kraaltjes al overal aan elkaar vast zitten, of dat er meer hitte nodig is. Het strijkijzer te lang op het bakpapier drukken kan een mislukt portret tot gevolg hebben. Van te veel hitte trekken de kraaltjes namelijk helemaal dicht.

7. Als alle kraaltjes versmolten zijn laat je je kunstwerk afkoelen en kan je er een mooi plekje voor uitkiezen. Als je portret niet al te groot is, blijft het wel staan met enkel een steuntje in de rug of op een standaard voor sierborden. Een groter werk kan tijdens het strijken een beetje gaan ‘golven’. Dan is het wellicht mooier om de rug te verstevigen met karton met een plaklaag, of je werk in te lijsten.

[shopsuite_snippet id=58c9]

strijkkralen portret patronen voorbeeld