Zoutdeeg staat absoluut in mijn lijst met favoriet knutselmateriaal! Dit omdat kinderen eindeloos kunnen knutselen met zoutdeeg. Ze kunnen er hun fantasie in kwijt, en daarnaast is het recept voor het maken van zoutdeeg goedkoop en simpel. Waarschijnlijk heb je de meeste ingrediënten gewoon in je keukenlade of kelder staan. Je hebt weinig nodig, waardoor je makkelijk en snel een leuke knutselactiviteit op tafel hebt. Misschien is je kind al wel eens thuis gekomen met een knutselwerkje voor Moederdag of je verjaardag, wat gemaakt is van zoutdeeg. In deze blog lees je meer over het recept, en de verschillende mogelijkheden die er zijn voor het knutselen met zoutdeeg.

Kinderen kunnen zelf zoutdeeg maken

Kinderen kunnen de zoutdeeg heel goed zelf maken, en bovendien is het ook nog eens erg leerzaam. Zwaar(der) en licht(er), meer en minder, meten en wegen en ga zo nog maar even door. Fijn aan het spelen met sensopathisch materiaal is dat het rustgevend werkt en ontspanning biedt. Daarnaast is het spelen met zoutdeeg ook nog eens goed voor de motoriek van je kind(eren).

Bij het spelen met sensopathisch materiaal gebruiken kinderen veel van hun zintuigen. Het materiaal heeft geen vaste vorm, dus kunnen kinderen er al hun fantasie en creativiteit in kwijt. Het vormen en kneden zorgt voor ontspanning, wat rustgevend werkt. Fijn toch?

Recept origineel zoutdeeg maken

Je hebt verschillende soorten zoutdeeg die je kunt maken. De orginele variant, maar ook gekleurd zoutdeeg en wit zoutdeeg zullen hieronder aan bod komen. Eerst gaan we het originele zoudeeg maken. De ingredienten voor het originele zoutdeeg (brooddeeg) zijn:

 • 3 kopjes bloem
 • 1 kopje zout
 • 1 kopje water
 • 1 eetlepel olie (olijfolie of babyolie)

Daarnaast heb je nodig:

 • Een grote kom of pan
 • Lepel(s)
 • Bakpapier
 • Optioneel: deegroller, koekvormpjes, lollystokjes, vorken, satéprikkers

Met bovenstaande hoeveelheden heb je genoeg zoutdeeg voor 2 á 3 kinderen. Wil je graag meer of minder maken, dan kun je de hoeveelheden gemakkelijk delen of vermenigvuldigen.

Zoutdeeg maken stappenplan

 1. Meng de bloem en het zout door elkaar in een grote kom
 2. Doe hier een eetlepel olie bij (olijfolie of babyolie), wij gebruiken meestal babyolie omdat dit voor een lekkere geur zorgt aan je zoutdeeg.
 3. Schenk hier steeds wat meer van het water bij en kneed het deeg door elkaar.
 4. Mocht je deeg iets te droog zijn, doe er dan nog een klein beetje water bij. Blijft het te plakkerig, kun je er voor kiezen om er nog wat bloem bij te doen.
 5. Nog even goed kneden, en klaar is je zoutdeeg!

Gekleurd zoutdeeg maken

Wil je je zoutdeeg een kleurtje geven? Dan kun je ervoor kiezen om een natuurlijke kleurstof te gebruiken zoals het kookwater van bieten of spinazie. Andere opties zijn: vooraf waterverf, voedingskleurstof, ecoline of saffraan door je water te mengen voordat je start met kneden.

Recept wit zoutdeeg maken

Zoutdeeg wat je maakt met bloem (zonder toegevoegde kleurstoffen), droogt wat gelig op. Wil je liever zoutdeeg maken wat spierwit blijft? Kies er dan voor om geen bloem, maar maïzena te gebruiken. De verhoudingen en de werkwijze voor dit deeg zijn een klein beetje anders:

 • 1 kopje maïzena
 • 1 kopje water
 • 1 kopje zout

Wit zoutdeeg maken stappenplan

 1. Doe alle ingrediënten in een pannetje, en meng ze door elkaar tot de maïzena en het zout door het water zijn opgenomen.
 2. Zet het pannetje op het vuur en warm je zoutdeegmengsel al roerend op.
 3. Door het opwarmen, krijgt je zoutdeegmengsel een steeds stevigere structuur. Omdat dit begint vanaf de bodem van je pannetje, moet je ervoor zorgen dat je goed blijft roeren om te voorkomen dat je zoutdeegmengsel aanbrandt.
 4. Heeft je zoutdeegmengsel dezelfde substantie als aardappelpuree gekregen, dan is het klaar.
 5. Doe je mengsel vanuit het pannetje in een kom, en laat het afkoelen. Dit afkoelen kun je ook doen met een natte doek op je pan. Daarna kun je het kneden met je handen totdat het niet meer plakt. Klaar is je zoutdeegmengsel!

Je kunt de hoeveelheid van je deeg aanpassen, maar zorg er wel voor dat de verhouding hetzelfde blijft. Het zoutdeeg wat je met maïzena maakt, droogt sneller uit dan het zoutdeeg wat je moet bloem maakt. Wanneer je zoutdeegmengsel droog aanvoelt, kun je het soepel maken door goed te kneden. Blijft je mengsel droog? Kneed het dan even goed met natte handen.

zoutdeeg maken stappenplan

Ook leuk om te maken is deze ketting van klei

Wat kun je maken van zoutdeeg?

Je kunt van alles maken met zoutdeeg. Je kunt zoutdeeg poppetjes maken, dino’s van zoutdeeg, etc. Laat jouw creativiteit en dat van je kind er op los en maak de allermooiste dingen. Voor jezelf, of juist voor iemand anders. Wij gebruiken ook vaak glitters, kralen, smeltkralen en oogjes voor een leuke afwerking. Gebruik je bovengenoemde knutselmaterialen? Zorg er dan wel voor dat je je zoutdeeg laat drogen aan de lucht, en niet in de oven.

zoutdeeg bakken in de oven hartjes knutselen

Zoutdeeg bakken

Heb je iets moois gemaakt wat je wilt laten drogen? Je kunt je zoutdeeg op verschillende manieren laten drogen. Zoutdeeg bakken in de oven is de snelste optie. Verwarm je oven op 100 graden, leg je kunstwerken op een stukje bakpapier en bak je creaties ongeveer 2,5 uur af in de oven.

Zoutdeeg maken zonder oven

Je kunt er ook voor kiezen om je creaties aan de lucht te laten drogen. Wil je zoutdeeg maken zonder oven? Dan duurt het een paar dagen voordat je zoutdeeg goed droog is. Kies ook voor deze optie wanneer je gebruik hebt gemaakt van versieringen zoals glitters en strijkkralen. Anders gaat dit uiteraard smelten in de oven en dat wil je niet.

Zoutdeeg bewaren

Je kunt je overgebleven zoutdeeg een paar dagen tot een week (in de koelkast) bewaren. Zorg ervoor dat je het luchtdicht afsluit, en voordat je het (opnieuw) gaat gebruiken even op kamertemperatuur laat komen voordat je ermee aan de slag gaat.

Mocht je aan de slag gaan, wens ik je héél veel succes en knutselplezier. Maak je een mooie foto van het eindresultaat?

Liefs,

Hester (bij.hes)

zoutdeeg maken recept bakken bewaren knutselen voorbeeld