Een chalet of stacaravan is een recreatieverblijf voor jou en je gezin. Steeds meer gezinnen kopen hun eigen vakantieverblijf. Niet alleen om zelf van te genieten, ook heeft het een hoog investeringsrendement. Ben je het moe om elk jaar een vakantie samen te moeten stellen, met alle stress die hierbij komt kijken? Denk dan aan de aanschaf van een eigen chalet of stacaravan.

Chalet te koop: doen of toch niet?

Een eigen vakantieverblijf zoals een chalet of stacaravan heeft een aantal geweldige voordelen. Het is altijd je eigendom, waardoor je zelf bepaalt wanneer je van jouw vakantie of vrije tijd geniet.

Wil je de drukte ontvluchten? Bepaal zelf wanneer je op vakantie gaat, waarbij je makkelijk in je eigen vakantiehuis terecht kunt. Dit is ook ideaal voor een vakantie met kinderen. Midden in de drukke zomervakantie of in een rustige periode: samen met je gezin plan je een geweldige vakantie.

Dit levert een vakantiehuis op

Een stacaravan kopen, in een chalet investeren of misschien een blokhut? Er zijn verschillende redenen om een vakantiehuis te kopen. Ten eerste geniet je altijd van een rustige vakantie, alleen, met je partner of met kinderen. Maar de meeste mensen doen het ook om het investeringsrendement.

Bij een gemiddelde bezettingsgraad van 65%, iets dat op veel vakantieparken voorkomt, bedraagt het rendement bij verhuur ongeveer 5%. Dit kan bij een hoge bezetting oplopen tot wel 15%, en soms meer. Dit betekent dat je investering een jaarlijks rendement van 5% tot 15% oplevert.

Rekening houden met kosten

Staat er een chalet te koop? Je krijgt niet alleen met aankoopkosten te maken maar ook kosten die jaarlijks of maandelijks terugkeren. Denk hierbij aan water, elektriciteit, gas en internet. Daarnaast heeft een chalet of de stacaravan af en toe onderhoud nodig. Verhuur je de vakantiewoning, dan mag je deze kosten van de huuropbrengsten aftrekken. Hierdoor betaal je minder inkomstenbelasting.

De gemiddelde aanschafprijs van een nieuw chalet ligt tussen de € 35.000 en € 150.000. Een tweedehands chalet met staanplaats is verkrijgbaar vanaf € 10.000, en zonder staanplaats vind je ze zelfs vanaf € 4000.

Wil je een stacaravan kopen, dan is dit mogelijk vanaf € 3000. Hoe groter en nieuwer de stacaravan, hoe hoger de aanschafprijs.

Stacaravan of chalet kopen of huren: wat is een goede keuze?

Vind je het leuk om elke vakantie op een andere plek te komen, en ga je niet vaker dan twee keer per jaar op vakantie? Dat is een stacaravan of chalet kopen de beste keuze. Wil je investeren in jouw toekomst en vind je het prettig om elk jaar, of meerdere keren per jaar in je eigen vertrouwde vakantiewoning ’thuis’ te komen? Dan kun je ervoor kiezen een stacaravan te kopen in de Veluwe of een chalet aan de kust, om lekker te genieten van jullie tweede verblijf. Op elk moment dat het jullie uitkomt.