Onze laatste week van de vakantie brachten we thuis door. Dat betekende dat we op zoek gingen naar leuke uitjes bij ons in de buurt. Gelukkig hebben we hier in het noorden van Friesland volop leuke mogelijkheden om met kinderen naar toe te gaan. Één daarvan is De Kruidhof in Buitenpost, de hortus van Friesland. Ik vertel je graag waarom een bezoek aan De Kruidhof met kinderen leuk is.

De Kruidhof

Dit jaar is een bijzonderjaar voor De Kruidhof in Buitenpost, want het opent voor het 90e seizoen haar deuren. Ontzettend jammer is dat in dit jubilieumjaar door de corona maatregelen sommige feestelijke activiteiten zoals workshops en rondleidingen niet door kunnen gaan. Maar desondanks is een bezoek aan De Kruidhof de moeite waard. Er staan 2000 plantsoorten op ruim 3,5 hectare grond, verdeeld over 17 thematuinen. De Kruidhof is zowel recreatief, als educatief en informatief voor jong en oud.

De Kruidhof Buitenpost

Zelf kom ik hier al vanaf kleins af aan. Met familiebezoekjes, schooluitjes of tijdens een markt. Ik kom hier dan ook graag en vind het mooi om te zien hoe De Kruidhof de laatste jaren is uitgegroeid tot een ware trekpleister in de regio. Meestal gaan wij er op de fiets naartoe, omdat we zo lekker dichtbij wonen. Maar ook voor auto’s is er voldoende parkeergelegenheid bij het naastgelegen treinstation.

De Kruidhof met kinderen

Is De Kruidhof leuk met kinderen? Ja, zeker wel! Met een wandeling door de tuinen en het museum is er genoeg te zien en ruiken voor de kinderen. En daarnaast zijn er drie verschillende kinderwandelroutes uitgezet voor verschillende leeftijden.

De Kruidhof met kinderen

Maar de twee speeltuinen maakt het feest voor de kinderen toch echt wel compleet. Vooral voor de kleinere kinderen is het speeltuintje met de zandbak en klimheuvel met glijbaan leuk spelen. De oudere kinderen kunnen zich uitleven op de grote klimtoren en de kabelbaan. Daarnaast ligt er in de speeltuin nog een vijver, waar kinderen lekker kunnen kliederen en ontdekken.

Ben je in het noorden van Friesland en wil je nog meer leuke kidsproof hotspots bezoeken? Ga dan bijvoorbeeld ook naar Het Booze Wijf in Lauwersoog waar je een heerlijk hapje kunt eten terwijl de kinderen kunnen spelen.

Voordat je vertrekt

Voordat je naar de uitgang loopt zou ik je aanraden om nog even een stop te maken bij Het Tuincafe. Hier kun je een heerlijk kopje koffie of een glaasje ranja drinken met bijvoorbeeld een lekker biologische en huisgemaakt taartje. Tot slot kun je shoppen in de Verkooptuin waar veel mooie planten te vinden zijn. Als je het leuk vindt kun je bijvoorbeeld een groenteplantje of een fruitboompje meenemen voor thuis. De laatste keer zijn wij voor een blauwe bessenstruikje gegaan waarbij we thuis al gesnoept hebben van de eerste rijpe bessen. Heerlijk!

Wij komen hier zeker nog vaker terug. Zijn jullie al eens bij De Kruidhof geweest?