In deze blog neem ik jullie mee naar onze favoriete (coronaproof) uitjes met kinderen, in en rondom de natuur van Friesland. Bijna alle uitjes die ik in deze blog met jullie deel zijn gratis uitjes of kosten weinig. En zijn tevens coronaproof, heel fijn in een tijd als deze.

Eropuit met kinderen in Friesland

In deze lijst vind je mijn persoonlijke tips voor leuke kinderactiviteiten of kinderuitjes in Friesland. Wij zijn graag in de natuur, dus alle uitjes zijn in de buitenlucht. Iets lekkers mee in de tas, laarzen aan en hup de Friese natuur in. Zo laat je kinderen houden van de natuur. Dit zijn mijn uittips als het gaat om eropuit met kinderen in Friesland:

Kinderboerderij de Naturij – Drachten

Het eerste uitje wat ik met jullie deel, is kinderboerderij de Naturij in Drachten. Geen kosteloos uitje, maar deze kinderboerderij is één van de kinderboerderijen in Friesland die (bijna) het hele jaar geopend is. Uitgezonderd 1e en 2e kerstdag en oud- en nieuwjaarsdag. Afgelopen weken was de kinderboerderij ook open. Tijdens de lockdown kon je terecht op de buitenlocatie van de kinderboerderij. Een leuke, fijne plek om samen met je kinderen naartoe te gaan om even bij de dieren te kijken, of lekker te spelen in één van de speelplekken op het park.

Tijdens de winterperiode zijn het ‘spartelbad’ (mini zwembadje met water), de verkeerstuin, de ponykar en de ponybaan gesloten. Maar in het voorjaar, en tijdens de zomermaanden heeft de kinderboerderij een fantastische route waar de kinderen op skelters door de verkeerstuin kunnen rijden, een ritje kunnen maken in de ponykar of zelf op een pony kunt rijden. De kinderboerderij heeft ook een speelhal en midgetgolfbaan. Dit eerste is een binnen locatie waar je momenteel op afspraak met een geldige QR code naar binnen mag om te spelen. Buiten is toegankelijk zonder QR code. Op het naastgelegen parkeerterrein kun je gratis parkeren.

Natuur en cultuurpark Vijversburg – Rijperkerk

Net buiten Leeuwarden, vlakbij Rijperkerk vind je park Vijversburg. Natuur en cultuur gaan samen in park Vijversburg. Een leuk park om een paar uurtjes lekker te wandelen, ontdekken of te spelen. Onderweg kom o.a. eenden, vogels en pauwen tegen. Maar het park kent ook kunst. Onderweg kom je allerlei verschillende kunstwerken tegen. Sommige kun je in, op of onder (klimmen). Tevens staat er op het park een grote kas VOL met cactussen. Heb je zin in iets lekkers gekregen? Het park kent een take away waar je wat lekkers kunt afhalen, maar ook een restaurant waar je kunt reserveren voor een lunch, diner of high tea. Op het naastgelegen parkeerterrein kun je gratis parkeren. Een los toegangskaartje, voor alle leeftijden kost €2,50.

Miniature People – Leeuwarden

De miniatuurroute, waar je onderweg kleine, leuke tafereeltjes op onverwachte plekken tegenkomt en alleen als je heel goed kijkt, wordt steeds leuker. In de binnenstad van Leeuwarden, vind je al een tijdje de poppetjes van Michel Tilma. Michel heeft in de Leeuwarder binnenstad opstellingen gemaakt met miniatuurpoppetjes. Een erg leuke ‘speurtocht’ om samen te bewandelen. Je komt op de mooiste plekjes in de binnenstad van Leeuwarden terecht. De routekaart en plattegrond zijn voor €1,50 verkrijgbaar op meerdere locaties in Leeuwarden. Kijk hiervoor even op de website: www.miniaturepeopleleeuwarden.nl. Tip: ga je met jonge kinderen de route bewandelen? Laat ze een step of loopfiets meenemen.

Speelbos Sparjebird – Hemrik

Kliederen met water bij de waterpomp, hinkstap- sprong over boomstammen, verschillende touwbruggen en een echte klimboom. Dat vind je allemaal in Speelbos Sparjebird van Staatsbosbeheer. Daarnaast kun je de greppelroute lopen, met takken slepen of je eigen hut bouwen. Vies worden mag! Dus mijn tip: neem schone kleding en een handdoek mee, en doe je laarzen aan! Het speelbos bij de Hemrik is vrij toegankelijk, en heeft naast bovenstaande ook heerlijke speelplekken voor kinderen met o.a. een kabelbaan en zandspeelplaats. In het restaurant kun je een routekaart krijgen met een speurtocht door het dieren pad. Tijdens de speurtocht ga je opzoek naar verschillende uit hout gezaagde dieren. Bij elk dier is iets te doen, dus spelen en ontdekken maar! Doe ook mee aan de blinddoekroute of ga opzoek naar de kabouters in het kabouterbos.  Ben je klaar met spelen, en heb je zin in iets lekkers gekregen? Bijgelegen restaurant de Blokhut biedt genoeg lekkers, zitplekken binnen (bij de houtkachel) of buiten op het terras. Op het naastgelegen parkeerterrein kun je gratis parkeren.

Burgemeester Rasterhoffpark – Sneek

Het Burgemeester Rasterhoffpark is één van onze favoriete plekjes in de natuur om even lekker een frisse neus te halen. Ook onze kinderen vinden dit een leuk park om naartoe te gaan. Dit komt voornamelijk door de Schotse Hooglanders die er rondlopen, en de waterval waar ze heerlijk kunnen spelen, ravotten, en met stenen en takjes kunnen gooien. Tevens vind je overal in het park toestellen waar je op en in kunt klimmen, en kent het park een lange stijger waar je overheen kunt wandelen. Nog een kleine tip, ga niet als eerste, maar als laatste naar de waterval. Wij komen er regelmatig met een nat pak of een volle laars vandaan. Op het naastgelegen parkeerterrein van hotel van der Valk in Sneek kun je gratis parkeren.

Rijsterbos – Rijs

In Rijs vind je een prachtig bos, het Rysterbosk van ’t Fryske Gea. Dit bos is één van de bekendste wandelbossen in Friesland. Je kunt hier heerlijk wandelen door de hoofdlaan en lekker spelen in de natuurspeeltuin. Het Rijsterbos heeft ook een kabouterroute, dit is een route door het bos waar je onderweg verschillende paddenstoelen en/of kabouters tegen komt.

Volg je de hoofdlaan, dan ontvang je als beloning het indrukwekkende uitzicht over het IJsselmeer bij Mirns. Je komt uit bij het water met een strandje. Het IJsselmeer. Zin in iets lekkers? In het nieuwe paviljoen ’t Mar kun je terecht voor een lekkere ijsco, lunch of een kop koffie.

Op het naastgelegen parkeerterrein kun je gratis parkeren.

Stania State – Oenkerk

Nabij Oenkerk vind je het statige landgoed Stania State. Deze plek onderscheidt zich door de unieke ligging, midden in een park. Nog zo’n leuk park waar je heerlijk doorheen kunt wandelen. Onderweg kom je o.a. een slingertouw, klimbomen en meer leuks tegen. Mocht je na het wandelen honger hebben gekregen? Je kunt in het hotel/restaurant terecht voor een take- away of een lekkere kop koffie, borrel, lunch, diner of allerlei ander lekkers. Je betaald geen entree en op het naastgelegen parkeerterrein kun je gratis parkeren.

Stranden

Wat wij op onze vrije (zon)dag altijd graag doen, is naar het strand gaan. Weer, of geen weer. Soms is het heerlijk om lekker uit te waaien tijdens een (winter)wandeling, en tijdens de zomermaanden is het fijn om een lekkere koude duik te nemen, of te zonnen en spelen op het strand. Onze favoriete stranden in Friesland zijn strand Workum, strand Makkum en strand Harlingen (zie foto’s). Vooral bij mooi weer gaan we graag naar de stranden aan het IJsselmeer. Strand Workum en strand Makkum. Meestal is het bij Workum iets rustiger, en kun je (bijna) voor de deur parkeren. Op strand Workum vinden onze kinderen het (bij genoeg wind) erg leuk om naar de kitesurfers te kijken. Tevens kun je naar een soort ‘uitkijkplek’ wandelen, waar je een mooi uitzicht hebt over het natuurgebied en het IJsselmeer.

In de zomermaanden is het parkeren bij strand Makkum vaak iets lastiger, waardoor de kans groot is dat je een stuk(je) moet lopen. Strand Makkum kent een aantal winkeltjes en restaurantjes/ strandtentjes. Strand Workum heeft dit niet. In het hoogseizoen kun je hier wel iets te drinken of een ijsje kopen. Strand Harlingen heeft een strandpaviljoen wat het grootste deel van het jaar geopend is.

Bekijk hier ook de leukste kindercampings in Friesland (en de rest van Nederland)

De Potten – Sneek

Naast RCN recreatiepark de Potten in Sneek vind je een leuke zwemwaterlocatie. De Potten. Een dag naar dit strand is zeker de moeite waard. Er is genoeg te doen. Je kunt er lekker zwemmen, zonnen in het zand of op het gras of wandelen in de nabije omgeving. Voor de kinderen staan er in het zand allemaal speeltoestellen, zoals een graafkraantje, waterpomp, klimrek en glijbaan.  Voor de iets oudere kinderen, jongeren en volwassenen vind je in het gras plekken om te voetballen of te volleyballen. Wat onze jongens nog meer leuk vinden aan deze plek, is dat er een oefenbaan te vinden is waar je kunt waterskiën, waardoor er altijd iets is om naar te kijken. Je betaald geen entree en op de naastgelegen parkeerterreinen kun je gratis parkeren.

eropuit met kinderen in Friesland potten sneek

Waterspeelplaats en zwemstrand It Wiid – Eernewoude

Wil je eropuit met kinderen in Friesland, dan is It Wiid een leuke optie. Deze plek bezoeken wij graag in de zomer. Een heerlijk veld, met strand en water in Eernewoude. Op z’n Frysk ook wel, Earnewâld. Je vindt er o.a. een waterpomp, en een speelveld met speeltoestellen. De waterspeelplaats en het zwemstrand heeft een toiletvoorziening, gratis parkeergelegenheid op een nabijgelegen parkeerterrein, aanlegplaats voor kleine motorboten, en boeilijn voor jongere kinderen. Een fijne plek om lekker te spelen, zonnen en lekker (voor zover dit lukt met jonge kinderen) te rusten met een boek of tijdschrift.

Blotevoetenpad – Opende

Het Blotevoetenpad in Opende kent een korte route en een lange route: 1,6 km en 3,4 km. De korte versie is ook voor de allerkleinsten een leuke uitdaging. De meeste bruggen en speeltoestellen vind je op dit deel van de route. De korte route start vanaf de parkeerplaats bij Theetuin Blotevoetenhof. Deze laatste plek is tevens een fijne plek om aan het einde van je blotevoeten avontuur nog even lekker te spelen met de waterpomp, in het zand of te vertoeven onder de fruitbomen op de picknickbanken met iets lekkers of een ijskoude ijsco bij warm weer. Tip: neem schone kleren en een handdoek mee.  

Kale duinen – Appelscha

Officieel past deze locatie er niet helemaal bij in deze blog, maar omdat de locatie net op de grens nabij Friesland zit, vind ik ‘m wel leuk om met jullie te delen. Namelijk, de kale duinen bij Appelscha. Een prachtige foto locatie, maar ook een heerlijke plek om lekker te spelen, rennen of wandelen. Onze jongens vinden het heerlijk om hier met stokken te slepen, hutten te bouwen of hout te sprokkelen voor het maken van een zoals hun het noemen ‘kampvuur’.

De Blokhuispoort – Leeuwarden

De Blokhuispoort is de oude gevangenis van Leeuwarden. In het hoogseizoen vind je hier een stadstrand. Je kunt heerlijk luieren op de strandstoelen, en voor de kinderen is er in het zand voldoende spelletjes en speelgoed te vinden. Nog een laatste, leuke tip. Het heeft niks te maken met de natuur, maar is wel leuk (en coronaproof) om naartoe te gaan: de bibliotheek in de blokhuispoort in Leeuwarden. De blokhuispoort heeft (vinden wij) de allerleukste bibliotheek van Friesland. Tussen de cellen vind je de allerleukste boeken voor jong en oud. Tevens leuk om te combineren met een aantal winkeltjes, die zich bevinden in hetzelfde gebouw in de cellen, of een iets lekkers te nuttigen in restaurant de Bak.

Ga je eropuit met kinderen in Friesland en één of meerdere van bovenstaande locaties bezoeken? Laat je mij dan weten hoe het was? Veel plezier!

Liefs,

Hester