De populariteit van all-inclusive vakanties is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Steeds meer reizigers kiezen voor het gemak en de zorgeloosheid van een vakantie waarbij alles is inbegrepen. Toch bestaan er nog steeds hardnekkige misverstanden over all inclusive vakanties. Vandaag nemen we dit populaire concept onder de loep en behandelen we een aantal bekende en hardnekkige misverstanden.
Voor dit blog spraken we met reisexpert Ingmar Bruinsma, oprichter van onder andere reiswebsite Waarovernachtenin.nl. Hij herkent de misverstanden en komt ze in zijn eigen omgeving regelmatig tegen.
All-inclusive is alleen voor luie mensen
Een veelgehoord vooroordeel is dat all-inclusive vakanties alleen geschikt zijn voor mensen die de hele dag bij het zwembad willen liggen en niets van de omgeving willen zien. Volgens reisexpert Ingmar Bruinsma is dat onterecht: “Ja, uiteraard liggen mensen bij het zwembad, maar de gegevens die hotels verzamelen laat zien dat het grootste deel van de reizigers er regelmatig op uit trekken. Zowel zelfstandig als via excursies die door het hotel worden georganiseerd”.
Veel all-inclusive resorts bieden een breed aanbod aan activiteiten en excursies, waardoor je juist de kans krijgt om de bestemming te ontdekken. Of het nu gaat om duiken, wandelen, fietsen of het bezoeken van lokale bezienswaardigheden, er is altijd volop keus.
Het eten in all-inclusive resorts is van slechte kwaliteit
Een ander veelvoorkomend misverstand is dat het eten in all-inclusive resorts ondermaats zou zijn. “Vroeger was dit misschien het geval, maar tegenwoordig is er een ware culinaire revolutie plaatsgevonden binnen de all-inclusive wereld”.
Resorts werken steeds vaker samen met gerenommeerde chefs en bieden een breed aanbod aan hoogwaardige restaurants. Van lokale specialiteiten tot internationale keukens, vers bereide gerechten en showcooking: de kwaliteit en diversiteit van het eten is enorm verbeterd. Veel resorts spelen in op specifieke wensen, zoals vegetarische, veganistische of glutenvrije maaltijden.
Goed eten is tegenwoordig dus zeker mogelijk bij de beter beoordeelde all inclusive hotels en resorts. Check de reviews en dan komt het helemaal goed.
All-inclusive is duur
Hoewel de initiële prijs van een all inclusive vakantie vaak hoger lijkt dan die van een reguliere reis zonder maaltijden of drankjes, is het belangrijk om naar het totaalplaatje te kijken.
Bij all-inclusive zijn niet alleen je accommodatie en maaltijden inbegrepen, maar vaak ook drankjes, snacks, activiteiten en soms zelfs vluchten en transfers. Als je al deze kosten afzonderlijk zou boeken, kom je vaak duurder uit.
Daarnaast biedt all inclusive het voordeel dat je van tevoren exact weet wat je kwijt bent, zonder verrassingen achteraf. Dit maakt het makkelijker om te budgetteren en zorgt voor een stressvrije vakantie.
All-inclusive resorts zijn massaal en onpersoonlijk
Niet alle all-inclusive resorts zijn groot en onpersoonlijk. De laatste jaren is hier juist veel in veranderd. Steeds meer kleinschalige, boutique-achtige resorts die zich richten op een persoonlijke service en intieme sfeer.
“Ook binnen grotere resorts zijn er vaak verschillende zones of ‘dorpen’ die een meer exclusieve ervaring bieden”. Denk aan adults-only gedeeltes, luxe zwembaden of privéstranden. Bovendien investeren veel resorts in goed opgeleid personeel dat er alles aan doet om het de gasten naar de zin te maken en een persoonlijke touch te geven aan het verblijf.
Je zit vast aan het resort
Nog een misverstand is dat je bij een all-inclusive vakantie verplicht bent om al je tijd binnen het resort door te brengen. Hoewel het aanbod aan faciliteiten en activiteiten op het resort zelf vaak al zeer uitgebreid is, staat het je vrij om de omgeving te verkennen.
Veel resorts bieden shuttleservices aan naar nabijgelegen steden, stranden of bezienswaardigheden. Daarnaast kun je via het resort excursies boeken of een huurauto regelen om zelf op pad te gaan. Zo vind je de perfecte balans tussen ontspanning op het resort en het ontdekken van de bestemming. Het idee dat je ‘opgesloten’ zit in het resort is dus verre van waar.
All inclusive is niet duurzaam
Tot slot bestaat het idee dat all-inclusive vakanties niet duurzaam zijn. Hoewel massatoerisme inderdaad een impact kan hebben op lokale gemeenschappen en het milieu, zijn er steeds meer resorts die hier bewust mee omgaan.
Veel accommodaties werken met lokale leveranciers, gebruiken duurzame energie en zetten zich in voor het behoud van natuur en cultuur. Door te kiezen voor een resort met een duurzaamheidscertificaat of een goed beleid op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen, kun je als reiziger bijdragen aan een positieve verandering.