Kindervoeten groeien heel snel. Het is belangrijk voor kinderen om vanaf de eerste stapjes de juiste schoenen te dragen. Schoenen met de juiste pasvorm, flexibiliteit én stevigheid. En uiteraard moet de schoen de juiste maat hebben. In deze blog vind je tips hoe je het beste kindervoeten meten kunt. Daarnaast vind je een maattabel welke schoenmaat gemiddeld per leeftijd aan te houden is.

Schoenmaat zelf opmeten

Je kunt op twee manieren de schoenmaat van je kind zelf opmeten. De eerste manier is om je kindje op een wit papier te laten staan en het voetje om te trekken met een potlood. Je meet daarna de afstand tussen de grote teen en de hiel/hak. Met behulp van onderstaande tabel kun je vervolgens de schoenmaat bepalen.

De tweede manier is om de voet op te meten met een handige voetenmeter voor thuis. Deze gebruiken wij elk seizoen weer en kun je eenvoudig bestellen via deze link.

Regelmatig de schoenmaat controleren

Wist je dat je eigenlijk om de twee maanden de voeten van je kinderen moet opmeten? Kindervoeten kunnen namelijk snel groeien. Regelmatig meten is daarom belangrijk en aan te raden. Zo zorg je er voor dat kinderen niet met te kleine schoenen rondlopen. Dit geldt voor schoenen, maar uiteraard ook voor sokken, pantoffels en maillots.

kindervoeten meten maattabel

Maattabel baby- & kinderschoenen

Ga je kindervoeten meten aan de hand van de eerste meetmethode (omtrek op een wit papier), bepaal dan aan de hand van het aantal centimeters welke schoenmaat daarbij past. In deze maattabel is al rekening gehouden met groeiruimte. Twijfel je tussen twee maten? Pak dan de grootste maat.

Lengte voetSchoenmaat
9,2 tot 9,8 cm16
9,9 tot 10,5 cm17
10.6 tot 11,2 cm18
11,3 tot 11,8 cm19
11,9 tot 12,4 cm20
12,5 tot 13,1 cm21
13,2 tot 13,7 cm22
13,8 tot 14,2 cm23
14,3 tot 15,0 cm24
15,1 tot 15,6 cm25
15,7 tot 16,2 cm26

Kies de juiste pasvorm

Met de lengte van de voet kun je eenvoudig de schoenmaat bepalen. Maar naast de schoenmaat, is ook de pasvorm ontzettend belangrijk. Heeft je kind smalle voetjes of juist brede? En heeft je kind een hoge of juist een lage wreef? Het is van belang dat schoenen goed aansluiten bij de kindervoet. Let daar op wanneer je schoenen aanschaft. Vaak staat dit wel omschreven als je online kinderschoenen uitzoekt, zoals bij de webshop van Shoesme. Twijfel je toch of wil je liever advies? Bezoek dan zeker een fysieke winkel waar ze je alles kunnen vertellen over de perfecte kinderschoenen voor jouw kind.

kindervoeten meten babyschoenen kinderschoenen maatadvies maattabel