Al weken loopt Wisse achter zijn stoeltje (bij gebrek aan een loopkar ;)) de hele kamer door. En af en toe durfde hij de grote oversteek van de bank naar de tafel, maar echt losse stapjes waren het nog niet. Tot zo’n drie weken geleden! Daar waren dan de eerste wiebelige losse stappen. Trotse mem hier!

Hoewel hij nu nog de voorkeur geeft aan het kruipen, zet hij ook steeds vaker en steviger zijn stapjes in huis. Op sokken of babyslofjes proberen we te oefenen en roep ik meerdere keren per dag “Kom dan Wisse, loop maar naar mem!”.

Zijn babyslofjes die hij thuis vaak aan heeft beginnen te klein te worden, dus dachten we dat misschien nu het moment zou zijn om zijn eerste echte schoenen aan te schaffen. Maar welke dan? En waar moet je op letten? Op instagram heb ik hulp gevraagd aan andere mama’s en hier werd ik overladen met tips en adviezen. Zo fijn! En deze tips zet ik graag voor andere mama’s op een rijtje.

Tips voor eerste schoenen

  1. Welke merken hebben fijne schoenen voor je dreumes die zijn/haar eerste stappen zet? Ik denk dat 90% van alle mama’s Shoesme heeft genoemd. 9% noemde Bunnies en de andere merken die genoemd zijn zijn Bardossa, Jochies en Adidas (learn to walk).
  2. De zool moet stevig maar flexibel zijn. De eerste 6-8 weken als het kindje zelfstandig kan lopen zijn flexzooltjes het beste zodat de spieren in de voetjes het beste kunnen ontwikkelen. Die zorgen dat je kind in balans blijft. Dus schoentjes waar totaal geen stevigheid in zit. Na die 6-8 weken kan je gaan kijken voor schoenen met een harde zool en stevigheid. Kies je gelijk voor (te) stevige schoenen dan vangen deze alles op. Wat je dan kan krijgen is dat je kindje op schoenen goed kan lopen, maar zonder schoenen geen balans heeft en steeds om valt.
  3. Ga naar een goede schoenenwinkel en bestel het niet via internet. Ze kunnen de voetjes goed opmeten en geven vaak wat extra advies.
  4. Koop de schoentjes op maat. Een vinger achter de hak is voldoende ruimte voor de groei. Als je de schoenen te groot koopt, vallen ze sneller en slijt het ook  nog eens extra snel.
  5. Kijk niet naar het uiterlijk van de schoen (ja, een hele vervelende tip;)), maar wat goed is voor zijn/haar type voeten.
  6. Laat af en toe de voetjes opnieuw opmeten om te kijken of de schoenen nog de juiste maat zijn.

Wat ik eigenlijk wel wist, maar na alle adviezen en tips van andere mama’s heb mee gekregen is dat het belangrijk is om goede schoenen te kopen bij de eerste stappen van je kindje. En, dat je niet moet schrikken van de prijs.

Wisse’s eerste schoenen

Dit weekend zijn we met Wisse naar de schoenenwinkel bij ons in het dorp gegaan voor zijn eerste schoenen. Na al jullie tips en het advies in de winkel zijn het hele stoere shoesme schoenen geworden. Weer een stapje verder verwijdert van het baby-tijdperk. Maar wel een hele leuke stap!

Meer lezen over het kopen van de eerste schoentjes? Mamascrapelle heeft ook een aantal tips op een rijtje gezet waar je op moet letten bij het schoenen kopen voor je kind.