Door Hester

Het is iedere keer weer een uitdaging: het bedenken van een leuke, aantrekkelijke (en misschien ook nog wel gezonde) kindertraktatie. Ik heb er inmiddels al veel gezien en gemaakt, maar de traktatie voor het afscheid op de peuterspeelzaal, vond ik te leuk om niet met jullie te delen.

Daarnaast is het zo, dat het dit keer wegens COVID-19 om een coronaproof traktatie moest gaan. Een voorverpakte traktatie is vaak minder leuk om te maken, maar toch zijn er héél veel verschillende variaties te bedenken.  Wij gingen voor een toverstafje.

Hocus pocus pilatus pas, ik ga naar de kleuterklas!

20 april werd Naud 4 jaar, voor hem werd het tijd om afscheid te nemen van zijn peutergroep. Samen bedachten we, wat hij leuk zou vinden om op te trakteren. Omdat hij er zelf zo gek op is, koos hij voor yoghurt rozijntjes. Toen ik de spreuk ‘hocus pocus pilatus pas, Naud gaat naar de kleuterklas’ noemde, kwam Naud zelf op het idee dat hier toverstafjes bij horen. Samen zochten we uit wat we voor de traktatie nodig hadden, en kwamen we uit op onderstaand lijstje.

Wat heb je nodig?

 1. Yoghurt rozijntjes (ik kocht ze bij de Hema)
 2. Potloden (ik ging voor de glitter versie, van de Hema)
 3. Kraft inpakpapier voor de doosjes met rozijntjes
 4. Wit karton voor de sterren
 5. Dubbelzijdige tape om de sterren op het potlood te bevestigen
 6. Glitters (goud en sterretjes) + lijm
 7. Jute touw
 8. Zakjes om de traktatie in de verpakken, ik heb hiervoor doorzichtige ziplock zakjes gebruikt.
 9. Stickers met de tekst: hocus pocus pas, ik ga naar de kleuterklas. Ik bestelde ze bij @leukvooreenfeest, maar je kunt natuurlijk ook zelf stickers of kaartjes schrijven.

De traktatie voor afscheid peuterspeelzaal maken

 1. Op de foto’s kun je goed zien hoe ik te werk ging. Het inpakken van de doosjes was even een werkje, maar gelukkig vind ik dit leuk om te doen waardoor het zomaar klaar was.
 2. Voor de sterren gebruikte ik een sjabloon van een ster (van de klei, of uit de tekenbak). Je trekt het aantal sterren wat je nodig hebt over op het witte karton, en knipt deze uit.
 3. Vervolgens kun je ze (eventueel samen met je peuter), beplakken met glitters.
 4. De sterren plakte ik op het potlood met dikke, dubbelzijdige tape. Ook is het handig om het (ingepakte) doosje met rozijntjes hiermee vast te plakken aan het potlood, daarna kun je er gemakkelijk een touw of lint omheen binden.
 5. Het eindresultaat stopte ik in een ziplockzakje, met op de buitenkant de sticker en in het zakje strooide ik wat kleine glittersterretjes voor een leuk geheel. That’s it!
traktatie afscheid peuterspeelzaal toverstaf 4 jaar

Voor zijn juffen heeft Naud een terracotta potje geverfd, samen met een zakje ‘vergeet mij nietjes’ en het kaartje hebben we dit samen ingepakt in doorzichtig foliepapier. Het kaartje is gekocht bij Gewoon te Gek, met hierop een lieve tekst.

juf traktatie afscheid peuter

Mocht ik je geïnspireerd hebben, en ben je van plan om zelf ook aan de slag gaan, dan wens ik je héél veel succes en knutselplezier. Maak je een leuke foto van het eindresultaat?

Nog meer traktatie inspiratie

Zoek je nog meer inspiratie om te trakteren? Misschien is deze PAW Patrol traktatie een leuk idee, of wil je liever trakteren in jungle thema? En ook deze schattige Pieter Konijn traktatie is ontzettend leuk en lief voor de jongere kindjes op de peuterschool. En ook Linda heeft nog een verzameling van gezonde en makkelijke traktaties voor je.

traktatie afscheid peuterspeelzaal