Appeltaarten blijven één van mijn favoriete taarten. Vooral in deze periode, wanneer je de appels uit eigen tuin kunt plukken en het weer herfstig wordt. Deze appelkruimeltaart met room is een appeltaart met een twist. Net even anders dan anders en hemels lekker. Echt een aanradertje als je ook zo van appeltaarten houdt.

Ingrediënten & benodigdheden

Voor de room:

  • 500 ml (volle) melk
  • 4 eierdooiers
  • 55 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 25 gram bloem

Voor de appelkruimeltaart:

  • 3 zure appels
  • 3 zoete appels
  • 350 gram bloem
  • 150 gram basterdsuiker
  • 50 gram kristalsuiker
  • 50 gram geschaafde amandelen
  • 225 gram boter
  • 1 ei
  • 8 gram vanille suiker
  • 1 eetlepel kaneel
  • rasp van 1 citroen

Benodigdheden:

  • 2 kommen
  • 1 pan
  • zeef
  • garde
  • rasp
  • mesje
  • springvorm a 24cm
  • evt deegroller

Bereiding appelkruimeltaart met room

Bereiding gele room:

Scheid de eierdooiers van het eiwit als je dat nog niet gedaan hebt. Zet ondertussen de melk op het vuur. Klop de eierdooiers met de kristalsuiker en vanillesuiker tot het wit wordt. Zeef de bloem over het mengel en spatel het tot een glad geheel. Zodra de melk warm is, voeg je het al roerend aan het bloemmengsel toe. Goed roeren, want anders krijg je klontjes en dat wil je niet. Doe het hele mengsel weer terug de pan in en kook het nog ongeveer 6 minuten tot er er een dik geheel ontstaat. Zodra het dik genoeg is laat je het afkoelen in de koelkast.

Bereiding deeg:

Meng 300 gram bloem met de bastardsuiker. Rasp van 1 citroen het gele van de schil en voeg dit bij de bloem. Voeg eerst 100 gram boter toe en begin met kneden. Hoe kouder de boter, hoe mooier het deeg wordt. Voeg daarna het ei en 75 gram boter toe en kleed er een bal van. Laat het deeg 15 minuten rusten in de koelkast.

Schil de appels in blokjes en voeg daarbij een zakje vanillesuiker en de kaneel en roer dit door elkaar.

Bereiding kruimeldeeg:

Meng 50 gram boter, 50 gram kristalsuiker en 50 gram bloem tot er een kruimeldeeg ontstaat. Voeg vervolgens 50 gram geschaafde amandelen toe en meng ze er goed door heen.

Bereiding totale appekruimeltaart:

Vet de springvorm in met boter en gooi er een flinke eetlepel bloem in. Beweeg de springvorm alle kanten op, zodat het bloem over de gehele vorm aan de boter blijft plakken. Rol het deeg uit tot een flinke lap en bekleed de vorm met dit deeg. Prik als laatste gaatjes in de bodem.

Haal de gele room uit de koelkast en bedek hier de bodem van de appeltaart mee. Leg hier bovenop het appelmengsel en druk dit licht aan. Als laatste stap verdeel je het kruimelmengsel over de taart.

Doe de taart 60 minuten in de voorverwarmde oven en bak hem op 175 graden gaar. Laat even afkoelen en smullen maar!

Al is het niet de meest gezonde appeltaart, hij is wel hemels lekker. Wil je wel een gezonde appeltaart proberen, dan moet je die van Nicole eens proberen. En nu ik het toch over andere taarten heb, moet je ook echt eens deze frisse bananentaart proberen. Hij is al járen favoriet bij ons thuis. Ik zou zeggen, eet smakelijk!