Als het gaat om het inrichten van de kinderkamer, zijn er talloze keuzes te maken. Eén van deze belangrijke overwegingen is de vloerkeuze. Hoewel laminaat en tapijt nog vaak populair zijn, is een vloer van echt hout ook een mogelijkheid. Maar is een houten vloer in de kinderkamer wel zo’n goede keuze? Laten we eens kijken naar de verschillende voor- en nadelen.

Warme uitstraling van echt hout

Een groot voordeel van een echte houten vloer is de warme en natuurlijke uitstraling. Hout brengt een aangename sfeer in de kinderkamer. De karakteristieke look is niet na te bootsen met een kunststof vloer met houtlook, zoals laminaat of een PVC vloer. Echt hout voelt namelijk een stuk robuuster en natuurlijker aan. Dat is niet alleen een mooie toevoeging aan je woonkamer, maar ook aan een stijlvolle kinderkamer.

Leestip : de leukste speelkleden voor de kinderkamer

Gevoeligheid voor vocht en vlekken

Een van de nadelen van echt hout is de gevoeligheid voor vocht en vlekken. In een babykamer of kinderkamer kan er nog wel eens geknoeid worden, en het kan lastiger zijn om dit schoon te maken. Bovendien vereist een houten vloer meer onderhoud dan een kunststof vloer. Gelukkig kun je dit onderhoud gemakkelijk uitbesteden om jezelf moeite te besparen. Kijk maar eens naar de mogelijkheden van professioneel vloeronderhoud op vanhoudtvloeren.nl.

Houten vloer laten behandelen

Een goede oplossing voor de gevoeligheid van echt hout, is om de vloer een sterke beschermlaag te geven. Je kunt de houten vloer laten behandelen met een hardwax of een laklaag. Hierdoor wordt het materiaal veel beter bestand tegen vocht, vlekken en beschadigingen. Je verlengt hiermee direct de levensduur van de vloer. Zelfs wanneer de huidige houten vloer al veel slijtage vertoont, is het in de meeste gevallen nog te redden door middel van renovatie en behandeling. Dit maakt een echte houten vloer dus ook een duurzame aankoop voor de lange termijn. Met het juiste onderhoud kun je er veel langer van genieten dan van een goedkope laminaatvloer.

Conclusie: wel of geen goed idee?

Hoewel een echte houten vloer in de kinderkamer super sfeervol is, zijn er ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden. Het is belangrijk om af te wegen wat past bij jouw gezinssituatie en persoonlijke voorkeuren. Met de juiste behandeling en professionele aandacht kan een echte houten vloer lang meegaan en veel onderhoudsvriendelijker worden. De vloersoort is in aanschaf duurder dan bijvoorbeeld laminaat, maar je kunt er een stuk langer plezier van hebben. Het is zelfs goedkoper om het hout tussendoor opnieuw te laten behandelen dan dat je op korte termijn weer een nieuwe vloer moet aanschaffen.