Een eigen slaapkamer is meer dan alleen een plek om te slapen; het is een persoonlijke ruimte waar jouw dochter kan ontspannen, studeren, spelen, en haar creativiteit de vrije loop kan laten. Vooral in de puberteit wordt deze ruimte nog belangrijker. In deze blog vertellen we je waarom het zo fijn is om een eigen slaapkamer te hebben, hoe belangrijk dit is voor je dochter, wat past bij welke levensfase. Zo kan jij voor een plek zorgen waar jouw dochter zich helemaal thuis voelt!

Waarom een eigen slaapkamer belangrijk is

Hoe fijn is het als je dochter zich heerlijk kan terugtrekken op haar plekje. Een eigen meisjes tienerkamer, een bijna volwassen kamer of juist een speelkamer waar ze lekker met haar vriendinnetjes kan zijn. Een plek in huis waar je dochter gewoon kan spelen en zichzelf kan zijn zonder met haar ouders of haar andere gezinsleden en broers en zussen rekening te hoeven houden. Het draagt bij aan een gevoel van onafhankelijkheid en privacy. Vooral tijdens de puberteit, een periode van ups en downs, zal dit belangrijk zijn. Het is een plek waar ze haar persoonlijke stijl kan uitdrukken en haar eigen ruimte helemaal mag invullen. Dus als je ruimte in huis hebt, aarzel dan niet deze te gebruiken voor een slaapkamer helemaal alleen voor jouw dochter.

Verschillende levensfases

De inrichting van een meisjeskamer moet het liefst mee evolueren met haar leeftijd. Ze zal een andere interesse hebben op haar vijfde dan op haar twaalfde. Misschien was ze even fan van paarden maar vindt ze nu karate helemaal geweldig. Naarmate ze ouder wordt, zullen haar interesses en behoeften veranderen. Een tienermeisje heeft bijvoorbeeld meer behoefte aan een rustige studieplek, voldoende opbergruimte en een inrichting die haar persoonlijke stijl weerspiegelt. Ga samen nieuwe verf kopen, schilder een muurtje, of knap een meubel op. Zorg dat de kamer met haar leeftijd meer transformeert. 

Een passend bed

Veel grote meubels, zoals een kledingkast en bureau, zullen jarenlang passend zijn bij de kamer van je dochter. De accessoires, de kleuren en lampen zullen veranderen naar wisselende smaak. Van regenboogkleuren naar iets rustigere kleuren. Van Disney-prinsessen tot popsterren. Zo ook het bed. Het bed is een heel belangrijk meubel dat te vervangen is voor een betere optie. Denk aan een stapelbed in de bovenbouw van de basisschool. Zo kan ze logeerpartijen houden. Of een uitschuifbaar bed. En als ze wat ouder is, zal een tweepersoonsbed een goede keus zijn. Meer comfort en een volwassen uitstraling. Het juiste bed speelt een belangrijke rol in de functie en sfeer van de slaapkamer.