Kinderen hebben een eigen plekje nodig om zich terug te trekken, zich lekker uit te leven of voor het beoefenen van hun hobby. Daarvoor is de kinderkamer niet altijd groot genoeg. Of misschien wil je de slaapruimte wel scheiden van de speelruimte, zodat je kind niet verleid kan worden tot spelen wanneer het eigenlijk moet slapen.

Niet iedere woning heeft een extra kamertje dat ingericht kan worden als speelkamer. Maar wist je dat een zolder ook heel geschikt is om om te toveren tot speelparadijs voor kinderen? Dat doe je heel eenvoudig met deze stappen.

Stap 1: opruimen en schoonmaken.

De meeste zolders worden gebruikt als opslagruimte. Voor de kerstspullen en andere seizoensspullen, voor meubelen, voor dingen die je niet meer in de kamer wilt hebben maar ook niet wilt weggooien. Ga eens door alle spullen op zolder en kijk wat je wilt houden of wat eigenlijk wel weg kan. Zijn er (veel) dingen die weg kunnen en zijn ze nog goed bruikbaar? Breng ze naar de kringloop! Op die manier hebben anderen er ook plezier van.

De overgebleven spullen doe je in dozen of schuif je dicht bij elkaar zodat je meer ruimte hebt voor de speelkamer. En nu je alles toch een keer in je handen hebt: het is ook een goed moment om het schoon te maken.

Stap 2: isoleren en verwarmen

Niet iedere zolderkamer is goed geïsoleerd, zeker als je in een ouder huis woont. Je wilt je kind in de winter niet in de kou laten spelen, en in de zomer niet in de hitte. Dus ga je isoleren! Het isoleren van het dak en eventuele muren is ook nog eens goed voor de portemonnee!

Is isolatie geen optie, bijvoorbeeld omdat het een grote zolder is en je maar een (klein) deel gebruikt voor de speelkamer? Dan kun je een deel van de zolder aftimmeren, zodat er een speelkamer(tje) ontstaat dat je kunt isoleren en verwarmen.

Stap 3: teken een plattegrond

Door een plattegrond op schaal te tekenen en daarop alle elementen in te tekenen die je graag in de speelkamer wilt hebben, zie je al snel of het past of dat je misschien een idee in moet leveren voor meer bewegingsruimte.

Heeft de zolder een schuin dak? Dan moet je hier rekening mee houden in het werkelijke oppervlakte van de zolder. Een schuin dak leent zich overigens goed voor bergruimte. Timmer een stuk af voor kastruimte of een knieschot, en je hebt lekker veel ruimte voor het opbergen van spulletjes.

Stap 4: kijk naar de toekomst

Bij het maken van een indeling van de speelkamer is het verstandig op de langere termijn te denken. Nu is je kindje nog klein en wil waarschijnlijk lekker knutselen of zich verkleden. Maar als je kind opgroeit tot een tiener, wil het waarschijnlijk ook gamen, vrienden ontvangen en misschien rustig huiswerk maken op de zolder. Daar kun je bij de indeling al rekening mee houden, bijvoorbeeld door multifunctionele hoeken te creëren die je later eenvoudig omtovert tot iets anders. Een verkleedhoek waar later een comfortabele bank komt te staan bijvoorbeeld, of een knutseltafel waar je later een bureau neerzet.

Stap 5: zorg voor licht en frisse lucht

Een zolderkamer heeft vaak geen of kleine ramen. Licht en frisse lucht zijn belangrijk voor een gezond en fijn leefklimaat, ook in een speelkamer. Overweeg daarom een dakraam te plaatsen, of zelfs een dakkapel om extra ruimte te creëren. Is het een plat dak? Dan is een lichtkoepel een goede optie.

Maar soms wil je liever geen licht, bijvoorbeeld als de zon fel op het raam schijnt en de zolderkamer verwarmt. Goede raamdecoratie helpt de hitte op warme dagen buiten te houden en op warme dagen houdt het de warmte juist in de kamer. Voor een lichtkoepel bestaat speciale lichtkoepel zonwering, voor dakramen kies je een leuke kleur, vrolijke print of, als je de kamer met het oog op de toekomst inricht, raamdecoratie in moderne stijl.

Blijven er toch donkere hoekjes over, kies dan voor dimbare spotjes. Daarmee bepaal je zelf de sfeer in de ruimte, van helder licht voor het knutselen of huiswerk maken tot gedimd sfeerlicht als je wilt voorlezen voor het slapen of als je (oudere) kind vrienden uitnodigt.