Moet jouw huis deze maand weer eens flink onder handen genomen worden? Eens in de zoveel tijd is het van belang dat je het schoonmaken even extra grondig aanpakt. Dit zijn vier dingen die jij niet mag overslaan tijdens jouw grote herfst schoonmaak.

Roest verwijderen

Hoewel veel spullen voor in huis tegenwoordig gemaakt worden van roestvrij staal, kom je er niet onderuit dat bepaalde voorwerpen (met name in de keuken of badkamer) op een gegeven moment gaan roesten. Roest verwijderen is gelukkig niet heel ingewikkeld. Het verwijderen van roest gaat het makkelijkst met iets zuurs. Een doekje gedrenkt in azijn, cola of een mengsel van limoensap en zout kan wonderen verrichten. Baking soda is ook een uitstekend huis-, tuin- en keukenmiddeltje om eenvoudig roest te verwijderen

Schimmel verwijderen

Waar vocht en warmte samenkomen ontstaat schimmel. Schimmelplekken zijn vaak een beetje zwart groenig en zie je vaak in de hoekjes van de badkamer en tussen de voegen van de tegels. Eens in de zoveel tijd moet je dit allemaal verwijderen, anders worden de schimmelkolonies alleen maar groter. Schimmel verwijder je met een mengsel van water en soda en een schuurspons of oude tandenborstel. Bescherm tijdens het verwijderen van de schimmel je luchtwegen door een mondkapje te dragen. Verder is het vanwege de basische eigenschappen van soda een goed idee om handschoentjes te dragen. Je handen worden anders snel erg droog.

Alle kastjes leeg

Eens in de zoveel tijd is het goed om al je kastjes leeg te halen en een doekje te halen over alle plankjes. Wedden dat jij achterin jouw keukenkastjes van alles vind dat eigenlijk al jaren weg moet? Haal ook eens een doekje over de bovenkanten van jouw kastjes. Deze liggen uit het zicht, maar gedurende de maanden kan hier zich een hoop stof verzamelen.

Wassen wat je nooit wast

Er is een aantal dingen in huis die je wellicht nooit in de wasmachine gooit, maar die op zich best een wasbeurt kunnen gebruiken. Denk hierbij aan de bank bekleding, katoenen vloerkleden, pannenlappen of kussenslopen van bank kussentjes. Draai gedurende jouw schoonmaakdag ook dit soort wasjes. Dan is jouw huis straks helemaal fris! Kortom: steek die handen uit de mouwen! Er zijn een heleboel klusjes die jij meestal overslaat tijdens jouw standaardschoonmaakroutine, maar als jij deze een paar keer per jaar goed aanpakt is je huis ten alle tijden spic en span.