De meeste kinderen slapen slechter bij het warme weer. Ze komen moeilijk in slaap of zijn ’s nachts tijden wakker omdat ze het zo warm hebben. Wist je dat de ideale slaaptemperatuur in een kamer 18 á 19 graden is? Wanneer buiten de temperaturen oplopen is het lastig om de babykamer of kinderkamer koel te houden. Ik geef je hiervoor een aantal tips zodat je kinderen hopelijk beter kunnen slapen deze zomer.

Tips voor een koele babykamer & kinderkamer

Gordijnen dicht

Maak de kinderkamer zo donker mogelijk. Het liefst door dikke donkere gordijnen. Houd deze gordijnen overdag dicht om zoveel mogelijk zon tegen te gaan.

Airco

Heb je een airco in huis? Zet deze een uur voordat je kindje gaat slapen aan en zet hem uit wanneer je hem/haar op bed brengt. Zo is het lekker koel als het kind gaat slapen. Niet te koud en de lucht niet te droog. Het is niet veilig om de airco aan te laten wanneer het kind gaat slapen, doe dit dan ook niet.

Wil je misschien binnenkort een airco kopen? Dan is het goed om prijzen van verschillende aanbieders te vergelijken met bijvoorbeeld realtime prijzen of hun Trustpilot-score, zodat je zoektocht iets makkelijker wordt.

Ventilator

Een ventilator maakt zelf geen koele lucht, zoals een airco wel doet, maar verplaatst luchtstromen. Dit kan goed werken wanneer je met minder energie toch verkoeling zoekt. Lees hier tips om de ventilator optimaal te benutten.

Ramen dicht

Zodra het buiten warmer is dan binnen, is het verstandig om de ramen dicht te houden. Het kan soms wel lekker zijn om de ramen te openen voor wat frisse lucht, maar doe dit dan ’s avonds wanneer het afgekoeld is. Zet de ramen dan tegen elkaar open, zodat het door kan waaien.

Icepack

Stop overdag een icepack in de vriezer en haal deze er ongeveer een uur voordat het kind naar bed gaat uit. Wikkel een hydrofiele doek (of handdoek) om de icepack en leg hem in het bedje. Zo koelt het laken en het matras een beetje af.

Rolluiken of screens

Wanneer je rolluiken of screens aan de buitenkant van je woning dicht doet, heeft zon geen kans om met de warmte naar binnen te komen. Dit is een hele effectieve manier om de kamers koel te houden, alleen heeft dit natuurlijk wel een investering nodig om het aan te schaffen.

Slaaptips voor kinderen bij warm weer

Als je bovenstaande tips voor een koele kinderkamer hebt toegepast is het hopelijk niet al te warm meer op de slaapkamer. Het kan helpen om het kind voor het slapen gaan een verkoelende douche te geven, zodat de lichaamstemperatuur een beetje kan zakken. Daarnaast kan het ook helpen om een nat koel washandje mee te geven in bed.

Slapen in enkel een rompertje of een dun slaapzakje met een pamper is voldoende. De meeste kinderen vinden het fijn slapen wanneer ze iets over hun heen hebben liggen. Hiervoor kun je een laken of een grote hydrofiele doek gebruiken. Met een extra flesje in de avond, voor onder andere extra vocht, kan het kind lekker gaan slapen.

Hopelijk helpen deze tips je om de babykamer of kinderkamer koel te houden. Heb jij nog goede tips voor een koele kinderkamer? Laat het me weten!