Pensioen. Het is wellicht nog een beetje ‘ver-van-je-bedshow’, maar uiteindelijk zullen we allemaal een keer gaan stoppen met werken. En op welke leeftijd dit dan ook mag zijn, je wil dan natuurlijk wel een mooi potje hebben opgebouwd waarmee je zonder zorgen je oude dag kan beleven. Een manier om het pensioenpotje wat aan te vullen is banksparen. En nu vraag je je natuurlijk af: wat is banksparen? Nou dan heb geluk, want dat gaan we je eens haarfijn uitleggen. 

Banksparen in een handomdraai

Kortgezegd is banksparen het sparen voor een aanvullend pensioenpotje op een speciale rekening. Zo is deze rekening geblokkeerd tot je pensioensleeftijd, waardoor tussendoor er niks van deze rekening afgehaald kan worden zonder gevolgen. Maar waarom zou je banksparen? Bouw je bijvoorbeeld bij je huidige werkgever geen pensioen op of niet voldoende, dan kun je doormiddel van deze manier zelf een pensioenpotje opbouwen. Bovendien heb je mogelijk ook nog eens belastingvoordeel. En dat klinkt altijd goed, toch? ‘

Natuurlijk zijn er een aantal spelregels om wellicht in aanmerking te komen voor belastingvoordeel. Ten eerste moet je beschikken over jaarruimte en eventuele reserveringsruimte, ook wel bekend als pensioentekort, mag je sparen tot 5 jaar na het bereiken van de AOW-leeftijd en het uit laten keren in termijnen maximaal 5 jaar na het bereiken van deze leeftijd.

Dit is hoe het werkt

Banksparen bestaat uit twee fases: de opbouw- en de uitkeerfase. In de opbouwfase, bouw je zoals de naam al zegt vermogen op om je pensioen aan te vullen. En dit kan je doen door alleen te sparen, te beleggen of er een combinatie van maakt. Je bepaalt helemaal zelf hoeveel en wanneer. Is de tijd verstreken en komt je opgebouwde vermogen vrij? Dan is de uitkeerfase aangebroken. In deze fase ontvang je periodieke uitkeringen in de door jouw afgesproken looptijd. Jaarlijks, half-jaarlijks, per kwartaal of per maand, het kan allemaal. Denk bijvoorbeeld aan een bedrag van €200.- per maand voor een tijd van 3 jaar.

Zijn er ook nadelen aan banksparen? 

Het is nooit altijd rozengeur en maneschijn, dus zitten er helaas ook wat ‘nadelen’ aan banksparen. Omdat je natuurlijk aan het sparen bent voor wat extra pensioen, is het geld op je pensioenrekening ook écht alleen bedoeld voor je pensioen. Het geld van deze geblokkeerde rekening afhalen kan tussentijds dus niet zonder financiële gevolgen. Hiernaast moet je het bedrag nadat je je pensioenleeftijd hebt behaald in termijnen uit laten keren in een afgesproken looptijd. Levenslang is in dit geval niet mogelijk. Tenslotte, zoals eerder al gezegd hangt het bedrag dat je maximaal met belastingvoordeel kunt inleggen af van je jaarruimte en eventuele reserveringsruimte