De zomer is voorbij, de vakantiefoto’s staan op je telefoon en je bureaustoel voelt ineens wat minder comfortabel dan voorheen. Klinkt dat bekend? Na een heerlijke zomervakantie kan het lastig zijn om weer in het ritme van het werk te komen. Misschien merk je zelfs dat je plezier in je werk ver te zoeken is. Wat kun je doen als je je zo voelt? Geen paniek! Hieronder geef ik je vijf praktische tips om de motivatie en het werkplezier terug te vinden. En wie weet kom je wel tot een conclusie dat je een nieuwe uitdaging nodig hebt.
1. Reflecteer op je huidige situatie
Wanneer je merkt dat je geen plezier meer hebt in je werk, is het verleidelijk om meteen naar oplossingen te zoeken. Toch is het belangrijk om eerst even een stap terug te nemen en je situatie goed te analyseren. Vraag jezelf af: Waar komt dit gevoel vandaan? Ben je het zat door een specifieke taak, collega of de werkomgeving? Of is het meer een algemeen gevoel van demotivatie dat je al een tijdje met je meedraagt?
Soms kan een gebrek aan werkplezier ontstaan door externe factoren, zoals veranderingen in het bedrijf, een hogere werkdruk of een gebrek aan waardering. Maar het kan ook zijn dat je persoonlijke behoeften veranderd zijn. Misschien zoek je meer uitdaging, meer balans tussen werk en privé, of wil je werken aan projecten die meer betekenisvol voor je zijn. Door grondig te reflecteren en de oorzaak van je onvrede te achterhalen, kun je gerichter beslissingen nemen. Dit proces kan tijd kosten, maar het helpt je om te voorkomen dat je overhaaste keuzes maakt, zoals meteen van baan veranderen. Soms kun je met kleine aanpassingen in je huidige rol al een groot verschil maken.
2. Zoek variatie in je werkdag
Vaak ontstaat verveling of frustratie omdat je werk ‘een sleur’ is geworden. Dit is één van de grootste oorzaken van minder plezier in je werk hebben. Gelukkig kun je hier zelf iets aan doen! Probeer bijvoorbeeld afwisseling te creëren in je taken of dagindeling. Misschien kun je meer verantwoordelijkheid nemen in projecten, nieuwe dingen leren of op een andere afdeling meekijken. Dit zorgt niet alleen voor afwisseling, maar ook voor een professionele groei. Maar ook kleine dingen kunnen voor meer variatie zorgen; probeer bijvoorbeeld je werkdag anders in te plannen of ga eens op een andere locatie of werkplek werken. Variatie zorgt ervoor dat je hersenen weer geprikkeld worden en dit kan je motivatie een boost geven.
3. Stel persoonlijke doelen
Werk kan vaak voor een sleur zorgen als je niet precies weet waarvoor je het doet. Door jezelf persoonlijke doelen te stellen, bijvoorbeeld een nieuwe vaardigheid leren of een project succesvol afronden, krijg je een gevoel van richting en voldoening. Deze doelen hoeven niet groot te zijn, zolang ze maar betekenisvol voor jou zijn. Bovendien kan het stellen van kleine, haalbare doelen helpen om de werkdag minder overweldigend te laten aanvoelen.
4. Denk na over een carrièreswitch
Soms kom je tot de conclusie dat je simpelweg toe bent aan iets nieuws. Heb je altijd al een andere richting willen inslaan, maar twijfel je omdat je niet het juiste diploma hebt? Gelukkig zijn er tegenwoordig tal van mogelijkheden om te solliciteren op vacatures zonder diploma. Veel werkgevers kijken tegenwoordig meer naar ervaring en motivatie dan naar een papiertje. Ook binnen sectoren zoals de logistiek en de bouw, waar altijd vraag is naar gemotiveerde krachten, zijn er vaak tal van bouw- & logistiek vacatures waar je zonder specifieke diploma’s aan de slag kunt.
5. Praat erover met collega’s of een coach
Als je het gevoel hebt dat je vastzit, kan het enorm helpen om erover te praten. Misschien herken je dit gevoel bij collega’s of kunnen zij je tips geven om meer plezier in je werk te vinden. Soms is een frisse blik van buitenaf precies wat je nodig hebt. Overweeg ook om met een coach te praten die je kan begeleiden in je loopbaanontwikkeling. Zij kunnen je helpen om je talenten en interesses beter te begrijpen, waardoor je met meer energie aan het werk kunt gaan. Daarnaast hebben zij een heel netwerk waarbij ze je makkelijk kunnen koppelen aan andere organisaties en bedrijven om daar eens een kijkje in de keuken te nemen. Onthoud in ieder geval: je hoeft het niet alleen te doen.
Gelukkig zijn er genoeg manieren om je werk weer leuk te maken of, als het echt niet meer gaat, een nieuwe uitdaging te vinden. Of je nu kiest voor meer variatie in je huidige werk, persoonlijke doelen stelt of misschien wel een carrièreswitch overweegt, onthoud dat jij de regie hebt over je werkgeluk. Succes!