Eerlijk. Bij bepaalde onderwerpen vind ik de landelijke politiek een beetje een te-ver-van-mijn-bed-show. Als het bijvoorbeeld gaat over onderwerpen waar ik totaal geen verstand van heb, vind ik het lastig om er een mening over te vormen. Maar als het gaat om onderwerpen uit de buurt, heb ik er een veel beter beeld bij. Ik vind het ook erg belangrijk om mijn mening te geven wanneer me dat gevraagd wordt.

Meedenken over dat braakliggende stuk grond in ons dorp? Of mijn mening geven over het evenement wat hier plaats gaat vinden? Ik vind het een belangrijk iets. Je ziet ook, dat steeds meer gemeenten in contact willen komen met hun inwoners. En niet zo gek, want naast dat participeren wettelijk verplicht is, heeft het voor gemeenten ook een enorme toegevoegde waarde om te weten wat hun inwoners van bepaalde zaken vinden. Inwoners hebben een belangrijke stem.

Gemeentepeiler app

Wat je nu vooral ziet is dat gemeenten aan het stoeien zijn met hoe ze in contact kunnen komen met hun burgers. De één organiseert inloopavonden en de ander een heus referendum. Gemeentepeiler heeft daar iets voor ontwikkeld, namelijk een innovatieve app. Met deze app kunnen inwoners (regelmatig) naar hun mening worden gevaagd over verschillende thema’s die spelen in hun gemeente, dorp, wijk of buurt.

Gemeentepeiler maakt burgerparticipatie voor elke gemeente toegankelijk. Op een laagdrempelige manier kunnen ze in contact komen met de juiste mensen. Via de app kun je als burger vragen beantwoorden of gewoon ideeën geven over onderwerpen die bijvoorbeeld in je wijk spelen. Het komt binnen als een soort Whattsapp berichtje en met een korte vragenlijst (tussen de 1 en 15 vragen) wordt er advies gevraagd.

Meedenken met de overheid

Voordeel voor de gemeente is dat er meegedacht wordt, maar ook dat er meer draagvlak bij bewoners te zien is. Ook jongeren worden op deze manier veel meer betrokken bij dingen die in hun eigen dorp of buurt spelen. Tijdens en na het invullen van de peilingen krijg je gelijk inzicht in de uitkomsten en zie je wat er leeft.

De app is een hele mooie manier om de overheid en haar inwoners dichter bij elkaar te brengen. Er zijn op dit moment een aantal gemeenten die al met deze app werken, zoals Rotterdam en Den Helder. Ik denk dat het een kwestie van tijd is dat alle Nederlandse gemeenten met deze mooie innovatieve app gaan werken. En ik kan niet wachten tot onze eigen gemeente zich aansluit. Zou jij de app gaan gebruiken?