Het besluit om te scheiden is vaak al zwaar genoeg. Emotioneel en praktisch gezien komt er een hoop op je af. En alsof dat nog niet genoeg is, kun je ook nog te maken krijgen met flinke kosten. Maar wist je dat er manieren zijn om slim te besparen op je scheiding zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit? In dit blog geef ik je enkele praktische tips, zodat de impact op je portemonnee en gemoedsrust beperkt blijft.

Geld besparen met je scheiding

1. Wees voorbereid

Ik kan niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk voorbereiding is. Begin met het verzamelen van alle financiële documenten, contracten en afspraken. Hierdoor krijg je een duidelijk beeld van wat er verdeeld moet worden en kun je doelgerichter te werk gaan.

2. Kies voor mediation

Mediation is vaak een stuk goedkoper dan twee aparte advocaten. Een mediator helpt jullie in gesprek te blijven en samen tot afspraken te komen. Het proces verloopt hierdoor vlotter, wat natuurlijk ook schelen in de kosten.

3. Open communicatie

Dit klinkt misschien wat cliché, maar open en eerlijke communicatie kan je echt geld besparen. Door helder te communiceren over wensen en verwachtingen, vermijd je lange en kostbare juridische procedures.

4. Denk aan ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid

Hebben jullie samen een huis gekocht? Dan ben je beiden verantwoordelijk voor de hypotheek. Als één van jullie in het huis blijft wonen, zorg dan dat de hypotheek op één naam komt te staan. Hierdoor voorkom je financiële verrassingen in de toekomst. Denk daarom aan ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid.

5. Gebruik digitale hulpmiddelen

Er zijn tal van digitale hulpmiddelen die je kunnen helpen bij het regelen van je scheiding. Denk aan apps of online platforms waar je documenten kunt delen, afspraken kunt maken en overzicht kunt houden.

6. Beperk de betrokkenheid van advocaten

Advocaten zijn duur, dat is een feit. Probeer dus zoveel mogelijk zelf te regelen en schakel een advocaat enkel in voor de noodzakelijke juridische stappen. Hierdoor bespaar je flink op uurloon.

7. Maak gebruik van experts

Er zijn organisaties zoals Zorgeloosch die je begeleiden bij elke stap van het scheidingsproces. Ze kijken naar het emotionele, financiële en juridische aspect. Door deze integrale aanpak kun je veel efficiënter en daardoor goedkoper uit elkaar gaan.

8. Wees realistisch

Het is begrijpelijk dat je in zo’n emotionele tijd bepaalde zaken wilt ‘winnen’. Toch is het wijsheid om realistisch te blijven. Vraag je bij elk geschilpunt af of het de emotionele en financiële strijd waard is.

9. Zoek gratis advies

Er zijn genoeg instanties die gratis of tegen een laag tarief advies geven over scheiden. Maak hier gebruik van. Zo kun je al veel informatie inwinnen zonder direct hoge kosten te maken.

10. Blijf kalm en denk aan de kinderen

Als er kinderen in het spel zijn, is het extra belangrijk om de scheiding soepel te laten verlopen. Voor hen, maar ook voor je portemonnee. Een vechtscheiding is namelijk niet alleen emotioneel uitputtend, maar ook financieel.

Conclusie

Een scheiding is nooit leuk, maar dat betekent niet dat het je alle spaargeld moet kosten. Door slim en efficiënt te werk te gaan en gebruik te maken van de juiste hulpmiddelen, kun je geld besparen met je scheiding. En onthoud: een goede voorbereiding is het halve werk!