Een nieuwe keuken uitzoeken is super leuk, maar kan ook ontzettend lastig zijn. Er zijn zoveel verschillende keukenopstellingen mogelijk, dat je door de keukens het bos niet meer ziet. In deze blog ga ik in op de hoekkeuken en de verschillende varianten. Ik laat je de 3 meest populaire varianten voor een hoekkeuken zien en vertel je meer over de voor- en nadelen.

Variant 1: Hoekkeuken met hoge kasten

Een hoekkeuken met hoge kasten is een populaire keuze vanwege verschillende voordelen. Je hebt, door de hoogte te benutten, maximale kastruimte voor opbergmogelijkheden. Ook al zijn de hoge kasten misschien lastig in het geval je iets kleiner bent, is dit wel ideaal voor spullen die je minder vaak gebruikt. Zoals het bakblik dat alleen tevoorschijn komt met Kerst of de ijsvormpjes die je alleen uit de kast trekt als het zomer is.

Ander voordeel is dat deze vorm een strakke uitstraling geeft. Doe je de kasten helemaal tot het plafond? Dan heb je ook geen last van stof dat boven op de kasten terecht komt (en waar je praktisch toch nooit bij komt).

Praktisch voordeel is dat je je apparaten, zoals ovens, magnetrons, vaatwasser en koffieapparaat, makkelijker kunt integreren in een wand met hoge kasten. En laat ik de grote koelkast niet vergeten. Dit zorgt naast een nette uitstraling ook voor een ergonomisch pluspunt. Niet meer bukkend de vaatwasser leegruimen of op je knieën om de cake uit de oven te halen.

Leestip: deze handige keukentools maken het leven in de keuken makkelijker!

Variant 2: hoekkeuken met een bar

De tweede variant van een hoekkeuken die ik graag met je wil delen, is de hoekkeuken met een bar. Tegenwoordig zie je dat steeds vaker in de Nederlandse keuken terug komen, omdat het sociale aspect in keukens steeds belangrijker wordt. Een bar in de keuken vormt de centrale plek in huis. Het is dé plek om gezellig samen te zijn. Of het gebruikt wordt door je zoon en dochter die vertellen hoe hun dag was terwijl jij het eten staat te koken. Of als plek waar je samen met je vriendin een wijntje drinkt.

Ander voordeel is dat de bar gebruikt kan worden als extra werkbladruimte. Zo heb je meer ruimte als je eten kookt of samen in de keuken staat te koken en te bakken. Ideaal! Daarnaast kan een bar helpen om de keuken visueel te scheiden van de woon- of eetkamer zonder een muur te plaatsen. In het geval van een open plattegrond en één ruimte is dit een mooie oplossing als je geen grote wand wilt plaatsen.

Hoekkeuken met een eiland

Tot slot is de hoekkeuken met een eiland ook een erg populaire keuze. Enige wat hier belangrijk is, is dat je genoeg ruimte in de keuken moet hebben om voor deze variant te gaan. Want je hebt uiteraard loop- en beweegruimte nodig om het hele eiland heen. Maar als ruimte geen issue is, dan is dit echt een perfecte keuken als je veel van kokkerellen houdt.

Deze variant geeft je ontzettend veel kast- en opbergruimte. Daarnaast biedt het eiland veel werkruimte om te gebruiken met het koken en bakken. Je kunt makkelijk met meerdere mensen tegelijk in de keuken aan het werk, zonder dat je elkaar in de weg staat.

Hoekkeuken varianten

Dit zijn de meest populaire hoekkeuken-varianten op dit moment. Het is afhankelijk van je beschikbare ruimte en je wensen welke variant voor jou de beste optie is. Ik hoop dat je iets gehad hebt aan deze blog. Heel veel succes en vooral plezier bij het uitzoeken van jouw droom hoekkeuken!