Zelf een horeca bedrijf beginnen is iets waar veel mensen van dromen. Of het nou gaat om een kleinschalig kraampje of een geheel nieuw restaurant, een horecaonderneming klinkt bij de meeste mensen goed in de oren. Wel is deze onderneming er eentje dat een hoop doorzettingsvermogen en veel geduld vereist. Maar naast de kwaliteiten die je als ondernemer nodig hebt, heeft je zaak zelf ook een aantal dingen nodig waar je over na moet denken. In dit artikel is er allemaal op een rijtje gezet wat er nog meer nodig is om van start te gaan in je eigen restaurant.

Vergunningen

Iedereen die een horeca bedrijf wil opstarten, is in Nederland verplicht om zich in te schrijven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel, of wel de KvK. De Kvk is een overheidsorganisatie die je gegevens doorgeeft aan de belastingdienst. Om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel moet je een huur-of koopcontract hebben van het pand waar jouw horecazaak in komt. Bedenk van tevoren dus welke locatie jij passend vindt voor jouw restaurant of zaakje. Ook moet je de nodige vergunningen op zak hebben om een horeca bedrijf op te starten, zoals een exploitatievergunning, waardoor de gasten in jouw restaurant mogen eten en drinken. Maar naast die vergunning moet je ook een alcoholvergunning hebben om alcoholische dranken te mogen schenken, die zitten namelijk niet bij de exploitatievergunning inbegrepen. Laat je informeren bij de gemeente om alle vergunning precies op een rijtje te zetten.

Horeca apparatuur

Wanneer je jouw locatie en vergunningen allemaal op orde hebt, is het tijd om het eet-thema van je restaurant te bepalen. Wat voor soort keuken je wilt hebben in je restaurant, is erg belangrijk om te bepalen. Bij elke keuken heb je namelijk andere apparatuur nodig. Begin je met een friethuis? Dan is een frituurpan natuurlijk onmisbaar. Maar begin je een Italiaans restaurant, maak je dan maar gauw druk over de pizza oven die je moet aanschaffen. Maar niet alleen moet je denken aan de apparatuur die je nodig hebt, wat past bij de stijl van jouw restaurant. De algemene dingen zoals een koelkast en vrieskast, een spoeltafel, werkbanken om gerechten op klaar te maken, een gasfornuis om op te koken en noem het maar op, heb je natuurlijk ook nog nodig. Voor efficiënt en goed keukenapparatuur voor jouw koks kun je terecht bij Horecacentrum Brabant.

Personeel

Goed personeel is noodzakelijk voor in jouw horeca zaak. Bedenk hoeveel mensen jij nodig hebt voor in de bediening, wie er volgens jou geschikt zijn als bartender en welke functies er vervuld moeten worden in de keuken. Bedenk ook welke kwaliteiten deze mensen nodig hebben om in jouw team te kunnen passen, en zorg hierbij ook dat je genoeg ondersteuning kunt bieden voor je personeel om ze zo goed mogelijk op te leiden. Laat deze vereisten en trainingen ook duidelijk in beeld komen in de vacatures. Niet alleen het personeel zelf, maar ook de kleding die zij dragen is van belang. Kies een outfit voor jouw team dat jouw restaurant en menukaart weergeeft en zorg ervoor dat alles tot in de puntjes verzorgd is. Wil jij een eigen horeca onderneming beginnen? Begin dan met deze tips en leg een goede basis!