Toen wij 2 jaar geleden een nieuwe keuken uitzochten, hebben we naast natuurlijk het mooie totaalplaatje óók gedacht aan kindvriendelijkheid. Naast dat het een veilige plek voor de kinderen moet zijn, vinden wij het ook belangrijk dat ze zichzelf (deels) zelf kunnen redden in de keuken. En wat ik dan ook nog een fijne bijkomstigheid vind, is dat het design en materiaal zó is, dat je weinig tot niets ziet van vieze kinderhandjes. Of je nu een keuken kopen gaat of je bestaande ruimte aanpast, er zijn verschillende manieren om de keuken kindvriendelijker te maken. In deze blog deel ik een aantal van mijn praktische tips voor een kindvriendelijke keuken.

1. Veiligheid

Laat ik voorop stellen dat veiligheid in de keuken wellicht het allerbelangrijkste is. Je moet er niet aan denken dat kleine kinderen zich makkelijk kunnen branden of ongelukken krijgen met scherpe voorwerpen of chemische vloeistoffen uit het keukenkastje. Je kunt veiligheid in keukens verdelen in twee categorieën: veiligheid in het design en veiligheid van apparaten.

Veiligheid in het design van de keuken

Kleine kinderen hebben op een gegeven moment een bepaalde lengte die gelijk komt met het aanrechtblad. Ze kunnen zich dan gemakkelijk stoten aan de scherpe hoeken van het werkblad. Bevestig hoekbeschermers op deze plekken of kies voor een afgeronde hoek in je werkblad. Zo voorkom je pijnlijke botsingen.

Je herkent vast wel die té stille momenten op een dag, waarbij je kind stiekem de koekjesla in is gedoken en stilletjes geniet van zijn koekjes. Vrij onschuldig natuurlijk. Maar dat kan ook gebeuren bij de kasten en lades waar je je kind juist niet wilt hebben. Kies voor kasten en lades met vergrendelingen om gevaarlijke voorwerpen zoals messen, schoonmaakmiddelen en breekbare items buiten bereik van kinderen te houden.

Veiligheid van apparaten

Als je een keuze wilt maken voor een nieuwe kookplaat, kun je de overweging nemen om te kiezen voor een inductiekookplaat. Deze zijn veiliger dan gas- of elektrische kookplaten, omdat ze alleen de pannen verwarmen zodra de pan op de plaat staat. De spoelen in de glazen kookplaat verwarmen alleen de onderkant van de pan en niet de plaat. Deze blijft zo relatief koud en vermindert de kans op brandwonden.

De meeste apparaten zoals ovens, magnetrons en vaatwassers zijn uitgerust met een veiligheidsslot. Zo kun je voorkomen dat kinderen ze inschakelen of opendoen op het moment dat hij aanstaat. Let bij het uitkiezen van een nieuw apparaat voor je keuken of het een veiligheidsslot ingebouwd heeft.

2. Opbergruimte

Genoeg opbergruimte als gezin is zeker een pré. Wij hebben gekozen voor veel lades, zodat je daar veel in kunt stoppen en tegelijk ook kunt zien. Ik heb de ervaring met kasten dat wat je achteraan zet, vergeten wordt. Maar dat is natuurlijk heel persoonlijk. De algemene tip is om genoeg opbergruimte te hebben; kasten of lades.

Bij het inrichten van je keuken kun je kindvriendelijke keuzes maken. Reserveer lage kasten en lades voor items die veilig zijn voor kinderen, zoals plastic borden, bekers en bakvormen. Zo kunnen ze helpen bij het dekken van de tafel door hun eigen spullen te pakken. Of een beker wanneer ze een bekertje water willen.

3. Materialen

Bij het kiezen van materialen voor je keuken kun je ook kindvriendelijke keuzes maken. Wat ik belangrijk vind, is dat je niet continu met een doekje achter de vieze kinderhandjes aan moet die achterblijven op de keukenkasten. Vind je dat ook vervelend dan zou ik je als tip meegeven om te kiezen voor een mat design in plaats van glans. Daarnaast, misschien tegenstrijdig, kun je beter kiezen voor lichte kleuren dan te gaan voor zwart.

Andere tip is om te kiezen voor greeploos. Dit voorkomt ten eerste botsingen tegen uitstekende handgrepen, maar daarnaast is het voor kinderen makkelijker om een keukenkastje open te krijgen door er tegen te drukken dan te trekken. Als ze er nét bij kunnen kunnen ze gemakkelijk een lade tegen hun hoofd aan krijgen als ze eraan gaan trekken. Met greeploos en een soft touch maak je deze kans iets kleiner.

Tot slot de keuze voor het werkblad. Kies voor een blad met een (kleine) spikkel of werkje. Ook om niet de hele dag te hoeven poetsen. Daarnaast is mijn tip om te kiezen voor een onverwoestbaar werkblad dat tegen een stootje of krasje kan. Dan moet je denken aan materialen zoals graniet of kwarts. Hier kun je ook een hete pan op zetten en het is makkelijk af te nemen.

Jouw kindvriendelijke keuken

Het ontwerpen en inrichten van een kindvriendelijke keuken is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk, zoals je kunt lezen. Met kleine aanpassingen en een beetje aandacht ben je al goed op weg. Vind je het allemaal lastig zelf te bedenken? Ga dan naar een keukenzaak waar ze je met al die lastige keuzes kunnen helpen. Of je nu een keuken van Tulp Keukens wilt hebben of je eigen keuken wilt upgraden. Ik hoop dat je iets gehad hebt aan mijn tips. Veel succes met het vinden en maken van jouw kindvriendelijke keuken.