Keukens, je hebt ze in veel verschillende soorten, maten én kwaliteit. In de zoektocht naar jouw droomkeuken zul je daar ongetwijfeld verschil in zien. Afgelopen jaar hebben wij ook een nieuwe keuken gekocht en hebben ook die verschillen in keukens en keukenleveranciers gezien. Als je een keuken koopt, wat gewoon een héle uitgave is, wil je wel dat de keuken van hoogwaardige kwaliteit is. Je koopt hem namelijk niet voor een paar maanden, maar wil er een lange periode van genieten. In deze blog vind je mijn tips waar je op moet letten als je net als ons een (luxe) kwaliteitskeuken wil kopen.
Kwaliteitskeuken kopen
Net als dat er veel verschillen in keukens zijn, zijn er ook verschillen in keukenleveranciers. Als je opzoek bent naar een goedkope keuken kun je prima terecht bij een budget keukenzaak een bouwmarkt of zelfs de Ikea. Maar als je echt een kwaliteitskeuken wilt kopen, voorzien van luxe, adviseer ik je om naar een keukenspecialist te gaan. Een goed voorbeeld is Au Four keukens waar uniek de standaard is. Dit soort specialisten hebben prachtige keukens, de mooiste merken, goed advies en zijn op de hoogte van de laatste keukentrends.
Ik realiseer me dat een kwaliteitskeuken kopen (vaak) ook een bepaald prijskaartje met zich mee brengt. Maar mocht je budget hebben, vind ik het persoonlijk een goede keus om te investeren in kwaliteit. Je gebruikt hem elke dag en kunt er daardoor jarenlang plezier van je keuken hebben.
Merken keuken en apparatuur
Als je wilt gaan voor unieke keukens met kwaliteit, zijn er een aantal merken die een hele goede naam in keukenland hebben opgebouwd. Verdiep je daar gerust in. Sommige bedrijven bestaan al jaren, bieden een goede garantie en zo weet je ook dat je een stukje kwaliteit aanschaft. Zo staan bijvoorbeeld ‘Duitse keukens’ bekend om hun hoge kwaliteit. Wanneer je grote mooie kwaliteitsmerken toevoegt aan je keuken, kan dit je keuken echt af maken.
Keurmerken en garanties
Het is belangrijk te letten op keurmerken. Ook in de keukenbranche heb je verschillende, zoals;
- Het Keurmerk Kwaliteit Keukenbranche was jarenlang het enige onafhankelijke keurmerk voor keukenzaken. Jaarlijks controleerde een stichting hun functioneren, maar inmiddels zijn zij gestopt. Mocht je het keurmerk nog bij keukenzaken tegenkomen, dan kun je er geen rechten meer aan ontlenen.
- Daarnaast heb ik het CBW-keurmerk. Een keurmerk voor bedrijven in de woon- en modebranche. Wanneer een onderneming ‘CBW-erkend’ is, bieden ze consumenten garanties en weet je zeker dat je een veilige aanbetaling doet.
- Kwaliteit Garantie Groep (KGG) is een commercieel keurmerk. In de voorwaarden staat dat keukenzaken leveringsgarantie bieden. Mocht een aangesloten winkel failliet gaan dan neemt een derde de order over.
- Strenge controles op het gebied van veiligheid, belastbaarheid, materiaalconsistentie en bedieningscomfort moeten ervoor zorgen dat keukens ook na jarenlang gebruik veilig en betrouwbaar zijn. Het GS-keurmerk laat zien dat een keuken voldoet aan deze hoge kwaliteitsstandaard.
Tot slot zijn er nog de garanties. Wanneer keukenleveranciers of merken van apparatuur lange garantieperiode afgeven, staat dat vaak gelijk aan goede kwaliteit. Ze laten daarmee zien achter hun product te staan en geven niet voor niets zo’n lange garantie periode af.
Kijk, probeer en ervaar vooral zelf de kwaliteitsverschillen in keukens. Ga naar een showroom en trek lades open, doe kasten dicht en voel het verschil. Ik hoop dat je met deze tips weet waar je op moet letten als je een kwaliteitskeuken gaat kopen. Heel veel plezier bij je zoektocht in ieder geval.