We zijn tegenwoordig meer dan ooit bezig met onze toekomst. De wereld verandert en wij zullen mee moeten bewegen en nadenken hoe we het beste met de veranderende wereld om kunnen gaan. Denk maar eens aan de vraagstukken rond duurzaamheid, klimaatverandering en het steeds langer thuis (moeten) blijven wonen. In deze blog ga ik in op het laatste voorbeeld en geef ik je tips om je voor te bereiden om langer thuis te blijven wonen door je woning levensloopbestendig te maken. Misschien is het nog lang niet aan de orde bij jezelf, maar speelt het wel bij je (schoon)ouders. Het is in ieder geval goed om hier alvast over na te denken.

Want misschien ga je binnenkort wel verbouwen? Hoe slim is het dan om nu alvast rekening te houden met de toekomst. Bespaar op deze manier extra kosten in de toekomst, wanneer je nu bepaalde aanpassingen meeneemt in de plannen. En is het (nog) niet voor jezelf, dan kan deze informatie heel handig zijn om je ouders te helpen bij het maken van keuzes in hun eigen woning.

5 tips om je woning levensloopbestendig te maken

Een levensloopbestendige woning is een woning die klaar is voor de toekomst. Dat wil zeggen: klaar voor de periode dat je wellicht minder mobiel wordt, wanneer je niet zo makkelijk de trap op en af kan of wanneer er zorg nodig is. Het is gewoon een hele fijne gedachte dat je kunt blijven wonen in het huis waar je nu zo graag woont.

1. Drempelloos

De eerste tip is om zoveel mogelijk drempels te verwijderen, zo niet álle drempels. Het zijn nare opstakels die onnodige valpartijen kunnen veroorzaken. Je woning drempelloos maken is een relatief eenvoudige aanpassing wanneer je gaat verbouwen en van plan bent een nieuwe vloer te leggen. Nog een fijne bijkomstigheid: het lijkt optisch ook ruimer wanneer je je vloer helemaal doortrekt in alle vertrekken. Win-win situatie zou ik zeggen!

2. Slaapkamer op de begane grond

Het is handig wanneer je ruimte op de begane grond hebt voor een slaapkamer. Wanneer je gaat verbouwen en een stuk bij de woning wilt maken, zul je dat doen om een grote woonkamer te maken of een speelkamer voor de kinderen. Houd dan rekening met de mogelijkheid om de ruimte later om te bouwen tot een slaapkamer of badkamer beneden.

3. Ruimte voor een traplift

Niet iedereen heeft de mogelijkheid om uit te breiden of een slaapkamer beneden te creëren. Een fijne oplossing voor het minder makkelijk naar boven komen, is een traplift. Een traplift is een perfecte toepassing om te zorgen dat de verdiepingen toch bereikbaar blijven wanneer je minder mobiel wordt. Mocht je een trap uit gaan kiezen voor je nieuwebouw woning, denk dan ook aan het praktische aspect. Zorg dat hij voldoende breed is om later een traplift met spoed te kunnen plaatsen. Zorg sowieso voor een stevige trapleuning, eventueel aan twee kanten.

Benieuwd wat een traplift kost? Je kunt eenvoudig de kosten traplift berekenen

4. Bredere deurposten

Waar de deurposten jaren geleden nog geen 70 centimeter waren, zijn ze nu standaard in nieuwbouwwoningen al bijna een meter breed. Ontzettend fijn dat ze nu een stukje breder zijn dan in het verleden. Mocht je gaan verbouwen (in je oude woning) kijk dan gelijk of je de standaard deurposten ook iets kunt verbreden. Zo kun je, mocht je later minder mobiel worden, makkelijk met een rollator of rolstoel door huis bewegen.

5. Aangepaste keuken of badkamer

Er zijn voldoende mogelijkheden om de keuken en badkamer in je woning levensloopbestendig te maken. Zo is het slim te kiezen voor een brede inloopdouche. Ook zijn antislipmatten in de douche en badkamer aan te bevelen. Vervang de gewone kraan voor een thermostatische kraan of een eenhendelmengkraan. En mocht je minder mobiel zijn, kan er een douchestoel of douchebeugels aan de muur geplaatst worden. Deze laatste toepassingen zijn ook in een later stadium nog makkelijk te realiseren.

Het leven in huis makkelijker maken

Naast deze tips om je woning levensloopbestendig te maken zijn er ook nog een aantal handige tools om het leven thuis iets te vergemakkelijken. Een apparaat die huishoudelijke klusjes overneemt zoals een robotstofzuiger. Of Smart Home producten die op afstand, met een app, te bedienen zijn. Denk maar eens aan een deurbel met camera, slimme verlichting en een slimme thermostaat.

Heel veel succes met het levensloopbestendig maken van je woning.