Ken je dat ook wel? Dat je af en toe terug denkt aan die tijd voor je moeder werd, hoe bepaalde dingen een stuk gemakkelijker gingen. Of een stuk sneller. Hoewel ik er niet aan moet denken om terug te gaan in de tijd, mis ik heel eerlijk wel eens de tijd vóór het moederschap. Ik heb mezelf afgevraagd wat ik het meeste mis aan die tijd. Nou, dit.

1. Uit mezelf wakker worden. Vooral op zondag vond ik het heerlijk om lekker uit te slapen of gewoon rustig aan te doen. Dat zit er tegenwoordig niet echt meer in. Nou mogen we echt niet klagen hoor – het is vaker half 8 dan half 7 – maar ik zou zo graag weer eens willen kijken hoe lang ik kan slapen. Soms heb ik het idee dat ik chronisch moe ben en heb ik echt weer eens behoefte aan lekker lang slapen. Vooral in deze wintermaanden. Maar dat zit er niet echt meer in.

2. Op tijd de deur uit. Tegenwoordig ga ik standaard een kwartier later de deur uit dan gepland. Heb ik om 10 uur ergens afgesproken te gaan koffie drinken, kom ik tegenwoordig standaard kwart over 10 aan kakken. Grappig dat ik het woord kakken typ, want tsja, dat is wel heel vaak de oorzaak. Wil ik net de deur uit met Wisse en ja hoor! Kan ik eerst naar boven om hem te verschonen. Of wanneer ik de luiertas mee wil nemen en blijkt dat ik de vorige keer de laatste pamper heb gebruikt. Kan ik weer die trap op rennen om een greep uit de commode te doen. Of wanneer ik denk dat het handig is dat hij nog een broodje met appelstroop krijgt voordat we vertrekken en – uiteraard – de broodjes met appelstroop niet alleen in zijn mond belanden. Hoe bedenk ik het ook. Conclusie is wel dat ik er voornamelijk zélf nog aan moet werken om alles wat beter te plannen.

3. De concentratie om te lezen. Het is al tijden geleden dat ik een tijdschrift heb uitgelezen, laat staan een boek. Dat mis ik wel eens. Het niet eens zo zeer dat ik er geen tijd voor heb. Maar wanneer ik de boel aan kant heb – Wisse op bed, al het rondslingerend speelgoed in de bakken en de vaatwasser draaiende – dan plof ik het liefste op de bank niets te doen. Ik kan niet meer de energie en de concentratie vinden om echt te gaan lezen. Zelfs geen tijdschrift. Op deze momenten kijk ik veel liever TV of scroll ik even door de tijdlijn van Instagram.

Mama’s gaat dit ooit nog veranderen? En hebben jullie ook van die dingen die je echt mist uit de tijd van voordat je moeder werd?