Tijdens de zwangerschap en bevalling ondergaat het lichaam van een vrouw ingrijpende veranderingen. Deze veranderingen kunnen ook invloed hebben op de bekkenbodemspieren, die rekken en verzwakken door de groeiende baby in de buik. Bovendien spelen hormonen een rol bij het versoepelen van spieren, banden en kraakbeen om de bevalling te vergemakkelijken. Hulpmiddelen tijdens de bevalling, zoals een tangverlossing, kunnen echter extra risico’s met zich meebrengen voor de bekkenbodemspieren en kunnen leiden tot urineverlies na de bevalling. Gelukkig is er incontinentie ondergoed om het ongemak van urineverlies te verminderen.
Stress- en inspanningsincontinentie tijdens en na de zwangerschap
Veel voorkomend na de bevalling is stressincontinentie, waarbij urineverlies optreedt tijdens activiteiten zoals niezen, lachen, bukken of springen. Dit wordt veroorzaakt door verzwakte bekkenbodemspieren, die niet sterk genoeg zijn om samen te trekken en urineverlies veroorzaken bij inspanning. Het urineverlies varieert van enkele druppels tot een scheutje urine. Incontinentie kan ook voorkomen tijdens de zwangerschap, vooral in de laatste maanden. De druk van de groeiende baby op de bekkenbodem en de reeds verzwakte spieren, weefsels en kraakbeen kan leiden tot frequente aandrang om naar het toilet te gaan. Het wordt aanbevolen om tijdens de zwangerschap bekkenbodemoefeningen te doen, voldoende vocht te drinken, incontinentiemateriaal te gebruiken en indien nodig de hulp in te schakelen van een verloskundige, huisarts of een zwangerschapscursus te volgen.
Behandeling en herstel van incontinentie na de bevalling
In de meeste gevallen neemt incontinentie na de bevalling af en verdwijnt het geleidelijk wanneer de bekkenbodemspieren sterker worden. Het uitvoeren van bekkenbodemoefeningen kan het herstelproces versnellen. Als incontinentie na 2 maanden oefeningen niet verbetert, is het raadzaam om een huisarts te raadplegen. Een verwijzing naar een bekkenbodemtherapeut kan worden gegeven, waar gespecialiseerde fysiotherapie wordt geboden om de bekkenbodemspieren te versterken. In ernstige gevallen kan een therapeut gebruik maken van biofeedback om inwendig onderzoek te doen en de spieractiviteit te meten en te trainen.
Preventie en zelfzorg voor de bekkenbodemspieren
Het vermijden van zware inspanning na de bevalling en het geven van rust aan het lichaam is essentieel voor een goed herstel, inclusief het herstel van de bekkenbodemspieren. Simpele tips, zoals regelmatig zitten en afwisselen met staan, het vermijden van overmatige druk tijdens de stoelgang, het bezoeken van bijeenkomsten van een zwangerschapscursus en het doen van bekkenbodemoefeningen, kunnen helpen om de bekkenbodemspieren te verzorgen. Het is belangrijk om te weten dat incontinentie na de bevalling in de meeste gevallen vanzelf verdwijnt met de juiste oefeningen en dat incontinentie-producten kunnen helpen om ongemak tijdens het herstelproces te verminderen, zodat vrouwen kunnen genieten van hun pasgeboren kindje.