Op een gegeven moment, vanaf het moment dat je baby vier maanden is, mag je beginnen met het geven van vast voedsel naast melk. Wij zijn bij onze kinderen begonnen met het geven van een beetje gepureerd fruit op een lepeltje. Hanneke pakte het anders aan en ging voor de Rapley methode. Kort gezegd is dat het geven van kleine brokjes eten in plaats van het eten te pureren. Haar Rapley methode ervaringen deelt ze graag via deze gastblog aan ons. Lezen jullie mee?


Ik ben Hanneke, 35 jaar oud en in januari 2020 moeder geworden van een zoontje (M). Sinds juni 2020 woon ik, samen met man en zoon, voor een jaartje in Vancouver Canada. Naast het full time zorgen voor ons zoontje (wat ik fantastisch vind) ben ik druk met www.tipsvoorbabys.nl. Daar deel ik al mijn tips en ervaringen over alles wat baby is: voeding, slapen, ritme, reizen, verzorging, ontwikkeling. En hier deel ik mijn ervaring met de Rapley methode.

ervaring rapley methode schema voordelen eten gevaarlijk stikken banaan fruit

Wat is de Rapley methode?

De Rapley methode is ontwikkeld door Gill Rapley, zij heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van baby’s met betrekking tot vast voedsel. Je baby volgens de Rapley methode laten eten betekent dat hij/zij zélf gaat eten en dus niet gevoerd wordt. In plaats van gepureerde of geprakte voeding geef je hele stukken te eten, bijvoorbeeld een reepje banaan, een asperge of een gehaktballetje.

Waarom ben ik er mee gestart?

Ik ben, toen mijn zoontje 4 maanden was, gestart met gepureerde voeding. Enerzijds omdat ik nog niet wist van de optie het hem zelf te laten doen. Anderzijds maar goed ook want de Rapley methode wordt pas geadviseerd vanaf 6 maanden en/of als je kind goed kan zitten. Dit heeft dan weer te maken met het kunnen verwerken van voeding en het eventueel weer kunnen uitspugen. Toen hij een maand of 7 was toonde hij ook steeds meer interesse in het ‘vaste’ eten. Als ik bijvoorbeeld een appel at, wilde hij die ook. En de pit van een mango was niet uit zijn handen weg te trekken. Hij had dus duidelijk wel zin om zelf te ontdekken en te bepalen. Daarbij denk ik ook dat het goed is voor zijn ontwikkeling om de verschillende structuren te proeven, te voelen en op die manier bekend te worden met verschillende voedingsmiddelen.

Hoe heb ik het aangepakt?

Na iets meer gelezen te hebben over wat ik mijn zoontje allemaal te eten kon geven besloot ik het erop te wagen. Ik ben begonnen met hele stukken van dingen die hij al kende. Dus bijvoorbeeld reepjes zoete aardappel, deze kun je gewoon koken en zijn lekker zacht. En ook reepjes avocado waren meteen al een succes. Omdat ik het toch best spannend vond of hij het wel zou kunnen koos ik voornamelijk dingen die zacht zijn en je heel makkelijk tussen twee vingers kunt fijnknijpen. Als dat makkelijk gaat, kan je baby het met zijn kaken ook. Al snel ben ik het wat verder gaan uitbreiden door ook ander eten aan te bieden, bijvoorbeeld tomaat, banaan, een gekookte appel, een ei of een rijpe peer.

Mijn ervaring met de Rapley methode

Inmiddels kan ik wel zeggen dat mijn zoontje op weg is een goede eter te  worden. En ook een gevarieerd eter; hij eet fruit, brood, vlees, vis, pasta, rijst en verschillende groenten (ja, ook spruitjes :)). Tot nu toe is alleen aubergine nog niet echt een succes. Ik hoop dat hij, mede door deze aanpak, een makkelijke eter wordt. Hij hoeft van mij echt niet alles lekker te vinden maar ik zou het wel leuk vinden als hij in ieder geval alles probeert. Er zijn voor- en nadelen van de Rapley methode. Zelf ben ik in ieder geval positief en ben benieuwd hoe hij zich verder ontwikkeld op het gebied van eten.

Hebben jullie ook ook de Rapley methode of de kleintjesmethode geprobeerd. En wat is jullie ervaring daarmee?