Het is misschien nu nog moeilijk voor te stellen wanneer je jonge kinderen hebt, maar op een dag willen ze gaan studeren, hun rijbewijs halen of het huis uit. Je wilt als ouder je kind de beste toekomst bieden door aan deze mijlpalen financieel bij te dragen. Wel zo handig om tegen die tijd een spaarpotje te hebben om deze dure uitgaven (deels) te bekostigen voor je kind. Maar hoe pak je dat aan, waar moet je aan denken en wat zijn de spaarmogelijkheden?

Waarom sparen voor je kind?

Kinderen kosten geld. En vooral de kosten wanneer kinderen ouder worden, zijn enorme uitgaven. Niet elke ouder of gezin heeft voldoende middelen om alle kosten in één keer uit te geven. Als ouder zou je voor toekomstige uitgaven kunnen sparen om je kind financieel op weg te helpen. De belangrijkste spaardoelen van ouders zijn:

  • Studeren / opleiding – tegenwoordig moeten kinderen voor hun studie lenen, omdat er geen gebruik meer gemaakt kan worden van de studiebeurs. Om de kosten van de lening van je kind niet zo ver op te laten lopen, is het fijn om een potje te hebben waarmee (een deel) van de studie bekostigd kan worden.
  • Rijbewijs – Het nemen van rijlessen is niet goedkoop. Er zijn ouders die hun kinderen het rijbewijs cadeau doen aan hun kind voor hun 18e verjaardag. Soms hangen ze er nog een tegenprestatie aan vast, zoals het niet mogen roken voor hun 18e.
  • Huis kopen / op kamers gaan – Als ouder kun je je kind een financieel zetje geven bij het kopen van hun eerste huis. Of wanneer kinderen tijdens hun studie op kamers gaan, brengt dit ook enorme kosten met zich mee. Als ouder kun je je kind hier financieel in ondersteunen zodat hij of zij niet maximaal hoeft te lenen.
  • Trouwdag – een droom van sommige ouders is om een financiële bijdrage te leveren aan het huwelijk van hun kind. Soms wordt de jurk van de dochter betaald of worden de trouwringen cadeau gedaan.

Wanneer begin je te sparen voor je kind?

Wanneer je begint met sparen voor je kind hangt natuurlijk ook af van je spaardoel. Wat vast staat is hoe eerder je begint met sparen, hoe kleiner het maandelijkse bedrag is wat je opzij moet leggen. Begin je vlak na de geboorte dan heb je meer tijd om het spaarbedrag bij elkaar te krijgen dan wanneer je begint als je kind in groep 6 van de basisschool zit. Maar je bent nooit te laat om te beginnen met sparen voor je kind.

Hoeveel sparen voor je kind?

Hoeveel je moet of wilt sparen voor je kind is natuurlijk ook afhankelijk van je spaardoel en de leeftijd van je kind. Maar ook zeker; wat kun je missen.

Voorbeeld: Je spaardoel is de kosten voor het behalen van het rijbewijs op de 18e verjaardag van je kind. (De kosten hiervan zijn gemiddeld €2400,- bron CBR.) Je opent een spaarrekening vlak na de geboorte van je kind. Dit betekent dat je (2400 euro / 216 maanden =) ruim €11,00* per maand moet sparen om aan het spaardoel te voldoen.
*geen rekening houdend met rente en inflatie.

Wil je meer weten over kinderen leren sparen? Bekijk dan deze blog eens.

Welke spaarmogelijkheden zijn er?

  • Oude sok – Misschien niet de meest veilige manier van sparen, maar je zou geld opzij kunnen leggen in een ‘oude sok’. Helaas is dit gevoelig voor diefstal en weg is dan ook echt weg. Daarnaast ontvang je vanzelfsprekend geen rente over het gespaarde bedrag.
  • Spaarrekening openen – Er bestaan verschillende soorten spaarrekeningen. Verdiep je dus eerst goed in welke het beste past bij jouw situatie. Er zijn ook speciale kinderspaarrekeningen, met vaak een íets hogere rente dan de normale spaarrekeningen. En bovendien krijg je bij de meeste banken een leuk presentje voor je kind bij het openen van de rekening. Ondanks dat de spaarrentes tegenwoordig ontzettend laag zijn, is het wel de meest gekozen spaarvorm voor kinderen. Je kunt er voor kiezen om de rekening op naam van jouw of je kind te zetten.
    • Op naam van je kind – Open je een rekening op naam van je kind, houd er dan rekening mee dat hij/zij op zijn/haar 18e verjaardag de volledige zeggenschap over de rekening en het geld krijgt.
    • Op jouw naam – Hierbij houd je regie over het geld en kun je er ook andere voorwaarden aan hangen. Bijvoorbeeld dat het geld alleen uitgegeven mag worden voor jouw bepaalde spaardoel. Of pas uit te geven op een later leeftijd.
  • Spaardeposito – Bij deze spaarvorm zet je het geld voor langere tijd vast voor een bepaalde rente die vaak iets hoger ligt dan de normale spaarrekeningen. Nu de rentes zo ontzettend laag zijn, is dit momenteel niet de meest gunstige vorm van sparen. Als (hopelijk) later de rentes weer aantrekken kan dit wel een leuke vorm van sparen zijn.
  • Beleggen – Geld beleggen zou een mogelijkheid voor je kunnen zijn wanneer je kind nog jong is en je het geld voor langere tijd kunt missen. Bij deze spaarvorm heb je over het algemeen een hoger rendement, maar loop je ook meer risico. Hierbij kun je denken aan de welbekende beleggingsfondsen en aandelenmarkt, maar hierbij moet je de cryptomunt niet vergeten. De laatste maanden staan de kranten er vol mee nu de Bitcoin koers explodeert. Als je sommige experts moet geloven is het einde van de stijging nog niet in zicht dus adviseren ze alsnog Bitcoin te kopen. De tijd zal het leren. Beleggen is en blijft de meest onzekere spaarvorm van dit rijtje.

Spaar jij voor je kind? En voor welke spaarvorm heb jij gekozen?

sparen voor je kind mogelijkheden spaarrekening