Ik denk dat er geen onderwerp bestaat waar meer meningen over zijn dan het opvoeden van een kind. Dat is dan misschien ook wel de reden dat ik het zo leuk vind om bij andere mama’s te lezen en horen hoe zij bepaalde dingen aanpakken. Iedereen doet het op zijn/haar eigen manier. Een van de onderwerpen waar veel verschillende meningen over zijn, zijn fopspenen. Is het hebben van een fopspeen bij een kind nou goed of fout?

Anti-speen

Voordat Wisse geboren was, was ik zo’n persoon die riep “als ik kinderen heb dan ga ik echt niet ..”. Zo vond ik het bijvoorbeeld ook geen gezicht dat kinderen met een speen in hun mond over straat liepen. Ik nam me dan ook voor om Wisse geen speen te geven, dan kan hij er immers ook niet aan wennen.

Redmiddel

Na zijn geboorte bleek al snel dat hij erg onrustig was, veel huilde en het liefst de hele dag aan mijn borst hing. Dan was hij tenminste rustig. Ik kreeg uit alle hoeken advies om maar eens een speentje te proberen. Ik was inmiddels al ten einde raad, dus heb ik dat gedaan. En het werkte! Hij accepteerde vrijwel gelijk zijn speen en werd er rustiger van. Ik gebruikte steeds vaker een speentje, bijvoorbeeld met het inslapen. Dan ging het net even een stukje makkelijker. Of wanneer we samen naar de supermarkt gingen had ik hem mee voor het geval meneer het op een brullen ging zetten. Het nadeel van de speen vind ik dat ik denk dat daardoor mijn melkproductie niet helemaal optimaal op gang is gekomen. Je weet het nooit helemaal zeker, maar doordat hij in de begin weken al snel een speentje heeft gekregen, zou dit best een oorzaak kunnen zijn

Gewenning

Nu Wisse een jaar is geweest merk ik dat hij de speen nog steeds fijn vindt. Dan wijst hij naar de speen op de tafel en zegt “ die, die..”. Ik probeer het te beperken naar de momenten dat hij moe is. Maar ook de momenten waarop wij even gezellig de stad in willen, heb ik de speen mee. Op een gegeven moment is hij het zat in de kinderwagen en laat dat ook weten. Dan gebruik ik de speen als redmiddel, zodat wij nog even ongestoord verder kunnen kijken. Een loedermoeder? Ik weet het niet. Het werkt voor ons in ieder geval. En voor Wisse werkt het ook. Zodra hij de speen in heeft, ontspant hij helemaal en kijkt lekker in het rond.

Meningen

Mijn idee over het spenen gebruik is helemaal bijgedraaid. Alleen merk ik dat er veel mensen iets zeggen over zijn speentje als we in het openbaar zijn. “heb je een lekker speentje jongen?” “die van ons hadden alleen een speen in bed, gelukkig” “onze zoon heeft gelukkig nooit een speen gewild”. Ik heb dan het gevoel alsof ik me moet verdedigen, maar weet dat ik dat niet moet doen. Iedereen doet het op zijn/haar eigen manier. Voor ons werkt dit. En ik denk dan maar zo: hij zit nog niet op de middelbare school, dus nog tijd genoeg om het speengebruik af te bouwen.

Lees ook: help mijn kind stoppen met een speen

Heeft jullie kindje een speen (gehad)? En wanneer zijn jullie begonnen met afbouwen?