Zelfvertrouwen is iets wat een kind helpt, om wat steviger in zijn of haar schoenen te staan. Het zorgt ervoor dat ze minder onzeker zijn. Denk bijvoorbeeld aan zelf dingen doen en beslissingen nemen in het leven. Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken wat social media voor invloed heeft op het zelfvertrouwen van je kind. Krijgt je kind een minderwaardigheidscomplex door alles wat daar gebeurt aan likes en reacties op bijvoorbeeld foto’s? Dan moet je daar als ouder echt over praten met je kind. Gelukkig zijn er een aantal tips, die je kan gebruiken om het zelfvertrouwen van je kind te vergroten.

#1 Leg meer de nadruk op de positieve dingen die goed gaan

Als ouder ben je van nature geneigd, om je kind te beschermen voor van alles en nog wat. We waarschuwen onze kinderen continu voor gevaar. Denk bijvoorbeeld aan “Klim daar nou niet op straks val je eraf. Of pas op straks stoot je je hoofd”. We benadrukken hier eigenlijk een beetje het slechte scenario mee. Probeer in plaats hiervan het positieve wat meer te benadrukken.

Als het kind zelfstandig de straat is overgestoken en het is goed gegaan benadruk dan hoe knap je dit vindt omdat het zo goed is gegaan. Leg meer de nadruk op het positieve dat geeft een kind meer zelfvertrouwen.

#2 Geef complimenten

Geef je kind regelmatig complimenten en benadruk de dingen die hij of zij goed doet. Procesgerichte complimenten zijn daar een goed voorbeeld van. Dit zijn complimenten zoals: “je hebt hard gewerkt aan deze kleurplaat, prachtig!” in plaats van: “wat een mooie kleurplaat”. Complimentjes geven en ze dingen zelf laten doen maakt ze zelfverzekerder. Vertel er ook bij dat fouten maken niet erg is, dat ze daar alleen maar van kunnen leren.

#3 Leer je kind omgaan met fouten

Fouten maken mag. Geef je kind vooral mee dat fouten maken heel normaal is en dat het belangrijk is om van je fouten te leren. Het is daarbij goed om zelf het juiste voorbeeld te nemen en ook zelf over je eigen fouten te praten.

#4 Moedig sociale contacten aan

Een belangrijk iets in het leven, is het hebben van sociaal contact. Moedig dit aan bij kinderen. Sociale contacten te leggen en vriendschappen te sluiten. Dit kan zeker leiden tot het zelfvertrouwen van het kind vergroten.

#5 Praten over social media

Wanneer kinderen ouder worden, komen ze hoe dan ook in aanraking met social media. Kinderen kunnen vandaag de dag niet meer zonder. Het is de manier hoe ze onder andere met, hun vrienden communiceren en hun belevenissen delen. Maar social media kan er ook voor zorgen dat je zoon of dochter zichzelf heel onzeker gaat voelen. Dit kan bijvoorbeeld door een negatieve reactie of door foto’s die ze voorbij zien komen tijdens het scrollen. Je dochter ziet bijvoorbeeld foto’s van allemaal hele slanke meisjes of vrouwen. Dit kan een behoorlijke negatieve invloed hebben op haar eigen zelfbeeld. Om je kind meer zelfvertrouwen te geven moet je hier over praten en uitleg geven over de beelden op social media. Allereerst: niets is wat het lijkt op social media. En daarnaast gaan er veel foutieve verhalen rond over de crashdieeëten die je zou móeten proberen en cosmetische ingrepen zoals botox, injectables of een ooglidcorrectie.

Probeer het door vragen te stellen en daar samen over te praten. Vragen zoals : wat denk je en wat voel je als je een negatieve reactie krijgt? Of wat doet het met jou als je een foto ziet met een superslank meisje of vrouw? Zo kom je er achter hoeveel invloed dit heeft op je kind en kan je hem of haar helpen om hier meer over na te denken. Zodat ze betere of andere keuzes kunnen maken en zich ook meer bewust worden van wat ze zelf allemaal doen met social media.

#6 Geef verantwoordelijkheid

De laatste tip die ik je als ouder wil meegeven is om meer verantwoordelijkheid bij het kind neer te leggen. Dit kan gaan over simpele taken in huis, zoals het opruimen van zijn/haar eigen kamer of het verzorgen van de hamster thuis. Als deze taken slagen, geeft dit een positief effect op het zelfvertrouwen van het kind.

Ik hoop dat deze tips je hebben geholpen om uiteindelijk het zelfvertrouwen van je kind te vergroten. Heel veel succes.