Iedereen piekert wel eens. Continue piekeren heeft negatieve effecten. Je kan in een vicieuze cirkel terechtkomen. Problemen lijken hierdoor groter en groter te worden. Te veel piekeren heeft een negatief effect op je lichaam. Het kan zelf een burn-out veroorzaken. Je voelt je angstig, je slaapt slecht en je belandt in een depressie. Het is daarom belangrijk dat je grip krijgt op negatieve gedachten en het piekeren. Met de stappen uit dit artikel zet je binnenkort een punt zetten achter piekergedrag en helpt je te stoppen met piekeren.

Stap 1: Accepteer dat je piekert

Mensen die niet accepteren dat ze piekeren kunnen nooit stoppen met piekeren. Neem de tijd voor jezelf en accepteer het feit dat je piekert. Geef jezelf de kans om piekergedrag te accepteren en bedenk hoe je een positieve draai aan je zorgen kunt geven.

Stap 2: Wees bewust van je piekergedrag

Breng je piekergedrag onder de aandacht. Vooral als je veel zorgen hebt. Zet je zorgen op papier, zodat je ze van een afstand kan waarnemen. Kijk naar gebeurtenissen die zich hebben afgespeeld en probeer er controle over te krijgen. De oorzaak van het probleem komt dan vanzelf bovendrijven.

Stap 3: Ga met jezelf en een ander in gesprek

Knoop een gesprek aan met jezelf en een ander. Leer praten over je zorgen. Vanzelf maak je de stap om er met een ander over je zorgen te praten. Je komt achter het piekergedrag, waardoor negatieve gedachten stuk voor stuk vermindert.

Stap 4: Plan een piekermoment in

Piekeren kan je de gehele dag door doen. Het kan zelfs je leven beïnvloeden. Je wordt er onzeker van en je houdt er psychische klachten aan over. Om te stoppen met piekeren moet je een piekermoment inplannen. Doordat je dagelijks een piekermoment inplant van maximaal 30 minuten, zet je de overige uren je zorgen uit je hoofd.

| Bekijk hier de fijnste apps om te ontspannen en relaxen|

Stap 5: Leer van niet-piekeraars

Als je van niet-piekeraars hoort hoe zij hun leven leidden, ga je vanzelf ook die richting op. Omring jezelf met positieve mensen. Positieve mensen halen het beste in je naar boven en je leert van het gedrag en denkwijze van de ander. Als je met niet-piekeraars omgaat, pieker je op den duur zelf ook niet meer.