De zomervakantie komt er weer aan en dat betekent meer tijd samen. Of je nu thuis, in eigen land of toch verderweg het vakantiegevoel gaat opzoeken, je telefoon gaat waarschijnlijk mee. En met die telefoon kunnen we tegenwoordig prachtige foto’s maken. Lindsay van Stories About You Photography deelt in deze gastblog de beste tips om de mooiste smartphone foto’s te maken van je kinderen.


Als professioneel fotograaf leg ik graag de warme, liefdevolle en mooie momenten van het hier en nu vast. Als tastbare herinnering voor later. Dat mooie beeld, die tastbare herinnering gun ik iedereen. En als mama van drie kids ben ik me erg bewust geworden van de tijd die voorbij vliegt, en daarmee ook de herinneringen die in de waan van de dag opgaan. Dus ik dacht hoe leuk is het als je het beste uit je smartphone camera kunt halen? Want waarschijnlijk heb jij die, net als ik altijd en overal bij je. Dan kan jij die heerlijke momenten met de kids de komende weken vastleggen als een pro. Daarom alvast wat tips & tricks waar je zelf, vandaag nog mee aan de slag kan.

1. Make it shine

De meest basale tip is misschien wel een schone lens. Poets hem even op voordat je gaat fotograferen, vette vlekken van vingers of stofjes op je lens zijn erg storend en makkelijk te voorkomen.

2. Focus

Je wilt dat de focus ligt op het onderwerp van je foto. Is het onderwerp niet scherp, dan zal je de foto al snel zien als mislukt. Stabiliseer je houding en daarmee je camera. Zo voorkom je trilling en beweging die je foto’s onscherp en wazig maken. Hoe doe je dit? Je houdt je toestel met beiden handen vast, aan iedere kant een hand en je drukt je ellebogen tegen je lijf.

3. Stay sharp

Sta je stabiel, dan kun je scherp stellen. Tik met je vinger op het scherm, daar waar je onderwerp zich bevindt. Wil je de scherpstelling vergrendelen, houdt je vinger dan wat langer op het scherm gedrukt.

Lees ook: 9 tips om je kinderen leuk op de foto te krijgen

4. Spannende compositie

Ons oog gaat erg lekker op beeld dat is gemaakt volgens de regel van derde. Wat en hoe? Eigenlijk betekent het simpel gezegd, dat je het onderwerp niet precies in het midden plaats maar iets meer naar de zijkant. Dit kun je gemakkelijk bepalen dankzij een raster dat je aan kunt zetten op je mobiel (Instellingen – Camera – Raster aan). Waar je het onderwerp dan het beste plaatst? Bij een kruising van een verticale en een horizontale lijn. Zo wordt je beeld net wat spannender en nóg fijner om naar te kijken.

5. Stijl en sfeer

Heb je het beeld vastgelegd dat naar je zin is, dan is de kers op de taart een mooie nabewerking. Om een bepaalde stijl of sfeer toe te voegen aan je foto, kun je gratis apps als VSCO cam, Lightroom, Focus of zelfs Instagram gebruiken. Hiermee kun je foto’s rechtzetten, extra verscherpen, meer contrast geven, er een filter overheen zetten of omzetten naar zwart-wit.

6. Play with it

De beste tip die ik je kan geven is oefenen, oefenen en oefenen. Fotografie is schrijven met licht. En daarbij is daglicht key. Probeer zoveel mogelijk daglicht te gebruiken en te vangen in je foto. Ga op zoek naar de stijl en sfeer die jij mooi vindt, and Play with it.

Meer leren?

Wil jij nou ook smartphone foto’s (van je kinderen) maken als een pro? Dan wil ik je graag meer leren over hoe je dit doet. Onderwerpen waar je meer over gaat leren zijn compositie, licht, bewerking, do’s & don’ts, tips & tricks en de mogelijkheden die je smartphone camera te bieden heeft. Stuur Lindsay van storiesaboutyou.nl een berichtje.

Herinneringen van kinderen vastleggen

Het is heel waardevol om herinneringen vast te leggen. Dit geldt ook vooral bij kinderen, waarbij het lijkt alsof ze na twee keer knipperen weer een jaar ouder zijn geworden. Ik kan je alleen maar adviseren zoveel mogelijk foto’s te maken. Maak bijvoorbeeld leuke kerstfoto’s van kinderen of op andere bijzondere momenten. Mooie herinneringen voor later.