Een verbouwing kost een hoop geld. Hoe zorg je ervoor dat het niet de spuigaten uitloopt en dat de verbouwkosten binnen een realistisch budget blijven? Naast goede afspraken maken en je administratie op orde houden zijn er nog een aantal andere specifieke zaken waar je op moet letten om met het verbouwen binnen je budget te blijven.
Offertes aanvragen
Hoogstwaarschijnlijk heb je geen idee wat de verbouwing van bijvoorbeeld je badkamer of keuken gaat kosten. Je kan wel in het wilde weg gaan gokken maar de realiteit kan heel anders uitpakken. Je krijgt een goed en duidelijk beeld wat een verbouwing precies kost als je bij verschillende bedrijven of aannemers offertes aanvraagt.
Dit is vrijblijvend en het helpt jou om een reëel budget voor de verbouwing te kunnen bepalen. Neem van de verschillende offertes het gemiddelde bedrag en reken er nog wat extra bij voor onvoorziene verbouwkosten. Daarnaast kan je ook eens online kijken naar kostenindicaties verbouwingen. Hier kan je ook de nodige informatie vinden.
Zelf of een aannemer?
Natuurlijk is het ook belangrijk om bij het bepalen van het budget al rekening te houden met de vraag: ga ik het zelf doen of schakel ik een aannemer (deels) in. Wanneer je zelf handig bent dan kan je de verbouwing ook zelf helemaal doen of misschien een deel. Alles wat je zelf doet scheelt in de kosten. Maar ben je niet zo handig, heb je weinig tijd of ben je bang dat er dingen misgaan als je zelf aan het werk gaat, laat het dan door een bouwbedrijf of vakman doen.
Het inschakelen van een aannemer heeft natuurlijk wel invloed op je budget. Daarom is het verstandig om vooraf alles goed door te laten rekenen. Belangrijk is om ook alvast rekening te houden met kosten die gemaakt moeten worden als de verbouwing afgerond is, zoals kosten voor de aankleding (binnen en buiten) en herstel werkzaamheden (zoals het (her)aanleggen van de tuin en bestrating). Vergeet dus niet budget mee te nemen voor het geval je een stratenmaker inhuren wilt, want dat zijn nog wel eens kostenposten die snel vergeten worden.
Administratie bijhouden
De administratie bijhouden van de hele verbouwing is ook heel verstandig. Maak hier een dagelijkse taak van, zodat je nauwkeurig in de gaten blijft houdt wat je uitgeeft. Daarmee houd je de vinger aan de pols en weet je precies hoe het met je budget gesteld is. Als je goed zicht hebt op je financieën kun je altijd nog bijsturen waar nodig.
Maak altijd goede afspraken
Tegels die te laat geleverd worden zodat de tegelzetter niet verder kan. Het is maar een willekeurig voorbeeld van wat er mis kan gaan met verbouwen en hoe dit invloed kan hebben op je budget. Stel dat de tegels pas een paar dagen later geleverd worden, dan kan de aannemer niet verder. Je kunt dan halsoverkop kijken of je snel ergens anders tegels kunt halen zodat de aannemer toch door kan maar daar zit ook een prijskaartje aan wat je budget niet ten goede komt. Daarom is het verstandig om afspraken met aannemers en levernaciers zwart op wit te laten zetten. Goede afspraken maken over verbouwingsrisico’s (zoals het leveren van goederen, prijsstijgingen, etc) is van essentieel belang.
Tot slot wil ik je nog een tip meegeven om te verbouwen binnen je budget: onderhandelen. Ja, gewoon ook tijdens de verbouwing loont het om overal te proberen korting te krijgen. Dus koop je je keuken, badkamer of simpele verfrollers: afdingen!
Heel veel succes met je verbouwing!