Het verbouwen van je woning kan een uitdagend project zijn, vooral als je kinderen hebt. De chaos van een renovatie kan voor zowel ouders als kinderen stressvol zijn. Een kleine drie jaar geleden hebben wij ook onze woning verbouwd toen de kinderen 2 en 5 jaar waren. Een uitdagende klus, ook al hebben we veel (zo niet alle) werkzaamheden uitbesteed. Hier zijn mijn vijf tips om het proces soepeler te laten verlopen en de stress te minimaliseren:

1. Betrek de kinderen bij de voorbereiding

Kinderen voelen zich vaak onzeker wanneer er veranderingen plaatsvinden in hun omgeving. Betrek hen daarom bij het voorbereidingsproces. Blader met ze door woonbladen en vraag wat ze mooi vinden. Laat ze meehelpen bij het uitkiezen van kleuren, meubels of decoraties voor hun nieuwe kamer. Dit geeft hen een gevoel van controle en eigenaarschap, waardoor ze zich meer op hun gemak voelen met de veranderingen.

2. Creëer veilige zones

Tijdens een verbouwing is het belangrijk om veilige en rustige ruimtes te hebben waar kinderen zich kunnen terugtrekken. Zorg ervoor dat er een paar kamers zijn die niet worden gerenoveerd en waar kinderen kunnen spelen, studeren of ontspannen zonder zich zorgen te hoeven maken over lawaai en rommel. Deze ruimtes fungeren als een toevluchtsoord te midden van de chaos.

Wanneer je ruimte te kort komt, kun je ook tijdelijk container opslag huren zodat je extra spullen die tijdelijk overbodig zijn op kunt bergen. Zo houd je wel zelf de ruimte en bewegingsvrijheid om als gezin te leven.

3. Hulp inschakelen

Verbouwen met kinderen is vrij intensief. Mensen om je heen willen je met alle liefde helpen, is mijn ervaring. Maar soms moet je er gewoon om vragen. In het begin zullen de hulp aanbiedingen nog wel komen, maar naar verloop van tijd ebt dat weg. Hulp blijft altijd van harte welkom. Al is het eens een middag je handen vrij of een warm bord eten na een klus dag. Vragen dus.

Leestip: alles wat er komt kijken bij het verbouwen van je woning

4. Communiceer openlijk en duidelijk

Kinderen kunnen zich angstig voelen als ze niet weten wat er aan de hand is. Praat met hen over wat ze kunnen verwachten en geef regelmatig updates over de voortgang van de verbouwing. Leg uit welke delen van het huis worden aangepakt en hoe lang het zal duren. Door hen goed geïnformeerd te houden, help je hen om zich veilig en betrokken te voelen.

5. Plan leuke uitjes en activiteiten

Gebruik de verbouwingsperiode als een kans om wat extra tijd buitenshuis door te brengen. Plan leuke uitjes naar het park, museum, bioscoop of andere activiteiten die je kinderen leuk vinden. Dit zorgt niet alleen voor een welkome afleiding, maar helpt ook om de stress van de verbouwing te verlichten.

Bonus tip: overweeg tijdelijke huisvesting

Als de verbouwing zeer ingrijpend is en veel overlast veroorzaakt, kun je overwegen om tijdelijk ergens anders te verblijven. Dat kan zijn een paar weken bij familie, vrienden of in een vakantiewoning. Wij hebben destijds gekozen tijdelijk in een appartement in het dorp te verblijven. Zo worden je kinderen niet dagelijks blootgesteld aan de hectiek van de verbouwing en blijft het thuisfront rustig.

Door deze tips in gedachten te houden, kun je het verbouwingsproces niet alleen draaglijker maken, maar zelfs een beetje leuk voor het hele gezin. Go with the flow en wees ook een beetje lief voor jezelf en de rest van je gezin.