Verhuizen met kinderen is voor het kind meestal een indrukwekkende gebeurtenis. Ze moeten hun oude vertrouwde omgeving loslaten en dat is knap lastig. Hoe ga je daar als ouders nou het beste mee om? Hoe betrek je de kinderen bijvoorbeeld het beste bij de verhuizing en hoe laat je ze sneller thuis voelen? Je leest hier een aantal praktische tips.

Verhuizen met kinderen vaak moeilijk

Jullie hebben je droomhuis gevonden en kunnen niet wachten om te gaan verhuizen. Voor kinderen is dat meestal anders en zij kijken er in veel gevallen niet naar uit. Uit onderzoek is gebleken dat hoe jonger de kinderen zijn, hoe beter ze de verhuizing kunnen accepteren. Je kunt je voorstellen dat oudere kinderen op school meer vriendschappen hebben opgebouwd die ze door een verhuizing misschien wel kwijt raken. En ook ín de woning hebben oudere kinderen meer herinneringen en een grotere emotionele band.

Wanneer vertel je het de kinderen over de verhuizing?

Als je gaat verhuizen met kinderen is het erg goed om ze bij de verhuizing te betrekken. Maar het advies is om het ze niet te snel te vertellen. Het beste kun je wachten tot de plannen concreet zijn. Vertel je het in een vroeg stadium, is er een lange tijd van onzekerheid en verwarring. Hierdoor kunnen kinderen zelfs meer op gaan zien tegen de verhuizing.

Hoe bereid je kinderen voor op de verhuizing?

Leg de kinderen uit wat verhuizen is. Vertel bijvoorbeeld dat jullie straks in een andere woning gaan wonen, dat ze een nieuwe kamer krijgen en eventueel een nieuwe school met nieuwe vriendjes. Gelukkig bestaan er hele leuke en educatieve leesboekjes die gaan over verhuizen. Bijvoorbeeld ‘Bobbi gaat verhuizen‘, ‘Kas gaat verhuizen‘ of ‘Mees Kees gaat verhuizen‘. Op deze manier kun je je kinderen spelenderwijs voorbereiden op de aanstaande verhuizing.

Een andere manier om kinderen voor te bereiden op de verhuizing is door ze mee te nemen naar het nieuwe huis en alvast kennis te laten maken met de buurt. Wandel door de straat of langs hun nieuwe school. Zo kunnen ze langzaam wennen aan de nieuwe omgeving. Praat er daarnaast veel over samen. Geef de mogelijkheid hem of haar verhaal te doen zodat ze zich gehoord voelen. Let bijvoorbeeld ook op (lichamelijke) signalen, want kinderen kunnen weer gaan bedplassen of zich angstig voelen. Zorg dat de mensen uit hun omgeving, zoals juffen of het kinderdagverblijf, op de hoogte zijn zodat ook zij er rekening mee kunnen houden.

Hoe betrek je kinderen bij de verhuizing?

Al eerder aangegeven helpt het betrekken van kinderen bij de verhuizing, om zich sneller thuis te laten voelen. Dit kun je doen door kinderen mee te laten bepalen in keuzes. Denk aan; in welke kamer ze graag zouden willen slapen en welke kleur ze op hun muur willen hebben. Of laat ze kiezen uit een voorselectie van een aantal behangstalen welke ze het mooist vinden. Hen betrekken in dit soort keuzes geeft ze het gevoel er grip op te hebben.

Organiseren van de verhuisdag

Dan is de dag aangebroken dat je gaat verhuizen met kinderen. Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen is het wel of niet verstandig om ze hierbij aanwezig te laten zijn. Dit kun je het beste zelf inschatten. Wanneer de kinderen nog klein zijn is het hebben van oppas op de verhuisdag wel zo handig. Zo krijgen ze niets mee van de (toch wel) chaotische dag en kun jij rustig je aandacht op de verhuizing houden.

Wel kunnen ze bijvoorbeeld vooraf hun eigen doos met spullen inpakken. Laat ze de spullen in de doos stoppen waarvan zij graag willen dat ze mee verhuisd worden. Breng het daarna samen alvast naar jullie nieuwe huis. Een tip is om ook vooral oude vertrouwde spullen mee te verhuizen. Zijn ze toe aan een nieuw bed? Neem vooralsnog eerst hun eigen bed mee, dit geeft een veilig en vertrouwd gevoel. Des te eerder voelen ze zich thuis op hun nieuwe plek.

Lees ook: je kind van de babykamer naar een peuterkamer verhuizen

Na de verhuizing en de kinderen

Neem na de verhuizing zoveel mogelijk rust samen met de kinderen. Rust en regelmaat is ook in deze situatie het beste. Zo kom je zo snel mogelijk weer in het oude ritme. Je zult zien dat ze zich hierdoor het snelst thuis gaan voelen.

Kosten verhuizen (met kinderen)

Aan zo’n verhuizing hangt uiteraard ook een financieel kaartje. Zo moet je rekening houden met kosten van het verhuizen zelf. Doe je het zelf, huur je een busje of laat je een verhuisbedrijf alles regelen? Maar ook het aansluiten van gas, elektra, telefoon en internet is niet gratis. En wat dacht je van het verbouwen van het huis en inrichten van bijvoorbeeld de (kinder) kamers.

Gelukkig kun je op veel fronten best besparen op de kosten van je verhuizing. Voor het inrichten van de kinderkamers kun je tegenwoordig heel leuk tweedehands shoppen. Kringloop en vintage is namelijk helemaal hip. En op Marktplaats of in koopjeshoeken van Instagram en Facebook kun je hele leuke spullen voor weinig geld scoren. Ook op je hypotheek kun je flink besparen door een vergelijking van de actuele hypotheekrente te maken. Hierbij kun je kiezen welke hypotheekvorm bij je past, zoals een lineaire of een aflossingsvrije hypotheek. Op deze manier kun je eenvoudig zien waar je de laagste rente bij jouw wensen vindt en bespaar je snel een hoop geld.

Heel veel succes bij jullie verhuizing. Laat me weten wanneer je nog andere tips hebt om verhuizen met kinderen soepel te laten verlopen.

Hoe heb je jouw kinderen voorbereid op de verhuizing?

Deze blog is tot stand gekomen door middel van een samenwerking. Daarnaast bevat deze blog affiliate linkjes. Ik ontvang een kleine commissie als je iets besteld via één van deze links.