Voorlezen

Voorlezen is een feestje!

“Doe maar een mooi boek”, zei ik tegen de mensen die op kraambezoek wilden komen en om onze cadeauwensen vroegen. Ik ben dol op die kleurrijke kinderboeken met mooie prenten en lieve verhaaltjes. Gevolg: een hele gevulde boekenkast voor ons boekenwurmpje. Alhoewel, boekenwurmpje..?!

Geen boekjes voor Wisse

De knisperboekjes lagen al vroeg bij Wisse in de box. En toen Wisse een paar maanden oud was – en ik het idee had dat hij steeds meer dingen begreep – pakte ik de eerste papieren boekjes er bij. Hup op schoot! Wisse plaatjes kijken en ik voorlezen. Tenminste, zo had ik dat bedacht. Hij vond het blijkbaar niet zo leuk als ik, want steevast iedere keer sloeg hij het boekje uit mijn handen en maakte hij dat hij weg was. Een kind zonder zitvlees.

Ik vond het voornamelijk jammer dat we niet samen met hem gezellig op de bank boekjes konden lezen. En jammer dat er nu een kast vol boeken in huize Jongejan staat waar we niets mee doen. Geen boekenwurpje dus..

Voorlees fase

Tot zo’n 3 weken geleden ongeveer. Opeens kwam hij aanzetten met een boekje van Nijntje in zijn hand. Hij gaf hem aan mij, “dieee!”. Hij had opeens het geduld en vond de rust om samen plaatjes te kijken, de bladzijden rustig om te slaan en te luisteren. Dagelijks verslinden wel 5 keer hetzelfde boekje, maar dat geeft helemaal niets. Ik vind het heerlijk die momenten samen!

Onze favorieten

Er zijn een aantal boekjes die echt favoriet zijn. Nijntje en Dikkie Dik staan boven aan in de hitlijst. En vooral het flapjesboek van Dikkie Dik is een dikke hit. Hij is dol op het openmaken van de flapjes en bij alles “die!” of “ooh” te roepen. Ook “Boe zegt de koe” van Dick Bruna is een favoriet – ik denk door de leuke imitaties van alle dieren die heit en mem continu doen-. Friese boekjes staan ook in de boekenkast en lezen we uit voor. Wat ik erg leuk vind is het dikke boek van Jip en Janneke die in het Fries is vertaald. Deze hebben we uiteraard in huis en zodra Wisse iets ouder is gaan we hem hier uit voorlezen.

Nationale Voorleesdagen

Deze week staat in het teken van de Nationale voorleesdagen. -van 24 januari tot en met 3 februari wordt het voorlezen gestimuleerd op kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en scholen- En ook dit jaar is er weer een boek verkozen tot prentenboek van het jaar: “Ssst! De tijger slaapt” van Britta Teckenturp. Wij zijn dus afgelopen week snel naar de boekenwinkel gegaan om deze aan onze collectie toe te voegen, kan ik weer een nieuw verhaaltje voorlezen. (tipje van mij: deze week is het boek €5,00 voor de kleine versie van het origineel). Voorlezen is tegenwoordig een feestje!

Tip: Educatieve babyboekjes met literaire inhoud

Lezen jullie veel met jullie kindjes? En hebben jullie nog boekentips?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *