“Doe maar een mooi boek”, zei ik tegen de mensen die op kraambezoek wilden komen en om onze cadeauwensen vroegen. Ik ben dol op die kleurrijke kinderboeken met mooie prenten en lieve verhaaltjes. Gevolg: een hele gevulde boekenkast voor ons boekenwurmpje. Alhoewel, boekenwurmpje..?!

Geen boekjes voor Wisse

De knisperboekjes lagen al vroeg bij Wisse in de box. En toen Wisse een paar maanden oud was – en ik het idee had dat hij steeds meer dingen begreep – pakte ik de eerste papieren boekjes er bij. Hup op schoot! Wisse plaatjes kijken en ik voorlezen. Tenminste, zo had ik dat bedacht. Hij vond het blijkbaar niet zo leuk als ik, want steevast iedere keer sloeg hij het boekje uit mijn handen en maakte hij dat hij weg was. Een kind zonder zitvlees.

Ik vond het voornamelijk jammer dat we niet samen met hem gezellig op de bank boekjes konden lezen. En jammer dat er nu een kast vol boeken in huize Jongejan staat waar we niets mee doen. Geen boekenwurpje dus..

Voorlees fase

Tot zo’n 3 weken geleden ongeveer. Opeens kwam hij aanzetten met een boekje van Nijntje in zijn hand. Hij gaf hem aan mij, “dieee!”. Hij had opeens het geduld en vond de rust om samen plaatjes te kijken, de bladzijden rustig om te slaan en te luisteren. Dagelijks verslinden wel 5 keer hetzelfde boekje, maar dat geeft helemaal niets. Ik vind het heerlijk die momenten samen!

Onze favorieten

Er zijn een aantal boekjes die echt favoriet zijn. Nijntje en Dikkie Dik staan boven aan in de hitlijst. En vooral het flapjesboek van Dikkie Dik is een dikke hit. Hij is dol op het openmaken van de flapjes en bij alles “die!” of “ooh” te roepen. Ook “Boe zegt de koe” van Dick Bruna is een favoriet – ik denk door de leuke imitaties van alle dieren die heit en mem continu doen-. Friese boekjes staan ook in de boekenkast en lezen we uit voor. Wat ik erg leuk vind is het dikke boek van Jip en Janneke die in het Fries is vertaald. Deze hebben we uiteraard in huis en zodra Wisse iets ouder is gaan we hem hier uit voorlezen. Ben je nou helemaal dol op leuke kinderboeken? Dan is een kinderboeken abonnement misschien iets voor jullie!

Voorlezen helpt kinderen in bepaalde situaties

Voorlezen kan ook heel erg helpen wanneer er iets spannends of ingrijpends staat te gebeuren. Boekjes helpen bij de uitleg van een situatie die best lastig kan zijn voor een kind. Denk aan het lezen van boekjes ter voorbereiding op de komst van een broertje of zusje. Of bijvoorbeeld wanneer je gaat verhuizen met kinderen, zijn daar ook hele fijne boekjes voor. Ze helpen om met de uitleg, laten voorbeelden zien en zijn bedoeld om de situatie beter te accepteren.

Tip: Educatieve babyboekjes met literaire inhoud

Lezen jullie veel met jullie kindjes? En hebben jullie nog boekentips?