Cheryl (29) getrouwd met Jacco en moeder van zoon Wisse (okt ’16) wonen samen in het Friese Kollum. Ze werkt bij een woningcorporatie en blogt op haar eigen blog ps. Cheryl. Marinka (30) woont samen met man Matthijs en dochter Lot (nov ’16) in Zuthpen. Ze is leerkracht en blogt op haar blog A Lot of Words. De mama’s hebben elkaar leren kennen via Instagram en kletsen heel wat af. Ze nemen jullie elke twee weken mee in hun gedachtes, struggles en vragen over hun kids die een paar weken in leeftijd schelen. Dit keer spreken ze elkaar over de band met hun eigen moeder.


Lieve Cheryl,

Vandaag is het Moederdag. Voor ons de tweede keer dat we Moederdag vieren en zelf mama zijn. Heb jij iets speciaal met deze dag? Ik moet je eerlijk bekennen dat ik dat niet heb. Soms heb ik het idee dat het zo commercieel is geworden. Maar zo’n dag als vandaag laat me wel weer beseffen hoe belangrijk en mooi het is om moeder te zijn. En dat het niet voor iedereen zo vanzelfsprekend is. Een knuffel en een kusje van Lot betekent zoveel voor mij. Vandaag op Moederdag, maar ook morgen, overmorgen en iedere andere dag daarna. Dààr gaat het om.

Ook ik ben niet door de ooievaar gebracht en heb een lieve mama. Ik noem haar mama, maar ze heet Karin en Lot noemt haar ‘mmma’ – de ‘o’ is wat lastig nog. Toen ik klein was, was mama altijd thuis. Tussen de middag zat ze klaar met boterhammetjes en een kop thee. Na schooltijd konden vriendjes en vriendinnetjes altijd spelen, bracht ze me naar zwemles of gingen we knutselen. Ze was er gewoon altijd, wat voor mij zo vanzelfsprekend was. Dat is het natuurlijk niet. Toen we wat groter werden is ze parttime gaan werken, maar ze was altijd thuis als mijn broertje en ik uit school kwamen.

Nu ik zelf mama ben, waardeer ik mijn mama nog meer. Opeens besef ik dat alles wat ik meemaak, zij ook heeft meegemaakt. De liefde die ik voel, voelt ze ook voor mij. De gekkigheid die ik met Lot uithaal, haalde zij met mij uit. De slapeloze nachten die we wel eens hebben met Lot, kent zij ook. Ze lag regelmatig bij me tot ik sliep. Ik was als klein meisje ècht een mama’s kindje. Andere mensen vond ik maar eng en daar wilde ik niks van weten. Lekker bij mama zitten.

Op zo’n dag als vandaag sta ik dan ook even extra bij haar stil. Ze is oma van Lot en wat hebben die twee een mooie en hechte band. Lot is dol op haar en andersom. Ze hebben aan één woord genoeg en voelen elkaar aan. Eigenlijk is deze hechte band met geen pen te beschrijven. Dat die twee zo onvoorwaardelijk van elkaar houden, is voor mij ook bijzonder om te zien. Mijn moeder met mijn dochter, wauw! Daar krijg ik dus tranen van geluk van. Ik hoop dan ook van harte dat ze nog jarenlang elke week dichter naar elkaar kunnen toegroeien. Dat we jarenlang samen kunnen genieten van de kleine en mooie dingen in het leven.

Dus lieve mama, ik weet dat je dit leest: ik hou van jou! Je bent er altijd, dag en nacht en nog steeds met vele kopjes thee. Laten we nog heel lang genieten van en met elkaar. Dat, dàt is het allermooiste Moederdagcadeau dat er bestaat voor mij.

Is Wisse ook zo gek op jouw moeder – en andersom? En merk je dat jullie band verandert is sinds je zelf mama bent? Fijne Moederdag lieve Cheryl!

Liefs, Marinka


 

Lieve Marinka,

Ja vandaag is het Moederdag, onze tweede alweer. Ik heb vanochtend mijn allereerste Moederdag knutsel van Wisse gekregen. Hoe speciaal kan dat zijn?

Maar ik ben het met je eens dat Moederdag in de loop der jaren steeds commerciëler is geworden. Daar houd ik ook niet van. Een knuffel, een kus (een leuk knutselwerkje ?) en de aandacht voor elkaar zijn voor mij het belangrijkste.

Thuis ‘vierden’ we elk jaar Moederdag door mijn mem in het zonnetje te zetten. Geen grote cadeaus, maar een uitgebreider ontbijt met elkaar aan tafel en leuke knutselwerkjes die mijn broertje en ik hadden gemaakt. En nog steeds komen we met Moederdag bij elkaar om even een bakje koffie te drinken, een soort traditie.

In de tijd dat ik op de basisschool zat was mijn moeder ook altijd thuis wanneer ik uit school kwam. Net wat je zegt, ik vond dat heel normaal en stond er toen niet zo bij stil. Nu ik zelf moeder ben denk ik daar wel vaker aan terug. Wat fijn heb ik het gehad in die tijd. Een moeder die er altijd was wanneer ik met verhalen thuis kwam, vriendinnetjes die konden blijven spelen en ook dat kopje thee dat klaar stond om 3 uur.

Ik vind het ook prachtig om te zien hoe gek mijn moeder is met Wisse. Hij is er heel graag en ook ik kan altijd bij haar terecht wanneer ik vragen, advies of hulp nodig heb. M’n moeder vindt het super leuk om op te passen en als het moet gooit ze al haar afspraken uit haar agenda om bij Wisse te kunnen zijn. En daar ben ik haar ook erg dankbaar voor.

Lieve mem, je bent de aller beste en liefste mem en beppe die ik maar kan wensen! En Marinka, jij ook een hele fijne moederdag vandaag! Geniet van de momenten samen!

Dikke kus Cheryl