Een jaar geleden kwam er een einde aan de brievenreeks ‘Hé mama’ van de mama’s Marinka en Cheryl. En moet je kijken wat er in een jaar veel kan gebeuren; beide een fijne zwangerschap gehad en 2 prachtige kinderen rijker. Nog steeds kletsen de mama’s heel wat af, vooral over de jongste telgen die maar een weekje na elkaar zijn geboren. Dit keer gaat het over hun insta-vriendschap. # instafriends


Lieve Marinka,

De mensen om me heen weten het, ik ben lichtelijk Insta-verslaafd. Maar soms ben ik Instamoe. Dan ben ik dat bagger op social media helemaal zat. Ongevraagde kritiek die moeders krijgen op hun opvoeding, hun keuzes en het ergste: hun kinderen. Of mensen die doen alsof ze het meest perfecte leventje leven, maar waarvan we ondertussen allemaal wel weten dat het leven zo gewoon niet is.

Maar soms, ben ik juist gewoon heel dankbaar dat het medium bestaat. Om herkenning te lezen bij andere moeders, inspiratie op te doen maar bovenal voor de leuke mensen die ik heb leren kennen. Eindeloze gesprekken via DM met mede mama’s vind ik ontzettend leuk. Maar er is wel één in het bijzonder waar ik Instagram voor wil bedanken en dat ben jij.

Wat is het toch bijzonder om zo leuk contact met je te hebben. Heerlijk klagen hoe slecht onze nachten waren of over de peuterpuber streken van onze oudsten. Appen midden in de nacht. Maar ook voor een portie advies over borstvoeding of weet ik niet wat kan ik je gewoon even berichten.  Het is nog steeds jammer dat jullie niet naar Friesland willen verhuizen (?) en dat we nou niet bepaald bij elkaar om te de hoek wonen. Maar gelukkig hebben we elkaar al een paar keer in real life ontmoet hebben onze mannen zelfs al eens een bakje koffie met elkaar gedronken.

Ik ben blij dat we ooit op het knopje ‘volgen’ hebben gedrukt en hoop dan ook dat er nog heel veel app-sessies en dates zullen volgen.

Liefs, Cheryl


Wij gaan misschien niet verhuizen, maar als je wel gaat verhuizen met kinderen lees je hier tips hoe je het het beste kunt aanpakken


Lieve Cheryl,

Jeejtje wat een ontzettend LIEVE woorden zeg. Wat moet ik hier nog op antwoorden?! Hihi! Ik ben net zo blij dus ik jou heb leren kennen! Wat kan Instagram de wereld op deze manier toch een stukje mooier maken.

Volgens Google maps wonen wij 175km bij elkaar vandaan dus een heeeele kleine kans dat we elkaar ‘in het echte leven’ anders waren tegen gekomen. Met Wisse en Lot even oud en Carice en Sep even oud weten we precies van elkaar wat we meemaken. Alle liefde, de chaos in huis, de eeuwige knuffels, eigenwijze peuter perikelen, baby die weer ‘s nachts wil drinken (en wij appen!), opvang, hoe doen we de vakantie, tijd verdelen tussen de kinderen, tijd voor jezelf (huh welke tijd?!) die plannen we dus! In november sooooowieso naar We Are Pregnant samen! Zo’n dag maakt het extra leuk omdat wij samen gaan.

En dat heel familie Jongejan laatst in Zutphen was, bij ons thuis was zo leuk! Wat speelden de kinderen lief samen he? Die paar uur vlogen voorbij! Dus jij ook bedankt! Echte Instagram vriendschap bestaat heus wel! En naast ons leuke contact zijn er nog zoveel andere lieve mama’s (en papa’s – maar sorry heren, jullie zijn wel in de minderheid in het hele Instagram gebeuren ?). Stukje herkenning, advies en vragen, inspiratie en het bewijs dat we allemaal maar wat doen. En weet je, we doen het allemaal goed. Allemaal doen we het anders en allemaal doen we ons best. 

Liefs, Marinka (a Lot of Words)