Cheryl (29) getrouwd met Jacco en moeder van zoon Wisse (okt ’16) wonen samen in het Friese Kollum. Ze werkt bij een woningcorporatie en blogt op haar eigen blog ps. Cheryl. Marinka (30) woont samen met man Matthijs en dochter Lot (nov ’16) in Zuthpen. Ze is leerkracht en blogt op haar blog A Lot of Words. De mama’s hebben elkaar leren kennen via Instagram en kletsen heel wat af. Ze nemen jullie elke twee weken mee in hun gedachtes, struggles en vragen over hun kids die een paar weken in leeftijd schelen. Dit keer over het gedrag verschil tussen een jongen en meisje.

Lieve Cheryl,

Na al die gebroken nachten kwam er bij mij wel eens mijn alter ego naar boven. En geloof me, die is niet zo leuk. Even een extra dutje doen ‘s middags met Lot of in het weekend een keertje uitslapen deed wonderen. Maar hoe zit dat met het gedrag van Lot? Wanneer zij goed slaapt, is ze een stuk energieker en opgewekter. Logisch ook. Ze is -buiten groeisprongetjes en ziek zijn om- altijd vrolijk, kan goed alleen spelen, gooit van alles in de prullenbak of vist het er weer uit. Ze is (nog) niet opstandig, maar heeft wel een eigen willetje.

Men zegt dat jongens over het algemeen drukker zijn, niet stil kunnen zitten en vooral veel lawaai kunnen maken. En meisjes zijn rustiger, kletsen je de oren van het hoofd, zijn dol op knutselen… en bla bla bla. Wat een ontzettend stom vooroordeel zeg. Ik heb natuurlijk ‘maar’ één kind dus ik kan alleen van haar uitgaan. Lot is lief, gevoelig, vindt dingen snel spannend, kan niet stil zitten en van tekenen moet ze nog niks weten. Ze speelt liever met haar blokken of groot favoriet de bal. Ze is ook gek op haar knuffels, maar loopt regelmatig met haar poppenwagen rond, uiteraard met een auto erin. Ik vind het heerlijk, ze moet vooral doen wat ze leuk vindt. Ik denk dat als je 10 jongens en meisjes op een rij zet, dat ze allemaal andere voorkeuren en favorieten hebben. Waarom zou een jongetje niet met poppen mogen spelen en een meisje niet met een auto?

Algemeen bekend is dat meisjes sneller gaan praten dan jongens. Dit geldt ook weer niet voor alle kids natuurlijk. Lot is hierin wel een echt meisje. Ze kletst, vertelt van alles en haar passieve woordenschat is enorm. Ik schreef er deze blog vorige maand over. Hoe is dat bij Wisse?

Laatste dingetje wat ik óók echt een meidending vind: gillen. Echt, ik word er zelf soms gillend gek van. Wanneer iets niet naar haar zin is, ze iets niet mag, niet lukt… gillen. Oh my, gaat dit nog over? Doen alle kinderen dit? Meestal negeer ik dit gedrag, soms spreek ik haar streng toe en gaat ze huilen, natuurlijk. Maar daarna is het gegil wel over. Eventjes dan…. ?

Ik ben heel benieuwd naar het gedrag van jullie jongen Wisse. Is hij een typische jongen? Of gilt hij ook zo?

Liefs, Marinka

(instagram: @marinkabloemendal)


Lieve Marinka,

Tsja, zijn gedrag. Ik moet je zeggen dat Wisse alle vooroordelen wel aardig bevestigd. Om maar bij het lawaai maken te beginnen. Ik weet nog goed dat één van de verplegers vlak na de geboorte zei: “ik hoop voor jullie dat jullie geen buren hebben, jullie hebben een baby met veel geluid”. En dat was ook zo, wát een volume produceerde hij. En nog steeds. Hij kan aardig brullen als het hem even niet aanstaat, maar ook van enthousiasme giert hij het af en toe uit. Soms denk ik wel eens, waar is die afstandsbediening om hem even en paar standjes zachter te zetten?!

Ook ik heb geen vergelijkingsmateriaal in gedrag verschil tussen jongen en meisje. Maar ik vind Wisse behoorlijk druk en actief. Hij kan thuis geen seconde stil zitten; loopt continu rondjes om de tafel, raust met zijn trekker door de kamer of gooit alles uit de keukenkastjes op de grond. Het meeste gaat met grof geweld. Want een trekkerrondje eindigt steevast met een dikke bots tegen de muur en ook het spelen met de duplo kan niet eerder beginnen dan dat de hele duplo bak omver gegooid is. En daarna rent hij het liefst met de bak over zijn hoofd een aantal rondjes.

Wisse is in de meeste opzichten dus een ‘echte jongen. Want qua praten blijft hij voor mijn gevoel een beetje hangen, ten opzichte van de woordjes die hij 2 maanden geleden nog kende. Met 1 nieuw woordje: aut (auto). Uhm, wat zei ik over een echte jongen? ?

Verder is hij een echte charmeur en dat krijg ik van anderen ook heel vaak te horen. Hij krijgt daarmee ook wel heel veel gedaan kan ik je zeggen. Als hij op boevenpad is, kan hij heel charmant even achterom lachen en dan heel snel iets doen wat niet mag. Of wanneer ik iets lekkers aan het eten ben komt hij ineens heel lief bij me zitten. Maar wijst binnen één seconde naar dat lekkers en lacht dan lief naar me. Tsja, wat moet je daar nou mee? Meestal zwicht ik moet ik je zeggen.

Liefs, Cheryl

(instagram: @pscheryl)

Benieuwd hoe Esther het verschil tussen een jongen en een meisje ervaart? Lees haar ervaring in haar blog.