Cheryl (29) getrouwd met Jacco en moeder van zoon Wisse (okt ’16) wonen samen in het Friese Kollum. Ze werkt bij een woningcorporatie en blogt op haar eigen blog ps. Cheryl. Marinka (30) woont samen met man Matthijs en dochter Lot (nov ’16) in Zuthpen. Ze is leerkracht en blogt op haar blog A Lot of Words. De mama’s hebben elkaar leren kennen via Instagram en kletsen heel wat af. Ze nemen jullie elke twee weken mee in hun gedachtes, struggles en vragen over hun kids die een paar weken in leeftijd schelen. Dit keer over het eten van een dreumes.

Lieve Marinka,

Wisse is een klein vuilnisvatje. Tenminste dat was hij heel lang. Ik heb me nooit zorgen gemaakt dat hij niet genoeg binnen zou krijgen. Zijn mond kon niet wijder open wanneer ik met de lepel naar zijn mond ging. En alles vond hij lekker; van kiwi tot sinaasappel en van pasta tot spruitjes. Ideaal!

Ik kon dan eigenlijk ook niet wachten tot hij wat ouder zou zijn om nog gemakkelijker met ons mee te kunnen eten. Eten wat de pot schaft zeg maar. Gewoon van de tafel op zijn bord en prakken maar. Alleen merk ik dat hij steeds moeilijker wordt in het eten. Als er een stukje aardappel in zit, spuugt hij deze uit. En idem dito met een te groot stuk wortel. En gewoon een los stukje vlees? Nee hoor, dan trekt hij zo’n vies gezicht.

En ook met het fruit wordt het lastiger, kiwi gaat er nu bijvoorbeeld niet meer in. Zelfs niet als ik het pureer. Want ja, dat doe ik nog af en toe om zo maar een iets gevarieerder aanbod te hebben. Alleen bananen eten (wat hij waarschijnlijk het liefste zou willen) lijkt me ook niet een goed idee. Ik heb het idee dat wanneer het te hard is, hij het niet eten wil.

Maar die vlieger gaat niet op voor zijn koekjes liefde. Welk koekje, cakeje of taartje het ook is, hij vind het lekker. Hij heeft net de ‘koekjesla’ bij ons thuis ontdekt en krijgt deze ook zelf open. Dan weet je waarschijnlijk al genoeg: hij is al verschillende keren met een meelkoekje of lange vinger in zijn hand met een big smile de kamer binnen gelopen.

Hoe gaat het eten bij jullie dreumes Lot? Is zij ook een lastigere eter geworden?

Liefs, Cheryl

(instagram: pscheryl )


Lieve Cheryl

Oeh, Wisse is zijn eigen willetje aan het ontwikkelen. Hij kent meerdere smaken en weet precies wat hij wel en niet lekker vindt. Een koekje is natuurlijk veel lekkerder dan een aardappel! Ik herken wel iets in wat je schrijft. Zal me er als ik jou was niet teveel zorgen over maken hoor. Bied hem aan wat hij wel lust, zodat hij op die manier wat fruit en groente binnenkrijgt. De tijd dat hij meer gaat eten komt vast snel terug (hoop ik dan voor je?).

Lot moest als baby heel erg wennen aan ander voedsel dan melk. Ze trok bij elke hap eten een heel gek gezicht en vond alles vies. Dit heeft zeker een maand of 2 geduurd. Langzaam begon ze te wennen aan het eten en ook meer lekker te vinden. Weer een paar maanden later had dit meisje een eetlust ontwikkelt waar een gemiddelde bouwvakker u tegen zegt. Ze eet tot op de dag van vandaag het liefst de hele dag door. De la waar het brood en de crackers liggen weet ze prima te vinden. Triomfantelijk kwam ze laatst aan met 5 soepstengels. Je snapt dat ik dan moet lachen, ach het zijn soepstengels. Ze eet maar lekker.

Wat wel wisselt is het avondeten. Ik kook altijd zelf en op een gegeven moment at ze het niet meer. Uitspugen en alles weigeren. Lastig hoor, je wilt toch dat je kind groenten binnenkrijgt. Een tijdje heb ik haar eten uit een potje gegeven, dat at ze wel. Beter dat, dan niks dacht ik. Nu eet ze eigenlijk weer met ons mee. Ze lust alles. Brood, crackers, verschillend fruit (ze heeft wel haar voorkeuren, ook Lot wordt wild van en ‘babaaaa’ -banaan), aardappels, spinazie en ga maar door. Ze lust niet álles hoor. En regelmatig zegt ze na 2 happen ‘klaaaaaaa’ om vervolgens naar de koelkast te wijzen voor een danoontje. Daar trappen wij niet in, even afleiden met een boekje of liedje helpt vaak. Toch bijzonder dat ze qua gewicht zo onder de groeicurve zit. Ze heeft vast een goede stoelgang!

Ik probeer ook wat regelmaat qua eet tijden te handhaven. Die vlieger gaat niet altijd op hoor. Tussendoortjes krijgt ze ook wanneer het uitkomt. En snoepen doet ze eigenlijk nauwelijks. Ze wordt heel blij van paprika, dus waarom zal ik haar dan een spekje geven? Net zoals drinken, ze lust geen diksap of limonade. Ik heb het eens geprobeerd, maar ze drinkt alleen water en thee. Dàt vindt ze lekker.

Liefs, Marinka

(instagram marinkabloemendal)