In deze digitale wereld kom je er niet onderuit. Je kind komt vroeg of laat in aanraking met een tablet of de telefoon. En hoewel ik het echt heb geprobeerd tegen te houden, is mijn conclusie dat dat niet lukt. Het hoort er tegenwoordig ook een beetje bij, nietwaar?

En hoewel Wisse echt niet de hele dag met een tablet op schoot doorbrengt. Speelt hij af en toe wel een leuk en leerzaam spelletje. Er verschijnen steeds meer leerzame apps voor kinderen. Maar hoe vind je in dat grote aanbod nou de apps die educatief ook iets bijdragen én leuk zijn om te spelen? Ik zet de 10 leukste apps voor kinderen van 3 jaar voor je op een rijtje. Zo kun jij en je peuter weer even vooruit!

Leerzame apps voor kinderen van 3 jaar

#1 Nijntje: Educatieve Spelletjes – Dit is momenteel wel één van onze favorieten. Want met deze veelzijdige app kun je kleurplaten inkleuren, puzzelen (heel veel verschillende soorten) of bijvoorbeeld zelf muziek maken op de xyilofoon. Met hele simpele knoppen kan het kind zelf weer terug naar het menu om een andere spel keuze te maken. En, geen reclame tussendoor!

#2 Lola’s ABC – Wisse is helemaal gek van letters en vind het ontzettend leuk om mee te oefenen. Vandaar dat ook deze app op onze Ipad staat. Met een treintje leer je spelenderwijs verschillende letters. De klinkers zijn gratis, voor de rest moet je betalen. Maar ook met de klinkers kun je al heel leuk oefenen.

#3 Zappelin – Een veelgenoemde favoriete app is toch wel Zappelin. Een vrolijke en veelzijdige app waar het kind zelf het karakter kan kiezen. Van Woezel & Pip tot Nijntje. Naast de filmpjes kun je hier ook veel spelletjes spelen, verhaaltjes lezen of liedjes luisteren. Echt een aanrader voor peuters van deze leeftijd.

#4 Dr. Panda – Er zijn heel veel verschillende soorten in de Appstore te vinden. Wij hebben nu twee verschillende op de Ipad staan. De eerste is Snoepfabriek, waar je zelf je eigen snoepjes en ijsjes kunt maken.

Maar de tweede is toch wel Wisse’s favoriet: Voertuigen. Waarbij je met een ambulance, politiewagen en een brandweer alle chaos in de stad op moet lossen. Is er een meisje met de fiets gevallen? Dan moet je met de ambulance zo snel mogelijk door de straatjes naar het meisje toe, zodat ze naar het ziekenhuis kan. En kom je een boef tegen in de straat? Pak de politieauto en rijd zo snel mogelijk achter de boef aan om hem te pakken en veilig achter de trailies te zetten. Bij alle edities van Dr. Panda heb je een gedeelte wat gratis is, maar als je hem wilt uitbreiden, dan zul je een betaalde versie moeten kopen.

#5 Kinderarts : tandarts – De dieren in dit spel vinden snoepjes wel heel erg lekker, waardoor ze ook goed op hun tanden moeten passen. En het kind gaat daarbij helpen. Poetsen, boren en vullen waar het nodig is. Een leuk en simpel spelletje voor kinderen van 3 jaar.

#6 Truckgames voor kinderen – woningbouw & autowassen – Een ontzettend leuk spel voor alle kinderen die van auto’s, tractors, kranen en vrachtauto’s houden. Met dit spel bouw je eerst je vervoersmiddel, tank je hem vervolgens vol en ga je er mee op pad om aan de slag te gaan. Je kunt in dit spel huizen bouwen, bossen kappen, zwembad bouwen en via de verschillende levels kom je tot je eigen droomhuis. En na al het bouwen is de machine natuurlijk vies geworden, dus moet je hem snel gaan wassen.

#7 Candylocks Hair Salon – Ik denk een echt spelletje voor meisjes. Een app met veel zoete kleurtjes waarin je poppen compleet kunt omtoveren. Stijl het haar, make-up en hun outfits naar iets moois. En het leuke is dat je je eigen salon ook nog mooi kunt versieren.

#8 Kinderen Nederlands leren met Emma – Een leerzame app waarin het draait om spelenderwijs de kinderen meer bezig te laten zijn met taal en hun woordenschat te vergroten. Je kunt er leuke spelletjes spelen zoals memory en puzzels. Voor de oudere kinderen kun je zelfs hun lees- en luistervaardigheid testen via deze app. Er zijn drie thema’s beschikbaar in de gratis versie en dat zijn Eten & drinken, Dierentuin en Lichaam. De andere thema’s (10) zou je via de Appstore zelf kunnen kopen.

#9 Woezel & Pip – in de Tovertuin – In deze interactieve wereld kun je een bezoekje brengen aan Woezel & Pip met hun vriendjes. Er zijn 5 verschillende spellen te spelen, allemaal met verschillende levels. Zo kun je peertjes in een mandje gaan vangen, of racen in de Tovertuin. Een erg leuk spel, al mis ik de leuke muziekjes 😉

#10 Juf Roos – De laatste uit het rijtje van leuke apps voor kinderen van 3 jaar is Juf Roos. Een dikke hit op TV én op de app. In deze app kun je 10 spelletjes spelen die gekoppeld zijn aan een liedje en aflevering. Zo kun je op zoek gaan naar de papagaai in het geheugenspel ‘Papagaaitje leef je nog’ en natuurlijk ook lekker meezingen met de bekende liedjes.

Dat was een heel mooi rijtje en ik hoop dat jij en je peuter er iets aan hebben. Heb je nou nog een leuke aanvulling, ik hoor hem graag!

Ben je op zoek bent naar leuke apps voor jongere kinderen, bekijk dan mijn vorige blog met de meest educatieve apps voor baby’s en peuters. En zoek je ze juist voor wat oudere kinderen? Bekijk dan deze leerzame apps voor kinderen van 4 jaar.