In een tijdperk waarin kinderen steeds meer tijd binnenshuis doorbrengen met schermen en digitale apparaten, is buitenspelen van onschatbare waarde. Buitenspelen is niet alleen leuk en vermakelijk, maar het heeft ook tal van fysieke, mentale en sociale voordelen voor kinderen. Het stelt kinderen in staat om te bewegen, te ontdekken, te leren en sociale vaardigheden te ontwikkelen. Een geweldige manier om kinderen in beweging te krijgen en te laten genieten van de buitenlucht is door middel van buitenspelletjes. In dit artikel zullen we een overzicht geven van leuke en uitdagende buitenspelen spelletjes, zoals balspelletjes, waterspelletjes of leuke Oud-Hollandse spellen. Doe hier je buitenspeel inspiratie op.

Meer dan 100 buitenspelen spelletjes & activiteiten

Deze lijst van 100 spelletjes en activiteiten voor buiten biedt een breed scala aan opties om van te genieten tijdens de Nationale Buitenspeeldag of op elk ander moment dat je wilt genieten van buitenactiviteiten. Of je nu wilt rennen, springen, klimmen, spelen, sporten of ontspannen in de natuur, er is voor elk wat wils. Buiten spelen en bewegen is niet alleen leuk, maar ook goed voor de gezondheid en het welzijn van zowel kinderen als volwassenen. Dus trek naar buiten en geniet van de frisse lucht, de natuurlijke omgeving en de vele mogelijkheden voor plezierige buitenactiviteiten.

Oud Hollandse spelletjes

Deze oud-Hollandse spelletjes zijn klassiekers die vaak buiten gespeeld werden en nog steeds populair zijn onder kinderen en volwassenen. Ze zijn eenvoudig, leuk en bevorderen actief spel en sociale interactie. Of het nu gaat om het testen van balans, coördinatie, snelheid of behendigheid, deze spelletjes bieden plezierige uitdagingen voor kinderen om samen te spelen in de buitenlucht. Het spelen van deze traditionele spelletjes kan ook een educatieve component hebben, waarbij kinderen leren over de geschiedenis en cultuur van Nederland. Dus haal de oude Hollandse spelletjes tevoorschijn en geniet van het plezier en de vreugde van buitenspelen met een vleugje nostalgie:

 1. Zaklopen
 2. Koekhappen
 3. Ringwerpen
 4. Blikwerpen
 5. Steltlopen
 6. Tollendraaien
 7. Sjoelen
 8. Hinkelen
 9. Stand-in-de-mand
 10. Annemaria Koekoek
 11. Touwtje springen
 12. Tollenspel
 13. Blinde man’s buff
 14. Kruiwagenrace
 15. Vlaggenroof
 16. Ganzenbord (in groot formaat)
 17. Haasje over
 18. Goochelen met doekjes
 19. Knikkeren
 20. Bezemsteel hockey
 21. Tikkertje
 22. Verstoppertje
 23. Vliegeren
 24. Touwtrekken
 25. Elastieken

Balspelletjes voor buiten

Deze lijst bevat een breed scala aan balspelletjes die geschikt zijn voor verschillende leeftijden, niveaus van bekwaamheid en groepsgroottes. Van teamspellen zoals voetbal, basketbal en volleybal tot individuele spellen zoals tennis, golf en frisbee, er is voor elk wat wils. Daarnaast zijn er ook enkele unieke en minder bekende balspelletjes zoals Kubb, Paddleball en Boomerang die voor extra variatie kunnen zorgen. Buitenspelen met een bal kan zowel plezierig als uitdagend zijn, en het bevordert lichamelijke activiteit, sociale interactie en gezonde competitie. Dus, pak een bal en ga lekker naar buiten om te genieten van deze leuke balspelletjes:

 1. Voetbal
 2. Basketbal
 3. Honkbal
 4. Softbal
 5. Volleybal
 6. Tennis
 7. Trefbal
 8. Handbal
 9. Korfbal
 10. Rugby
 11. Golf
 12. Badminton
 13. Beachvolleybal
 14. Rond-de-tafel
 15. Smash bal
 16. Slagbal
 17. Kegelvoetbal
 18. Stoepranden
 19. Blikspuit, een spelletje die je misschien nog wel kent van vroeger.
 20. Landje veroveren, ook een spelletje die je vroeger wellicht speelde. Hiervoor heb je ook stoepkrijt nodig.

Waterspelletjes

Waterpret is perfect voor warme zomerdagen en zorgen voor verkoeling en plezier voor kinderen (en volwassenen!) van alle leeftijden. Of je nu toegang hebt tot een zwembad, een tuinslang of gewoon een emmer water, deze waterspelletjes zijn eenvoudig te organiseren en zorgen voor urenlang speelplezier in de buitenlucht. Dus trek je zwemkleding aan, haal je waterpistool tevoorschijn en speel deze spelletjes buiten.

 1. Waterballonnen gevecht
 2. Waterestafette: Verdeel de spelers in teams en geef elk team een emmer met water. Zet een start- en finishlijn op en laat de spelers een emmer water van de start naar de finish doorgeven met behulp van kopjes of sponzen. Het team dat als eerste al het water naar de finish heeft gebracht, wint.
 3. Waterspuitgevecht
 4. Waterlimbo: Zet een tuinslang op en laat het water een boog vormen waar de spelers onderdoor moeten lopen zonder nat te worden. De boog kan steeds lager worden gezet om het spel uitdagender te maken.
 5. Waterglijbaan: Gebruik een grote plastic zeil of een waterdichte tarp om een waterglijbaan te maken. Leg het zeil op een helling en laat de spelers eroverheen glijden terwijl je water eroverheen laat lopen voor extra glijplezier.
 6. Sponge tag: Geef één persoon een natte spons en laat ze proberen andere spelers te taggen door de spons tegen hen aan te drukken. Eenmaal getagd, worden ze de nieuwe “sponsentagger”.
 7. Waterspongbom: Maak sponsbommen door een aantal sponzen in water te weken en ze daarna naar elkaar te gooien. De sponzen kunnen veel water vasthouden en zorgen voor een verfrissende en plezierige speelervaring.
 8. Waterballonnen estafette: Vul een emmer met waterballonnen en zet een start- en finishlijn op. Verdeel de spelers in teams en laat ze waterballonnen van de ene emmer naar de andere doorgeven met behulp van alleen hun kin of nek, zonder hun handen te gebruiken. Het team dat als eerste alle waterballonnen heeft overgebracht, wint.
 9. Waterpistool doelschieten: Plaats verschillende doelen, zoals bekers, flessen of doelen op een rij en geef de spelers waterpistolen om te proberen de doelen omver te schieten. Je kunt ook een competitief element toevoegen door punten toe te kennen aan verschillende doelen en te kijken welke speler of team de meeste punten behaalt.
 10. Waterdokter: Eén persoon is de “waterdokter” en heeft een waterpistool. De andere spelers moeten proberen weg te rennen en de waterstraal te ontwijken terwijl de waterdokter probeert hen te raken. Als je geraakt wordt, word je de nieuwe waterdokter.
 11. Waterballonnen trefbal: Vul waterballonnen met water en gebruik ze als ballen in een spelletje trefbal. Spelers moeten proberen elkaar te raken met de waterballonnen om ze uit het spel te elimineren. Een verfrissende twist op het traditionele trefbalspel!
 12. Waterzeepbaan
 13. Waterballonnen pinata: Hang waterballonnen aan een boomtak of een touw en laat de spelers om de beurt proberen de ballonnen kapot te slaan met een stok, net als bij een pinata. Een verfrissende variant op het traditionele pinataspel!
 14. Waterdobbelstenen: Gebruik grote plastic dobbelstenen en schrijf op elke zijde een watergerelateerde opdracht, zoals “spring in een plas”, “spetter jezelf nat”, “maak een waterspuitgevecht” enzovoort. Laat de spelers om de beurt met de dobbelstenen gooien en de opdrachten uitvoeren.
 15. Waterballon dartspel: Vul ballonnen met water (of deels met water) en hang ze aan een lijn. Probeer met een dartpijl (of iets anders met een scherpe punt) om de ballonnen kapot te prikken. Wees wel voorzichtig!

Rustige buitenactiviteiten voor kinderen

Niet altijd willen kinderen rennen, vliegen en draven en ben je op zoek naar een rustige activiteit die je buiten kunt doen. Hier zijn een aantal ideeën voor buitenspelen spelletjes en rustige activiteiten:

 1. Vissen
 2. Schelpen/steentjes zoeken
 3. Buiten schilderen
 4. Buitenyoga
 5. Sterren kijken
 6. Bloemen plukken
 7. Fruit plukken uit een pluktuin
 8. Natuurwandeling
 9. Picknicken in het park
 10. Natuurfotografie
 11. Vogels spotten
 12. Natuurexperimenten doen: insecten bestuderen, onderzoeken, etc
 13. Bellenblazen (handige navulling voor bellenblaas)
 14. Buiten filmavond organiseren
 15. Knikkeren

Creatieve buitenspelletjes

Willen kinderen hun fantasie kwijt en lekker creatief bezig zijn? Bedenk dan leuke buitenspeel acitiviteiten waar ze hun creativiteit in kwijt kunnen. Knutselen, bouwen of maken in de natuur. Wat denk je van:

 1. Stoepkrijten (deze kun je heel eenvoudig zelf maken)
 2. Hutten bouwen
 3. Vlieger maken
 4. Knutselen met natuurlijke materialen
 5. Happy Stones maken -> eerst mooie stenen zoeken
 6. Waterfilter maken en testen
 7. Tekenen met een waterpistool

Overige buitenspelletjes & activiteiten

Ga lekker de natuur in met kinderen of onderneem andere activiteiten buiten zonder water of bal. Er zijn natuurlijk genoeg activiteiten voor buitenspelen of spelletjes die kinderen buiten kunnen ondernemen. Sommige van deze activiteiten of spelletjes kunnen kinderen alleen ondernemen, soms hebben ze jou als ouder of andere kinderen nodig om het te spelen. Een aantal ideeën vind je hier:

 1. Frisbee
 2. Hindernisbaan
 3. Springkussen
 4. Kubb
 5. Natuurspeurtocht
 6. Boerderijbezoek
 7. Koken op een kampvuur
 8. Moddergevecht
 9. Boogschieten
 10. Skateboarden
 11. Fietsen
 12. Kanoën
 13. Blotevoetenpad
 14. Schatzoeken
 15. Klimmen in de bomen
 16. Skeeleren
 17. Steppen
 18. Mountainbiken
 19. Bootcamp voor kinderen
 20. Buitenbingo

Zoals je ziet zijn er tal van spelletjes en activiteiten om lekker met kinderen buiten te zijn. Het gaat vooral om het plezier. Hopelijk kun je hier genoeg inspiratie uit opdoen. Heel veel buitenspeel plezier!